• LLW

    Vi som försökt med första barnet ca 1 år

    Hej! Hoppas det är okej att man hoppar in i tråden!

    Jag och min sambo har försökt sen januari -17 utan framgång. Ringde och satte igång utredning i oktober då vi visste hur lång tid det skulle ta så vi tänkte att det var lika bra att börja. Än så länge har vi bara fått lämna blodprov och spermaprov och ska på möte någon gång i vår. så det tar verkligen tid..

    Har regelbunden cykel på 27-28 dagar, kommer som på posten. Tar ÄL tester varje månad som ger utslag när de enligt appen är beräknat. Känns som allt borde funka men det där jäkla plusset kommer ju aldrig. Bara mens gång efter gång. Vi är inne på 14de försöket nu, och denna gång är min mens försenad. BIM +4 just nu. Har tagit test igår som var negativt.. men man slutar ju ändå inte hoppas!

    Läst att det tar ca 14 dagar efter befruktning för hcg hormonet att bli tillräckligt högt för att ge utslag, och jag har väldigt kort lutealfas (ca 10 dagar) så min ÄL ligger runt dag 17/18, vilket borde betyda att jag igår på dag CD 31 kanske inte hunnit få tillräckligt högt hcg...

    Fan vad man letar bortförklaringar och ursäkter hela tiden! Minsta lilla avvikelse så börjar man hoppas och googla och drömma. Blir så trött!! Jag har aldrig gått över tiden så här mycket innan, bara max 1 dag men det negativa testet tar bort hoppet en del.. ska vänta ett par dagar till och se om mensen kommer eller om jag ska ta ett till test. Tog det igår på kvällen efter att ha kissat väldigt många gånger på dagen, så det kanske inte var optimalt. Hmm. Ännu en bortförklaring. Försökte igen imorse men det jävla tester funkade inte! CB digitalt med veckoindikator, det började aldrig blinka som det ska ens. 100 kronor i sjön!

    Någon som har varit med om att mensen inte kommit en månad och inte varit gravid trots det? Vad finns för rimlig förklaring?

  • LLW
    Jooosen skrev 2018-02-20 18:35:16 följande:

    Hej! Det låter exakt som jag. Cykel på 28 dagar typ exakt. Alltid äl på dag 16, positiva ältest samt känningar ändå händer inget!! Vi har inte tagit tag i utredning än. Jag drar verkligen ut på det eftersom min sambo inte vet att jag vill. Dålig kommunikation. Vart har ni sökt? Bor du i Stockholm? I oktober var min mens 1 vecka sen men tror inte jag hade nån ägglossning då. Så var tyvärr inte gravid :/ kram


    Jag bor i Norrköping, går hos landstinget men som sagt, långsamt till max! Vi har iallafall fått svar på att mina hormonprover såg bra ut, mannens test var också bra dock lite nedsatt rörlighet på hans spermier, men inget man skulle oroa sig för enligt läkaren. Väntar på att då komma in och göra undersökning och få veta hur vi ska gå vidare.

    Har alltid haft regelbunden mens varje månad, så man blir ju lite knäpp när den är sen. Imorgon 5 dagar. Ska vänta ett par till innan jag testar igen, många verkar ju inte få utslag förens sent, upp till vecka 8. Enligt mina beräkningar skulle jag vara i vecka 5 nu så får väl hålla huvudet kallt. Lättare sagt än gjort som alla vet.

    Jag råder dig verkligen till att ringa det där samtalet, ni kommer inte att få komma dit på säkert tre månader iallafall så han har tid att förbereda sig! Ingenting händer första gången iallafall så det är lila bra att få överstökat!
  • LLW
    Jooosen skrev 2018-02-20 18:59:50 följande:

    Åh hoppas det är din kropp som inte reagerar på gravidhormon!! Känner du av något annars? Typ mensvärk ömma bröst osv? Ja du har helt rätt. Skulle vara så jäkla skönt att ringa första samtalet men ja drar ut på det... måste snacka med min kille o förklara att jag verkligen vill ringa... som du säger tar det ju lång tid så lika bra att ringa..


    Mensen kom imorse, fem dagar sent. Förstår ingenting. Jag hatar att man inte kan lita på sin kropp! Kommer aldrig våga hoppas igen, jag trodde verkligen att det var min tur denna gång. Har gråtit halva dagen.. hur många fler gånger orkar man?
  • LLW
    Jooosen skrev 2018-02-21 16:00:22 följande:

    Fyfan vad tråkigt!! Minns att jag oxå hoppades i oktober när min mens va 1 v sen. Urs detta tär på en så otroligt mycket... kram !


    Det går så läskigt snabbt att börja hoppas, trots att man blivit besviken så många gånger tidigare.. vet du vad det berodde på att din var en vecka sen? Jag förstår verkligen inte varför jag gick över tiden, har alltid varit så regelbunden innan!
  • LLW

    Blev uppringd av kvinnokliniken igår, försökt nå dom i ett par veckor men telefonkön blir full på 5 minuter så man måste ringa 7 på morgonen för att ha nån chans att komma fram. Sen tog det en vecka innan den som är ansvarig för vårt fall att ringa upp..

    Första gången jag ringde och bad att få komma dit var i september. Blev kallad i slutet på november. Nu kommer vi förmodligen inte få komma dit igen och få svar på hur vi ska gå vidare förens i september..

    Alla ni som går runt och väntar på att söka hjälp, sluta vänta! När vi kommer dit i september får vi veta om vi kan göra ivf, och då sätts vi på en ny väntelista.

    Så om vi har tur kan vi kanske ha påbörjat någon behandling om ett år. Då har vi väntat i över 1 1/12 år på hjälp.

    Ni kan alltid säga att ni har försökt i ett år, för när ni väl kommer få komma in så lär den tiden ha gått. På min klinik har dom nu intagningsstopp, så alla nya som söker hjälp blir hänvisade till privat istället.

    Känns så hopplöst allting...

  • LLW
    XAHHA92 skrev 2018-03-09 11:21:11 följande:

    Förstår att det är jobbigt med lång kö i vården, är själv i den karusellen.. Men däremot är jag emot alla de som ljuger om hur lång tid de försökt för att få hjälp fortare. För det innebär ju att vi som faktiskt försökt den tid som ?krävs? får vänta ännu mer pga de som ljuger. Så nej, man ljuger inte. Vill man ha hjälp tidigare så får man söka privat.


    Vi sökte tidigare då min man tagit flera tester som visat att han hade mycket nedsatt spermieproduktion, så vi tyckte inte att det var värt att vänta de extra 3 månaderna. Lyckas man innan man får komma dit så är det ju bara att gå ur kön, så jag förstår inte vad problemet är? Bor man på ett ställe där vården faktiskt fungerar som den ska så kan man såklart vänta, men i mitt fall har sjukhuset en enda fertilitetsläkare som jobbar 70% och nästan bara jour, så väntetiderna är extrema. Här är det uppenbarligen så att man inte får någon hjälp på ett år, så alla som söker kommer ha försökt den rekommenderade tiden. Har läst att det är ännu värre i Stockholm tex.

    Självklart menar jag inte att sånna som försökt 3-4 månader ska ljuga sig till en tid, men är man på 10-11 månader så tycker inte jag att man behöver vänta. Upp till var och el, men jag tycker att man ska vara beredd på lång väntan så man inte drar ut på det.
  • LLW
    XAHHA92 skrev 2018-03-10 12:49:38 följande:

    Det är klart man ska söka tidigare om man uppenbarligen har problem med sin ägglossning eller mens. Det står ju klart och tydligt också! :) Men att söka tidigare bara för att komma in fortare för där är kö tycker jag är fel. De har en gräns på ett år pga upp till det räknas som normalt och många blir gravida innan dess. Märks att många blir egoistiska i såna här sammanhang. ?Jag vill inte stå i lång kö så därför tänker jag ljuga och få hjälp före alla andra?. Jag skäms att det finns såna personer...


    Men om man nu söker när man försökt i säg 9 månader, och sen inte får hjälp på ett år pga köerna så är man ju i samma sits som någon som sökte hjälp vid året och fick hjälp efter ett halvår. Jag visste om hur dålig sjukvården var i min stad och visste att vi skulle få vänta väldigt länge.

    Jag skäms inte för att jag sökte hjälp innan året hade gått. Är tacksam varje dag för att jag ringde så fort jag hade misstanke om att något inte stämde. Det kommer ha gått 2 år från att vi började försöka tills att vi ev kommer få göra något på riktigt.

    Hade vi haft råd hade vi självklart gått privat.
  • LLW
    LillaAw skrev 2018-03-10 11:34:05 följande:

    Vi sökte också privat gyn tidigare än ett år hade gått. Men det gick snabbt att göra klart utredningen hos henne och betalade landstingstaxa 350 kr besöket upp till frikort som är typ 1100 eller något så nu går både jag och min partner gratis på alla besök på Sophiahemmet ivf då vi både är uppe i frikort. Många privata i Stockholm är anslutna till landstingstaxa så vi betalar inte mer än ett vanligt läkarbesök hos de privata mottagningarna :)

    Jag tycker absolut att man får söka vård precis när man vill trots att det inte gått 12 månader. Ingen vet vad man har för anledning då alla har olika problem. Har man ingen ägglossning eller PCO etc så behöver man inte vänta ett år. Tänker absolut inte ha dåligt samvete över att vi bestämde oss för att söka hjälp hos gynekolog tidigare. Ägglossning kan man se med ett enkelt ultraljud hos en vanlig gynekolog så det går snabbt. Nu har 12 månader gått och vi har redan avslutat utredningen och fått påbörja behandling på Sophiahemmet.

    I Stockholm finns många privata gynekologer som kan göra utredningar som sen skickar remiss till ivf-klinikerna/godkännande för landstingsfinansierad ivf. Ser såklart olika ut i hela landet :)


    Jag ska absolut kolla upp det där! Hoppas att det fungerar där jag bor. Skulle iof gärna åka långt bara man slipper denna väntan!
  • LLW
    XAHHA92 skrev 2018-03-10 21:58:29 följande:

    Alltså ju fler som söker ju längre kö bli det, inte så svårt att klura ut det..... :) Och har de gränsen ett år så hinner de beta av kön tills de som FAKTISKT försökt ett år söker hjälp. Nääää men så bra att du inte skäms!! Och du, om en månad har det gått två år sedan vi började försöka och vi är inte ens ställda i kön till IVF!!!! Du skriver till mig precis som om jag inte vet hur det känns haha!!


    Men som jag skrev hade vi anledning att söka innan året! Förstår inte hur du kan tycka att det är så himla fel, alla har rätt till vård och det är upp till var och en att söka när man tycker att man behöver det.

    Tvivlar inte på att du vet hur det känns. Men att försöka få mig att må dåligt för att jag tog tag i saken "för tidigt" är bara onödigt. Det jag ville säga med mitt första svar är att om man tvekar på att man ska höra av sig eller inte, eller om man är precis innan den "magiska" ettårsgränsen, så är det lika bra att ta tag i det istället för att vänta, då man ändå kommer att få vänta på att ens komma på ett första samtal.

    Tycker att vi lämnar denna diskussion nu, och så får vi vara överens om att vi inte är överens.
  • LLW
    Jooosen skrev 2018-03-10 15:10:28 följande:

    Min ägglossning var ju typ 5 dagar sen denna månad. Vilket känns så skönt på något sätt då jag inte vet när min mens riktigt ska komma haha (för den lär ju komma som vanligt).. ömma bröstvårtor idag äl+3. Haft det förr så inget märkvärdigt. Hur långt har ni kvar till bim?


    12 dagar kvar, men tror det är något kortare egentligen. Min app blev lite knäpp när förra mensen var 5 dagar sen (jag också för den delen..) så nu vill den att min cykel ska vara 2 dagar längre än vad den varit tidigare.

    Har aldrig haft ömma bröstvårtor innan men nu är dom riktigt känsliga.. jaja, fortsättning följer!

    Köpte en progesteronkräm för ett par månader sen, men den cykeln jag använde den blev 4 dagar kortare än vad jag brukar ha. Väldigt fundersam på vad som hände då krämen (vad jag läst och anledningen till att jag köpte den) ska förlänga lutealfasen. Vet inte om jag vågar testa igen. Är det någon här som testar progesterall?
Svar på tråden Vi som försökt med första barnet ca 1 år