• Anonym (Värdi­nna) Trådstartaren
    Äldre 10 Nov 19:53
    28942 visningar
    187 svar
    -2 +1
    187
    28942

    Är det fel av mig att bestämma vad som serveras i jul?

    Porslinsblomman skrev 2017-11-10 19:43:03 följande:

    Nej jag hade nog avstått ett julbord med dessa regler. Ska jag behöva gå och köpa ett par nya vinterskor i syntetmaterial för att mina vinterkängor är i läder, bara för att få komma över tröskeln? Eller komma utan kappa bara för att den är tillverkad i ull?

    Jag har full respekt för folks värderingar när det gäller val beträffande kost osv, och att servera ett vegetarisk julbord är trevligt och känns fräscht. Alla andra diktatorfasoner: not so fresh.


    Jag tycker synd om dig som bara har ett par vinterskor och bara en animalisk kappa som ytterplagg. Mina nära och kära har alternativ så det är inget egentligt problem för någon av dem. Sen handlar det inte om ytterkläder utan om vilka presenter de väljer att ta med och ge bort under mitt tak. Jag tycker att jag var tydlig med det men inser att jag nog har varit otydlig ändå.
  • Anonym (Värdi­nna) Trådstartaren
    Äldre 10 Nov 19:55
    #47
    -2
    Anonym (abc) skrev 2017-11-10 19:51:03 följande:

    Precis vad jag skrev. Har de samma regler för sina gäster dom du har?


    Nej. De serverar djur, ger bort smink som är testat på djur och väskor som är gjorda av djur. Bland annat. Jag har alltid accepterat deras val av firande och jag förväntar mig att jag ska bli respekterad för mitt val. :)
  • Anonym (Värdi­nna) Trådstartaren
    Äldre 10 Nov 20:33
    #54
    -1
    Anonym (Äkta jul) skrev 2017-11-10 20:01:52 följande:

    Du bor på landet granne med bönder så du vet exakt hur de sköts om? Om inte ska du inte yttra dig. Vi bor på landet, vi har egna djur, vi känner flera bönder. Och tro mig- ingen av dom djuren lider det minsta! Om jag trodde på reinkarnation skulle jag vilja återfödas som ko. Äta, skita, sova, idissla hela dagarna. Inget land har så hårda djurskyddsregler som Sverige. Ägna din tid åt det som verkligen är viktigt istället. Trafficking, barnprostitution, svälten i Afrika m.m.


    Jag har samma rättigheter som du att yttra mig och det är få djur som föds upp som matdjur som har det bra. Du får tycka att dina grisar har det bra tills du slaktar och äter upp dem. De allra flesta grisar och kossor har det inte bra. Jag hade aldrig kunnat slakta en vän som jag bryr mig om men jag vet att det finns folk som kan det.
  • Anonym (Värdi­nna) Trådstartaren
    Äldre 10 Nov 20:36
    #55
    -1
    Anonym (abc) skrev 2017-11-10 20:03:07 följande:

    Människor som inte ger djur en tanke mer än vad de kan tillaga av deras kött /skinn tycker jag är barbariska. 

    Så detta är vad du tycker om dina släktingar?

    Vad menar du med att du förväntar dig att bli respekterad, vet du inte om de respekterar dina val? Du skrev ju innan att de visste om din inställning.


    Ja? Jag tycker att det är barbariskt att föda upp djur för att äta dem och för att använda deras hud och annat för saker som vi utan problem kan få utan att döda djur. På vilket sätt är det hemskt att jag tycker det? Jag förväntar mig att bli respekterad. Gör inte du det när du bjuder in din familj och släkt till julfirande?
  • Anonym (Värdi­nna) Trådstartaren
    Äldre 10 Nov 20:53
    #57
    -1
    Magnus81 skrev 2017-11-10 20:41:33 följande:

    Som sagt åk ut till olika gårdar i Sverige och kom sen och säg att det är få djur som har det bra och majoriteten som som misskött


    Det har jag gjort under många år. Dessutom är slakten hemsk. Det finns inte ett djur som levereras som mår bra. Att du förnekar de problem som finns är bara att beklaga. Jag antar att du är den som tar med familjen på delfinshow när du är på semester och möjligheten erbjuds.
  • Anonym (Värdi­nna) Trådstartaren
    Äldre 10 Nov 21:30
    #60
    Magnus81 skrev 2017-11-10 21:03:04 följande:

    Aldrig varit på sånt. Men jag är ärlig mot barnen hur allt går till och hur djuren mår och att det finns dom som tyvärr misskött.

    Jag försvarar inga djurplågare vare sig bönder eller djurrättsaktivister.

    Tippar på att du inte ens låter dina barn gå i närheten av häst eller dylikt


    Nu tappade du mig helt. Varför skulle jag inte låta barnen gå nära hästar? Hur kom du fram till den sammanfattningen?
  • Anonym (Värdi­nna) Trådstartaren
    Äldre 10 Nov 21:33
    #61
    -1
    Anonym (EEhh) skrev 2017-11-10 21:26:18 följande:

    Maten känns OK, det är ju du som är värd, men julklapparna är knepigare IMO. Det känns jätteknepigt att inte acceptera att någon ger bort en julklapp typ lotion för att den kanske är djurtestad.. Det är väl överdrivet.. 

     


    Kan man inte tänka efter en enda dag och ge gåvor som inte har ett djuriskt ursprung? Man kan ge paket hemma före man åker till firandet eller efter, när man har kommit hem. Varför måste man ge gåvor där djur har skadats och slaktas för att det ska vara en bra julklapp att öppna hemma hos en vegetarian?
  • Anonym (Värdi­nna) Trådstartaren
    Äldre 10 Nov 22:04
    #65
    Anonym (Lily) skrev 2017-11-10 22:00:15 följande:

    Inga problem med vegetariskt julbord, det finns supergoda alternativ. Korv, köttbullar och skinka finns som mycket goda vegetariska alternativ.

    Djur i dryck vet jag inte vad du menar? Mjölk eller?

    Det andra med att ingen får ha djurtestat smink osv är lite överkurs. Men du bestämmer i ditt hem.


    Det verkar som att vissa av er misstolkar det jag säger. Vilket smink man har på sig spelar ingen större roll för hur ska jag klara av att kolla det? Däremot vill jag inte att man tar med paket där det finns djurprodukter. Hur svårt kan det vara?

    Det finns ofta animalier i vin, öl, bubbel, glögg mm förutom i mjölk som är självklart.
  • Anonym (Värdi­nna) Trådstartaren
    Äldre 11 Nov 08:30
    #82
    BurningDiamond skrev 2017-11-10 23:01:40 följande:

    Fast med den extrama syn du har så är du en vegan och inte vegetarian. Vegetarianer är OK med ett par ylle-sockar och honung i en kopp te i sitt hem.


    Fast jag har rätten att sätta titel på mig själv. Eller hur? Så länge som jag inte kan leva som 100 % djurfri så är jag vegetarian.
  • Anonym (Värdi­nna) Trådstartaren
    Äldre 11 Nov 08:41
    #83
    +1
    Anonym (J) skrev 2017-11-11 06:24:09 följande:

    Du använder julen för att markera din åsikt och kräver att den följs till 100% annars är gästerna inte välkomna.

    Vi har både vegetarianer och folk som gillar traditionell jul som gäster och väljer en mer tillåtande attityd.

    Just för att ALLA ska trivas. Något annat hade inte fungerat i vår släkt.

    Du får väl prova hur framgångsrikt ditt upplägg blir. Med din släkt kanske det fungerar hur bra som helst.

    Men vad är syftet med tråden? Ingen på FL kan veta hur din släkt kommer ta det. Du säger själv att de vet att du är vego och djurvän. Du har redan bestämt reglerna. Det blir bara ytterligare en tråd "jag är minsann vego och alla ska respektera det och jag tänker argumentera tills fan löser av mod-tråd" på FL. Det finns redan mängder av såna.


    Syftet är att diskutera så klart. Var går gränsen för vad man som värd och värdinna får bestämma i sitt eget hem när det är en stor familjesammankomst vare sig det är jul, bröllop eller begravning? Jag läser om bröllop där brudparet kräver betalt av gästerna för att de ska närvara, där man sätter krav på att små barn ska lämnas bort, jular där svärmor ska sättas på plats och inte få ge barnbarnen vilka julklappar hon vill, jular där ingen får dricka en mugg glögg med alkohol i eller nyårsaftnar där värdinnan serverar korv och makaroner och gästerna förväntas tiga och vara tacksamma. Var går gränsen? Det verkar som att en djurfri jul är otänkbar för många. Det är väldigt intressant. Vi kommer att fira en djurfri jul men våra husdjurs närvaro är lika självklara som våra gäster.
Svar på tråden Är det fel av mig att bestämma vad som serveras i jul?