• 428

    Immunförsvar - infertil? Tar letrozol

    Hej, 

    Jag har också kännt mig sjuk runt ägglossning och ibland även runt mens. Känns som feber, lätt huvudvärk, trött och sliten. Trodde länge att jag åkt på något virus och höll på att bli förkyld. Laddade ofta med ingefära te och echinagard och "förkylningen" bröt ju heller aldrig ut sen med någon snuva eller så. Efter något år eller så började min sambo antyda att jag kanske inbillade mig när jag sa "jag tror jag börjar bli förkyld" eftersom det ju faktiskt aldrig bröt ut på riktigt. Började då logga när jag kände symptomen och kunde då korrelera detta till ägglossning och ibland mens eftersom vi samtidigt försökte få barn.

    Jag har tolkat den information jag hittat som att detta potentiellt kan vara ett symptom på endometrios. Till saken hör att jag även ibland (1-2 grr/år) haft rejäl mensvärk som tilltagit senaste 2-3 åren (2ggr har jag hamnat på akuten). Däremot har jag också vitiligo (pigmentbortfall/vita fläckar) sedan 2012 vilket innebär att immunförsvaret då gav sig på det egna pigmentet, det kan ju också indikera att jag som du säger har ett överaktivt imunförsvar. 

    Har nu försökt bli gravid i nästan 4 år och känner mig nu uråldrig och värdelös. För ett år sedan gjorde vi en fertilitetsutredning och spolning av äggledare som inte gav något, allt såg bra ut hos både mig och sambon "skolboksexempel" till och med enligt läkaren. I höstas gjorde vi får första IVF behandling, det kändes först bra med 7 befruktade ägg. Fick sen tidigt missfall och nu måste vi börja om från början då inget dög för frysen.  

    Jag oroar mig för att samma sak ska hända igen eftersom man varken tagit reda på vad problemet är eller försökt behandla grundorsaken. Kanske är det att immunförsvaret ger sig på spermier eller inplanterad blastocyst. Utifrån vad jag kan läsa mig till så finns inga indikationer på ett samband mellan vitiligo och infertilitet, däremot finns det för endometrios och infertilitet.

    På fertilitetskliniken finns inget intresse att utreda barnlösheten vidare, jag gissar att det är för att man inte anser sig kunna erbjuda någon annan lösning är IVF oavsett orsak till barnlösheten.

    Vad är det man gör annorlunda på klinikerna i Aten och Usa? Finns det något jag kan göra själv för att få immunförsvaret i balans om det är överaktivt?

  • 428

    ... ett tillägg till föregående inlägg. Har även haft ledvärk vid ett tillfälle för ett år sedan, det var innan jag loggade mina symptom så vet inte om det korrelerade till ägglossning. Trodde då att jag fått artros eller något men det gick som tur var över.

    Jag har dessutom nedsatt känsel eller någon slags domning i vänster lår lite från och till sedan 1,5 år tillbaka. Har varit hos läkare på vårdcentralen 4 gånger, kollat efter inflammation, fått naproxenkur i fall att, misstänkt nervinklämning och fått remiss till sjukgymnast med övningar men inget har hjälpt. Till sist bara ett konsterande från läkaren att "så kan det vara ibland, det är inte farligt, du känner efter för mycket, det kanske går över eller så gör det inte det". Nu har jag gett upp och tänkt att jag får leva med det.

    Jag har inte satt detta i samband med infertiliteten men kan det också vara ett symptom på immunproblematik? Någon som upplevt något liknande?

  • 428

    Hej, 

    Tack för tipset. Konstaterades det att du hade en immunproblematik när du gjorde din utredning i Aten? Har du sedan dess lyckats att få barn?

Svar på tråden Immunförsvar - infertil? Tar letrozol