Forum Hälsa: Hälsa - Kropp & själ
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Ngn som har gjort total hysterektomi?

  Sön 28 jan 2018 19:56 Läst 6008 gånger Totalt 4 svar
  Sön 28 jan 2018 19:56

  Hej,

  Jag opererade bort livmoder, äggstockar och blindtarm för 12 dagar sedan. Pga fruktansvärd pmds. Könde att jag ville få bort alla hirmoner durekt. Jag är 45 år. Första dagarna var jag fullproppad med smärtstillande och ca fjärde till sjunde natten hade jag kraftiga svettningar plus att jag dagtid hade lite humörsvängningar och hjärtklappning etc fram till dag tio.

  Nu mår jag jättebra förutom att jag får väldigt ont precis innan jag ska göra nr 2 på toaletten. Har som väl är fått mjukgörande pulver utskrivet och dricker en påse om dagen.

  Min fråga är när kommer klimakteriet som jag direkt skulle hamna i? För inte kan det väl vara det lilla jag har upplevt?

  Någon som genomgått liknande?

 • Sön 28 jan 2018 21:35 #1

  ska du inte ta estrogenhormoner ? det rekommendreas innan 50.

 • Sön 28 jan 2018 22:04 #2

  Jag har hämtat ut östrogentabletter men inte tagit dem. Än så länge mår jag ju jättebra. Undrar bara om det kommer mer eller om jag kan ha haft sån tur att jag bara fick det lilla. Har mått fruktansvärt av min pms så hoppas på att må bättre utan dessa spökande hormoner. Har känt mig schizofren.

 • Sön 25 feb 2018 22:26 #3

  Hej Helena! Jag har med gjort en total hysterektomi , dom tog även blindtarmen på mig ( op för 10 dagar sen) .Jag var på en gynkontroll för receptförnyelse av mina minipiller i januari, då en 15 cm stor cysta upptäcktes på min ena äggstock.gynekologen tyckte inte det såg bra ut och skickade mig på ett ultraljud på odenplan. Efter det blev det misstanke om cancer. Remiss till ks .skickad till södersjukhuset och en specialist där på ultraljud och cancercystor.hon trodde det kunde vara en borderline (den sprider sig inte ut i kroppen) men inget är säkert förstås innan prover på den har gjorts.fick lämna blodprov (cancermarkörer) inför op.som inte hade visat nått .han som opererade mig sa att allt såg fint ut i buken .inga lymfkörtlar togs vilket han hade pratat om dan innan , kanske kunde ske .men nu är cystan på analys .får vänta ca 3 veckor på svar ..Jag är 54 år och har inte haft några klimateriebesvär överhuvudtaget hittills..Nu är jag ju orolig vad som kommer att hända i kroppen ..Hur har det gått för dig? Jag frågade läkaren som op mig om hormoner och så om jag får nått , för besvär är väll bara att vänta ..Men måste vänta tills provsvaret är klart ..Men mycket tanker går ju i huvudet just nu , om evnt cancer och när kroppen kastas rätt in i klimateriet. Hoppas du mår bra ..Hälsningar Elisabeth

 • Ons 22 maj 2019 15:05 #4

  Hej igen,
  Det har nu gått ca 1 år och 4 månader sedan min hysterektomi, eller total hysterektomi som det heter när du avlägsnar även äggstockarna.
  Som jag har skrivit tidigare så var detta enbart pga min svåra pms, eller pmds som den svårare graden av pms heter.
  Efter operationen hade jag så klart ont och mådde illa av morfinet men i övrigt mådde jag kanon! Så bra att jag inte förstod vad läkaren menade när han sa att jag skulle börja äta östrogentabletter direkt. Jag tänkte att det behöver inte jag! (bara alla andra miljoner kvinnor som genomgår denna operationen.....) Alla PMS symtom hade försvunnit, inkl migränen.
  Efter ca 2-3 månader började jag känna mig extremt missnöjd och likgiltig. Jag fick explosionsartat eksem på händer och fötter och fick äta kortisontabletter. Jag började då med östrogentabletterna ganska omgående. När hösten kom, dvs ca 7-8 månader efter operationen så tappade jag extrema mängder hår. Som tur är hade jag väldigt mycket hår :) Jag blev dessutom tröttare och tröttare och kunde somna sittande i soffan vid sju på kvällen.
  Jag antar att jag hamnade i klimakteriet plus att kroppen hade fått sig en rejäl chock när dessa viktiga organ togs bort.
  Men NU!!!!!  Jag har mått TOPPEN i ca två månader nu. Jag känner mig lugn, harmonisk och tillfreds. Jag har haft kraftig huvudvärk max 5 ggr sedan operationen, jämfört med migränliknande attacker vid ägglossning och före mens var 3:e vecka (kort cykel)
  Både barnen och min man älskar mitt nya jag och märker en otrolig skillnad.
  Visst, jag har tappat viss känsel invändigt och har inte lika starka orgasmer men det är det helt klart värt. Sexlusten har snarare ökat än minskat.
  Och visst, jag kan ibland sakna den där extrema överskottsenergin som jag kunde ha ibland och få för mig att tex rensa förrådet kl 6 en lördagsmorgon och tro att alla ville vara med i mitt race. Men återigen, helt klart värt det. Tror inte min man saknar den
  Att slippa mens, mensvärk, alla pms symptom och dessutom känna mig mer nöjd med tillvaron än tidigare är HELT FANTASTISKT! Önskar att jag hade gjort detta för 10 år sedan.

Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll