Inlägg från: Stårschan |Visa alla inlägg
  • Stårschan

    Varför är det fult att vara språkpolis?

    Hur kommer det sig att det är OK att tala om för folk om de har spenat mellan tänderna eller har gylfen öppen, men inte att påpeka om de särskriver eller använder de/dem fel?

  • Svar på tråden Varför är det fult att vara språkpolis?
  • Stårschan
    Vixen90 skrev 2017-12-01 11:36:48 följande:
    Förstår vart du vill komma men kan ändå tycka det är skillnad på sådant man lär sig i skolan under flera års tid och på sådant du lärt dig på eget bevåg utanför grundskolan. Matte hade varit ett bättre exempel att jämföra med, då det är något alla utsätts för på samma sätt som stavning i skolan. Vad var och en lär sig och har talang för på fritiden är en annan sak. Stavning är något som vi enligt läroplanen SKA utbildas i för att bli allmänbildade och välfungerande samhällsmedborgare, det är inte styckning.
    Jag håller med om att matte är en bättre jämförelse. Att man skulle få välja själv hur man tyckte att ett plustecken ska se ut, eller skriva sina femmor spegelvänt för att "folk fattar väl va ja menar!".

    Och om man nu inte blir rättad, hur ska man då kunna börja göra rätt?
  • Stårschan
    Ms H skrev 2017-12-01 12:49:29 följande:

    Hur rättningen tas emot, beror även mycket på hur den framförs.


    Absolut. Men ibland får jag känslan av att det är mer socialt accepterat att kalla någon för en dålig förälder, än att anmärka på att han inte använder punkt och stor bokstav. Och det tycker jag faktiskt är konstigt.
Svar på tråden Varför är det fult att vara språkpolis?