Forum Allmän debatt - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Får vem som helst hemskolas

  Fre 10 nov 2017 21:13 Läst 6348 gånger Totalt 59 svar
  Visar endast inlägg av Anonym (Barnmisshandel) - Visa alla inlägg
  Anonym (Barnm­isshan­del)
  Återställ
  Fre 10 nov 2017 21:13

  Får vi som föräldrar bara bestämma att barnet ska hemskolas. Finns i ett av våra barns bekantskapsträff ett barn som har börjats hemskolad för hen inte hinner gå i skolan pga av sitt fritidsintresse. Får det verkligen gå till så får verkligen föräldrar bestämma att barnet inte ska gå i vanlig skola med kompisar och en normal skolgång. Någon som vet.

 • Anonym (Barnm­isshan­del) Trådstartaren
  Återställ
  Fre 10 nov 2017 21:41 #6 -1
  Anonym (Jo) skrev 2017-11-10 21:23:54 följande:

  Det är lagligt men man behöver tillstånd. Hänvisar man till de mänskliga rättigheterna och rätt paragraf så kan man inte nekas men man måste sköta undervisningen annars kan rättigheten dras in.


  Det är väl just de mänskliga rättigheterna man tänker på att tvinga barnet att inte få gå i skolan och träffa kompisar. Tycker det ör helt märkligt att det kan gå igenom när det är så att föräldrarna vill att barnet ska satsa op ett intresse istället för att gå

  I skolan. Har full förstpelse om det gäller sjukdom mm men inte detta
 • Anonym (Barnm­isshan­del) Trådstartaren
  Återställ
  Fre 10 nov 2017 22:07 #10 -1 +1
  Anonym (Kvinna37) skrev 2017-11-10 21:56:55 följande:

  Om man läser vidare i artikeln på SVT som jag länkade till så sägs det så här: "Det ingår i den demokratiska uppfostran för alla barn att delta i utbildningen. Att till exempel få vara fri att träffa andra barn och vuxna i skolvärlden. Att ta del av det kulturutbud som erbjuds i skolan, det tycker jag alla barn har rätt till, säger David Idermark som är verksamhetsområdeschef för barn och ungdom i Mörbylånga kommun." Det handlar om att få vara delaktig i samhället, inte bara om att leka med kompisar. Dessutom, var lär ungen känna andra i samma ålder om den inte går i skolan..?


  Ja det är ju just det man tycker ska vara en rättighet för barnet. Det ska inte vara en rättighet för föräldrar att forma barnet efter vad dem vill att barnet ska lyckad med. Just i det här allet gäller det ett barn som vill ha kompisar men föräldrarna har bestämt att det finns viktigare saker i livet förmodligen drömmar som inte slog igenom för föräldrarna eller iallafall en av dem
 • Anonym (Barnm­isshan­del) Trådstartaren
  Återställ
  Lör 11 nov 2017 20:20 #42

  Jag är helt övertygad om att det finns flera bra anledningar till hemskolning. Men när barnet inte bor långt ifrån skolan. Fungerar bra på alla sätt och vis. Saknar skolan. Har en aktivitet vilket innebär en del kontakt med andra barn men mest ensam aktivitet eller med vuxna. Då tycker jag det är riktigt hemskt att föräldrar kan få igenom hemskolning. Sedan om föräldrarna ger bra undervisning det vet jag inget om men just att de har rätt att frånta hen sin barndom, fruktansvärt. Sedan så har jag hört att den vanliga skolan liksom gav upp eftersom hen hade så otroligt mycket frånvaro pga andra aktiviteter som barnet hade.

 • Anonym (Barnm­isshan­del) Trådstartaren
  Återställ
  Sön 12 nov 2017 20:38 #52
  Alessia skrev 2017-11-12 14:02:30 följande:

  Hemundervisning är i stort sett olagligt i Sverige. Skollagen skärptes 2011 avseende hemundervisning.Dispens kan ges om det finns synnerligen ömmande skäl till varför ett barn inte kan gå i skolan. Oftast innebär denna dispens att eleven har regelbunden kontakt med utbildad lärare om nu inte föräldrarna bevisligen har sådana kunskaper som motsvarar vad en utbildad lärare kan ställa upp med.


  Så kan det kanske vara att det är distansskola, men jag har svårt att tycka att det är bra för ett barn som bor i Sverige att sitta delvis på ett vanligt kontor och studera när barnet likväl skulle kunna gå i vanlig skola som barnet uttryckligen har sagt att det saknar för att föräldtarna bestämmer att hen inte ska göra. Utan förädrarna tycker att barnet ska ska satsa på en fritidsaktiviet. Sim det absolut skulle klara av att göra på ett bra sätt utan att tas från skolan. Det här gäller ett barn som inte ännu har börjat högstadiet.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll