• Anonym (vet inte)

    Jobba för 8 kronor i timmen?

    Det här inlägget kommer provocera, förmodligen, på ett eller annat sätt.

    Det är så här att jag lever på sjukersättning. Grattis alla skattebetalare, ni betalar för mig. Alla dryga 9000 kr jag får, bostadstillägg inräknat.

    Jag har tillfrågats om jag vill ha en daglig verksamhet, men varje gång jag tänker på det känns det som att jag helt enkelt är för medveten för att vilja. Ersättningen jag skulle få är ca 8 kr i timmen.

    Det är ett skolcafé.
    Arbetstiden är 8 till 16.30, lunch inräknat. En viss flexibilitet finns, men inte mycket, mest för bussarnas skull. 8-bussen kommer 8.10 och bussen innan kommer 7.20. samma på eftermiddagen.
    Teamet, dvs brukarna, bakar mjuka kakor, småkakor, muffins, bullar och bröd och brer smörgåsar som är färdigt när det kommer ut i caféet, samt gör kaffe, te, smoothies, varma mackor mm när det efterfrågas, med hjälp av 2 handledare. De i teamet som är mer självgående förväntas hjälpa de som är långsammare eller behöver mer vägledning om handledarna hjälper någon annan.
    Alla måste stå i kassan minst 1,5 timme per dag, med eller utan handledare.
    Lunchen ätes i skolans matsal, av skolans mat, och betalas av brukaren, det finns ingen möjlighet att ta med egen mat.
    Det är nog mer, som jag inte är på det klara med för att jag inte varit där.

    Jag känner mig tudelad inför det här. Jag höll på att utbilda mig till konditor när jag drabbades av de saker som gör att jag idag har sjukersättning, och känner dels att ja! jsg får göra det jag älskar! och samtidigt nej! jag skulle aldrig ta ett riktigt konditorsjobb med den ersättningen och de villkoren.

    Vad säger ni?

  • Svar på tråden Jobba för 8 kronor i timmen?
  • EmberEyes

    TS, jag hade tackat nej, enbart för att det kommer kosta dig mer pengar av att deltaga i DV än du kommer få in. För mig så är 9000kr inte tillräckligt med pengar för att spendera på saker jag inte är 100% säker på att jag vill göra (t. ex. påtvingad lunch jag ska betala för).

    Å andra sidan så tycker jag att du måste låta lite mjukare värden än pengar guida dig. Är den sociala biten, rutinerna kring en DV och liknande aspekter viktiga för dig och ditt mående så kan det vara värt att investera några kronor av din redan låga inkomst.

  • Anonym (123)

    Det här måste du känna till 100% själv vad som blir bäst för dig. För en del personer kan det kanske vara ett lyft i tillvaron, men för andra blir det bara negativt!!

    Kommer det här ge dig mer energi, mer glädje och välbefinnande, eller är det tvärtom?! Du ska absolut inte vara "snäll" nu, utan känn efter och var lite egoistiskt. Vill du ha det så ta det, annars är det bara att tacka nej!

  • Anonym (Jag vill)

    Jag har jobbat på daglig verksamhet i 4 år fast för personer med psykiska problem. Eftersom det inte står i lagen att kommuner måste ha en sådan verksamhet har jag jobbat gratis. Det har inte varit något problem för mig för att jag gjort detta för MIN skull. Komma ut och träffa människor och känna att man är en del av samhället har varit guld för mig. Sen tänker jag på att du måste bo ihop med någon eller har du en svinlåg hyra om du bara för ut 9000kr.

  • Glinda från Oz
    Anonym (vet inte) skrev 2017-10-12 21:21:32 följande:

    Flitpeng, det var ju sånt där som småungarna fick på 1800-talet när de hjälpte till på gårdarnas dagsverken eller i fabriken. Här kallar de det för dagersättning, det låter lite bättre.

    Jag tror också att jag skulle må bättre av att komma ut och träffa folk i perioder. 


    Här säger de flitpeng, jag vet inte om det är det officiella namnet men jag har hört flera myndighetspersoner använda det ordet.
  • Glinda från Oz
    Alexander Bergbacka skrev 2017-10-12 21:34:22 följande:

    Det är med andra ord ett sätt att undgå att betala rimlig lön för arbete men trots det få dig att göra vad som de facto är det arbete en anställd skulle göra.


    Nej, så ska det inte vara, men efter vad ts har sagt verkar cheferna där totalt har missförstått vad daglig verksamhet är.
  • M1rella
    Glinda från Oz skrev 2017-10-13 00:13:16 följande:

    Nej, så ska det inte vara, men efter vad ts har sagt verkar cheferna där totalt har missförstått vad daglig verksamhet är.


    På vilket sätt då?

    Det är ju inget jobb som ger lön utan en daglig verksamhet som innebär att ts och andra brukare får möjliget att få ett socialt umgänge, träffa folk och socialisera sig och samhället istället för att sitta hemma. Jag är inte helt 100 men jag tror att kommunerna själva kam välja om de vill ge ersättning eller inte. Observera att det inte är någon lön utan det är en dagersättning.
  • M1rella
    Anonym (Aldrig) skrev 2017-10-12 21:18:05 följande:

    Aldrig i livet. Är ju för tusan en slavlön! Fattar inte att det får gå till på det här viset.


    För att det ska kunna vara en slavlön så måste det vara en lön vilket detta inte är. Det är en ersättning som frivilligt (?) betalas ut av kommunen för att man deltar på daglig verksmhet.

    Daglig verksamhet är inte ett jobb utan ett sätt för brukarna att för socialisera sig med samhället.
  • M1rella
    Alexander Bergbacka skrev 2017-10-12 21:34:22 följande:

    Det är med andra ord ett sätt att undgå att betala rimlig lön för arbete men trots det få dig att göra vad som de facto är det arbete en anställd skulle göra.


    Det är ingen anställning och de facto så ingen lön som betalas ut.
  • Anonym (Jag vill)

    En sak gör dock att jag inte valt denna dagliga verksamhet. Det är det med maten. Att ni mer eller mindre blir tvingade att köpa skolmaten om ni inte ska gå hungriga hela dagen. Kan du inte fråga om du kan ta med egen mat om du inte äter den på skolans område?

  • Anonym (4)

    Det där med maten tycker jag är konstigt. Visst 22luncher för 400 är ju billigt, men att tvingas till det. Hoppas busskortet ingår. Är det verkligen så att det måste vara 8-16.30? Jag tycker detlåter länge för någon som är heltidssjukskriven! 8-12 t.ex skulle också ge rutiner och socialt umgänge... Skulle vara en mer rimlig tid tycker jag.

Svar på tråden Jobba för 8 kronor i timmen?