Forum Allmän debatt - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Är det fel av mig att bestämma vad som serveras i jul?

  Fre 10 nov 2017 15:47 Läst 24899 gånger Totalt 187 svar
  Visar endast inlägg av Anonym (Värdinna) - Visa alla inlägg
  Anonym (Värdi­nna)
  Återställ
  Fre 10 nov 2017 15:47 -1

  Jag är inspirerad av en annan tråd om julen och vill nu veta vad ni tycker om min jul. Jag ska vara värdinna och alla släktingar kommer hit. Jag förväntar mig att alla tar med ett glatt humör och att man är tacksam för inbjudan. Jag har bestämt mig för att vi ska fira en djurvänlig jul och äta vegetariskt julbord. Det betyder att vi inte heller tillåter djur i dryck som serveras här hemma. Jag är en stor djurvän och det vet hela familjen så vi kommer inte att tillåta julklappar som inte är djurfria. Det betyder att inget som kommer in i vårt hem ska vara djurtestat eller tillverkat av djur.

  Vad tror du om det här upplägget?

 • Anonym (Värdi­nna) Trådstartaren
  Återställ
  Fre 10 nov 2017 16:22 #15
  Anonym (nä) skrev 2017-11-10 15:57:18 följande:

  Nä, utan djur i dryck kan jag inte tänka mig att delta. Jag bara måste ha min grävling-i-öl till julmaten och sedan min säl-i-glögg till pepparkakorna.

  Jag fattar att du försöker provocera lite med ditt inlägg med att likställa djurfri jul med alkoholfri jul. Men jämförelsen haltar en aning tycker jag. Nog kan ett julbord med vegetarisk mat vara minst lika gott och trevligt som ett animaliskt. Men att ni skulle bestämma vad som ges bort i julklapp? Tänk om en familj tänkt ge sina barn en hundvalp i julklapp? Då går inte det?


  Inte alls. Du har kanske missat att det används djurprodukter i mycket vin och öl? Att tillåta en hundvalp i ett paket i mitt hem skulle aldrig inträffa. Djur är inga presenter utan de tar man in i familjen efter noggrant övervägande. Släkten kan ge varandra hemska parfymer och skinnprodukter hemma hos sig själva. De behöver inte släpas med in i mitt hem.
 • Anonym (Värdi­nna) Trådstartaren
  Återställ
  Fre 10 nov 2017 17:15 #22
  Anonym (mm) skrev 2017-11-10 17:08:25 följande:

  Om detta ens är en ärlig tråd, det känns inte så på TS, utan bara för att ha något att diskutera, men om det är på riktigt så säger jag att TS, du gör som du vill men du får vara oerhört tydlig med inbjudan så att det inte blir missförstånd om det finns gäster som inte är vana vid ett sånt upplägg.

  Just jul är största högtiden för många och man kan ha väldigt fasta idéer om hur upplevelsen ska vara och man kanske bygger det på sentimentalitet från barndomen osv. Då kan det slå hårt att du vill göra det till något helt annat (i deras ögon). Jag tycker alla får fira jul precis hur de vill, om de ens vill. Hos oss åt vi senaste julen inte julmat över huvud taget och det var SÅ skönt! 

  Därmed får du också acceptera om visas gäster inte vill komma då, efter att ha sett inbjudan. 

  Jag kan annars tycka att man samarbetar kring större högtider och då funkar det inte att en person bara ska bestämma, bara för att man är i den personens hus. Är dock alla införstådd att det är så det fungerar, så visst 


  Det är ärligt menat. Jag förstår inte varför människor som anses vara så kloka idag, ändå är så babariska när det blir jul. Man frossar i plågade grisar och fisk, man dricker mängder av alkohol som har tillverkats med hjälp av djurprodukter, man ger bort presenter där man har blundat totalt i om någon har blivit plågad för att sakerna ska finnas. Man klär sig i döda djurs skinn. Varför är julen så förknippad med att man ska blunda för djurplågeri? Hur kan det vara fel att fira julen tillsammans utan att någon har blivit lidande? Varför är det så provocerande att ni till och med tror att det är trolleri?
 • Anonym (Värdi­nna) Trådstartaren
  Återställ
  Fre 10 nov 2017 17:28 #25
  Anonym (Gogrorisosenon) skrev 2017-11-10 17:17:07 följande:

  Undrar bara... vilka drycker är det djur i???


  Väldigt många, tex så klarnas öl och viner med animalier. Det finns veganska men många har ingen koll på vad de dricker utan envisas med att dricka sin favoritsort trots att den är gjord på djur.
 • Anonym (Värdi­nna) Trådstartaren
  Återställ
  Fre 10 nov 2017 18:06 #30 -3
  Vargaflickan skrev 2017-11-10 17:29:04 följande:

  Jag antar att du känner samma sak om barnen som tillverkat din dator, mobil, TV och kläder ? Annars är du bara en hycklare. Och givetvis bestämmer du vad som serveras på bordet i ditt eget hem, jag själv skulle överleva en jul med vegetariskt men det är att vara en extremist att diktera över vad andra ska få i julklapp, det har du ingen rätt att bestämma över så länge julklappen inte är till dig... När jag tänker efter så skulle jag nog undvika att fira jul med dig överhuvudtaget för du verkar vara en smula otrevlig mot de som inte tycker som dig... Så var VÄLDIGT tydlig med din inbjudan.


  Så du bryr dig lika mycket om alla djur som du bryr dig om alla jordens barn eller är du själv en hycklare och försöker döma mig från ditt eget perspektiv och din egen åsikt om vad man får värna eller inte utan att kallas hycklare? Jag har rätt att bestämma vad som kommer in i mitt hem och inte. Att du dömer mig och kallar mig otrevlig utan att alls känna mig säger väldigt mycket om hur du är som person. Jag kan bara beklaga att du inte kan acceptera att människor har en annan levnadsstil än vad du har.
 • Anonym (Värdi­nna) Trådstartaren
  Återställ
  Fre 10 nov 2017 18:53 #33 +1
  Vargaflickan skrev 2017-11-10 18:16:00 följande:

  Det är snarare du som har ett problem med att inte alla är veganer, jag skrev uttryckligen att jag kunde "offra" en jul i förmån för en kompis, men du skulle antagligen kräva att få vegetariskt serverat hemma hos någon annan, det är dubbelmoral som en ovan skrev. Och enda sättet att få ett stopp på barnarbete är att antingen tillverka sina saker själva eller att leva ute i skogen på medeltidsvis sätt... Det är tyvärr inte mycket man kan göra åt det, men jag är åtminstone inte rabiat som står med mina pekpinnar, därför kommer du av som otrevlig, för att du kallar alla som inte delar din världssyn för "barbarer". 


  Det har jag inte sagt och det skulle jag inte göra. Du har en livlig fantasi men det fungerar inte att använda dina påhitt som "fakta" för vad jag tycker, känner och skulle göra. :) Att du inte bryr dig om varken djur eller barn, enligt ditt eget synsätt, är bara att beklaga.

  Människor som inte ger djur en tanke mer än vad de kan tillaga av deras kött /skinn tycker jag är barbariska. Varför skulle jag inte ha rätt till den åsikten?
 • Anonym (Värdi­nna) Trådstartaren
  Återställ
  Fre 10 nov 2017 19:08 #36
  Anonym (abc) skrev 2017-11-10 18:31:20 följande:

  TS familj och släkt känner ju TS och vet hur hon vill ha det. Så hon behöver inte vara tydlig i sin inbjudan. Är det så att de inte vet, så är ju detta något nytt påhitt som TS precis fått nyss om, och då faller ju trovärdigheten rejält.


  Precis. Alla känner till min inställning och det enda argument emot ett vegetariskt julbord har varit att barnen ska få en riktig jul. Men det faller med att de lika gärna äter mina vego bollar och vego skinkan. Vi testade nya rätter förra julen och det var en succé.
 • Anonym (Värdi­nna) Trådstartaren
  Återställ
  Fre 10 nov 2017 19:15 #38 -1
  Magnus81 skrev 2017-11-10 19:07:57 följande:

  Vad för alkohol tillverkas av djur produkter.

  Aldrig träffat på det och jag jobbar i bar och restaurang.

  På vilket sätt plågas grisarna


  Många sorters öl, vin, bubbel osv har animalier i sig. Om du jobbar med alkohol och inte vet det så borde du be chefen om en vettig grundutbildning för den har du inte fått. Grisar som föds upp för att bli mat har inte bra liv. Kalvar som skiljs från sin mamma efter en kort tid mår inte alls bra och det gör inte kon heller.
 • Anonym (Värdi­nna) Trådstartaren
  Återställ
  Fre 10 nov 2017 19:32 #40 -1 +1
  Magnus81 skrev 2017-11-10 19:19:58 följande:

  Det märks att du inte har någon koll alls på hur djuren föds upp.

  Prova med att åka ut till en gård någon dag så ser du hur bra dom sköts om.

  Du verkar vara en sån som bara vet hur djur har det genom att ha tittat på så kallade djurrättsaktivister som tror sig veta djurens bästa.

  Har gått en bar utbildning och där tar dom inte upp sånt.

  Sen ingen öl jag hittills har serverar och Det är många sorter har haft något animaliskt i sig inte spriten heller.


  Jag kan bara beklaga din okunskap. Det gör mig inget att du har en romantisk bild av hur djur föds upp eller hur ingen vanlig alkohol inte är vegansk. Det är din brist och jag kan inte ta ansvar för andra människors vilja att lära sig saker. Däremot så väljer jag hur saker ska vara i mitt hem.
 • Anonym (Värdi­nna) Trådstartaren
  Återställ
  Fre 10 nov 2017 19:49 #44
  Anonym (abc) skrev 2017-11-10 19:42:16 följande:

  Och de har samma regler som du hemma hos dom?


  Vad menar du?
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll