Inlägg från: Krusbärskompott |Visa alla inlägg
  • Krusbärskompott

    Skulle ni betalat för NIPT vid sannolikhet på 1:459?

    Jag hade lätt gjort det.

    Jag betalade å andra sidan för nipt redan i v10 för att ha det gjort innan kub. Hade inte nöjt mig med ens 1:20000 tror jag.

    I Skåne får man nipt gratis om man har risk 1:1000 eller högre.

  • Krusbärskompott
    Tino skrev 2017-11-15 12:11:31 följande:

    Det är enligt min barnmorska inte relevant att jämföra siffror om man har låg risk. Siffran är bara betydelsefull om man får hög risk. Som det lät på henne kan en med 1:20000 få barn med kromosomavvikelse i lika hög utsträckning som en som går 1:1000. Barnmorskan vägrade tom ge ut siffran till mig. Vill man verkligen veta får man göra fostervattenprov, för NIPT är också osäkert. Med missfallsrisk osv. Sedan måste man komma ihåg att det finns en massa andra sjukdomar som kan drabba barn. Andra kromosomavvikelse, missbildningar (som mitt barn i magen har), nervsjukdom, neuropsykiatriska sjukdomar osv. Man kan aldrig vara helt säker att barnet mår bra.


    Chansen att man hamnar i korrekt riskgrupp på kub är ca 90%. Dvs i 10% av fallen är kub way off. Och oavsett får man bara en risksiffra.

    Nipt är 99,8% säkert för trisomi 21, svar ja eller nej, och lite mindre säkert för trisomi 13 och 18. Noll risk för fostret till skillnad från invasiva prov.

    Och visst finns det mycket man inte ser! Och som man inte ser på fvp heller. Alla dessa konstiga gendefekter o mikrodeletioner... Så helt säker är man ju aldrig.
  • Krusbärskompott
    Vickan I skrev 2017-11-15 17:03:00 följande:

    Fast nipt är inte så säkert när det gäller positivt svar. Det är när det är negativt. Får man svar att det inte föreligger förhöjd risk för kromosomfel så är man där uppe runt 98% säkerhet, men får man svaret att det är förhöjd risk är det inte alls lika säkert längre. Då räknas ett sk ppv ut baserat på bla kvinnans ålder, fostrets ålder och något mer. Jag fick förhöjd risk för trisomi 18 på mitt nipt. Mitt ppv gav ett värde på ca 64% att det stämmer. Ju yngre kvinna ju lägre ppv. Så även om chansen är liten att det är fel så är det långt ifrån det ca 98% som man tror när man läser på deras hemsidor. Ca 1/3 chans att det är fel och 2/3 att det stämmer. Väntar på svar på mitt moderkaksprov nu.


    Nej såklart. Därför man rek invasiv prov direkt vid risk 1:50 eller högre på KUB.

    Hög sensitivitet men låg specificitet, dvs faller det ut som avvikande är det inte säkert så. Men om det ser normalt ut är det normalt med betydligt högre säkerhet än KUB.

    Också därför man rek invasivt prov för att bekräfta om NIPT visar avvikelse. Tack för ditt förtydligande!

    Jag hoppas innerligt att det går bra för er, det måste vara en vidrig väntan!
Svar på tråden Skulle ni betalat för NIPT vid sannolikhet på 1:459?