• Anonym (TS)
    Äldre 30 Jan 22:00
    42638 visningar
    75 svar
    +2
    75
    42638

    Ni som lever/levt med "psykopat" eller "narcissist", när märkte ni?

    Många här på forumet verkar ha erfarenhet av partners med narcissistiska eller psykopatiska drag, kanske t o m har barn ihop, därför kastar jag ut några undringar.

    De sägs ju att dessa N/P människor är ytligt charmiga, egoistiska, har ett ytligt känsloliv, är manipulerande, ser andra människor som objekt, och eftersom de varken känner skuld eller skam så kan de ju aldrig göra något fel osv. Så...

    Hur och när började du märka hens störning, så här med facit i hand? Tidiga tecken? Blev hen som förbytt från en dag till en annan? När i så fall.

    Hade hen vänner, var hen svartsjuk, missunnsam, hur var hens känsloliv, hur pratade hen om sina ex, hade hen några intressen? Var hen väldigt intresserad av sex?

    Har själv haft en kortare relation med en person som jag misstänker har drag av Narcissism, och hoppas aldrig mer behöva uppleva det igen.

  • Svar på tråden Ni som lever/levt med "psykopat" eller "narcissist", när märkte ni?
  • Anonym (har ingen pappa mer)
    Äldre 31 Jan 20:51
    #11

    Fick tidig träning eftersom min far är sociopat.

    1. kroniskt otrogen
    2. snackar skit om alla sina ex, de är de värsta mäninskor som nånsin har levat och han är världens bästa
    3. är elak mot djur och hånar människor som han uppfattar som svaga
    4. har inga problem att ta en fajt eller betala några killar för att krossa knäskålarna på nån som blåst honom i affärer. Och skryter om det.
    5. Vansinnesutbrott över helt ologiska saker. Ena gången reagerade han knappt när jag råkade ha sönder en ruta i huset, andra gången blev han totalt galen och vrålade i fem minuter över att jag la locket på smörasken på matbordet och inte på diskbänken. Vid ett tillfälle fick han totalt spel och kastade upp min sexåriga lillaysters cykel på taket på huset för att han råkade stöta i den när han skulle in i källaren.
    6. hotade styvmor med kniv på julafton
    7. slog min syster i ansiktet med nyckelknippa i handen när hon var i tonåren
    så hon har ett litet ärr i pannan.

    Bara några exempel...

  • Anonym (Final­ly Free)
    Äldre 31 Jan 21:27
    #12
    Anonym (Jag med) skrev 2018-01-31 20:38:16 följande:

    Här är en till.. jag levde med en narcissist i 10 år och hann få två barn med honom. Var också väldigt ung när vi träffades, han 5 år äldre.

    Väldigt tidigt upptäckte jag att han raggade på andra på internet, dock så förnekade han det helt och försäkrade sin kärlek till mig. Verbalt var han väldigt kärleksfull men hans sätt blev rätt så ignorant och hårdhänt efter ett tag. Har väl aldrig upplevt att han har lyssnat på vad jag har sagt eller känt, utan allt var alltid utifrån hans världsbild. Med tiden så märkte jag att han ständigt var på jakt efter andra, genom olika sexsidor på nätet. Han verkade ha ett aldrig sinande behov av bekräftelse. Precis som någon ovan skrev blev det svårt att skilja min verklighet från den som han beskrev, och till slut började jag tvivla på min egen verklighetsuppfattning. Jag riggade ibland till och med fällor genom att registrera mig på sidorna som han använde. Men han erkände aldrig utan förklarade istället sin kärlek för mig, hur speciell jag var och hur han aldrig skulle klara sig om jag inte fanns där.

    Han stal också pengar från mig, min familj och hans egen familj. Blev han påkommen grät han och förlorade hur det egentligen var så synd om honom. Han förlorade även flera jobb på grund av stölder.

    Han var väldigt intresserad av sex, men det var alltid på hans villkor och ofta ställde jag upp på olika saker som jag idag kan ångra. Han var väldigt dominant och hade ingen känsla alls för var min gräns gick, ofta grät jag efter sexet.

    Otroligt svartsjuk och överhuvudtaget väldigt kontrollerande och dominant. Och ville inte att jag skulle träffa varken kompisar eller bekanta.

    Han hade egentligen inga kompisar märkte man efter ett tag. Han har lätt att skaffa dig ytliga bekanta men några djupare vänskaper hade eller har nog inte.

    Nu är det några år sedan och jag är såklart väldigt glad över mitt beslut att till slut lämna honom. Jag ångrade aldrig mitt beslut när jag väl hade fattat det, men det var en svår tid efter då han ständigt spelade på mina känslor när det gällde barnen. I efterhand så har jag såklart ångrat att jag inte gick tidigare, redan efter första upptäckten.

    Nu lever jag i en ny hälsosam relation, men jag kan ju säga att det har varit otroligt svårt att känna tillit och släppa någon nära inpå igen.


    Tråkigt att höra om din erfarenhet och glad att den är över! *Kram* Absolut inte för att skriva nån på näsan, eller vara dryg eller nåt sånt alls. Men ville bara påpeka att jag nog tycker att ditt ex lät ganska mkt mer åt "psykopat-hållet", snarare än "bara" en narcissist.

    Det sägs ju att "Alla psykopater är även narcissister, men inte alla narcissister är psykopater". Vad som verkar mer utmärkande för psykopater är just deras förmåga att våga gå utanför lagen utan rädsla (ditt ex stal, t.ex). (Narcissister har en enorm feghet i sig, som ändå gör dem lite rädda för att riskera sin fasad och bryta mot lagen, just. Fasaden är allt, för narcissister, medan psykopater är mer våghalsiga och skiter totalt i konsekvenser av olagliga handlingar).

    Samt tror jag, även deras förmåga att mer vara grymma även fysiskt sett, det är alltså lite mer utmärkande för psykopaten. T.ex. där narcissisten hellre (pga sin extrema fåfänga) är mån om att vara den bästa älskare du haft, så kan psykopaten vara mer "grym" och obekymrad om partnern, vad gäller t.ex. fysisk smärta etc. Jag minns min narcissist så väl, i det att han kråmade sig som en stolt tupp, när han fick beröm för sina sexkunskaper..... och han var alltid mån om (I de perioder det gagnade honom), att jag skulle vara helt nöjd med sexet. När jag var helt insnärjd i hans nät, så var sexet ointressant...

    Ovanstående skillnader är sånt som jag läst om, men jag är medveten om att gränserna mellan dessa två störningar ibland kan vara rätt flytande.. då de är så extremt närliggande varandra.

    Det gör det inte lättare att förstå, att det finns olika undergrupper t.o.m. inom narcissism......

    Om man tror att man har en relation med en narcissist, så kan jag helhjärtat rekommendera att man söker på bloggen "HG Tudor narcissist blog" på Google. På engelska men ändå rätt lättförståeligt. En narcissist som skriver om sitt inre och sina erfarenheter. Den är extreeeemt motiverande, om man vill lämna/slippa en narcissisist för alltid.

    Utifrån den bloggen så förstod jag att mitt ex var nånstans mitt emellan en "medium level" och en "avancerad nivå" av narcissist. (Båda är lika hemska men den avancerade är mer intelligent och därför mer ondskefull...). Bloggen är fantastiskt hjälpsam i att förstå hur de tänker! Och varför man aldrig nånsin kan ha en långvarig relation med dem, utan att brytas ner fullkomligt.....
  • Anonym (Selma­)
    Äldre 1 Feb 00:34
    #13

    Vid första ögonkastet kände jag att jag borde hålla mig borta. Efter ett års raggande mjuknade jag. Såg varningstecken direkt och dom första månaderna men insåg på riktigt vid den första riktiga misshandeln 4 månader in i förhållandet.

  • Anonym (H)
    Äldre 1 Feb 07:30
    #14

    Samlar mina erfarenheter av narcissister här (psykopat är absolut inte samma sak !)

    - Socialt begåvade charmörer

    - Pratar smörigt romantiskt och överdrivet avgudar dig från början sätter dig på pedistal

    - När de kommit nära dig börjar de visa hur de är offret, och allt du sagt eller andra sagt om dig används som vapen för att försvaga dig

    - Du har alltid fel, de har aldrig fel

    - Du är ond de är utsatt av din familj av dina vänner de är alltid offret

    - Sex är maktspel de kör

    - vill Göra dig gravid / vill bli gravid och pratar om att flytta ihop fort för att isolera dig så du är lätt att manipulera.

    - Ljuger om allt och håller inga löften kommer med utsökt på ursäkt

    Några.

  • Anonym (oj)
    Äldre 1 Feb 13:59
    #15
    Anonym (Selma) skrev 2018-02-01 00:34:32 följande:
    Vid första ögonkastet kände jag att jag borde hålla mig borta. Efter ett års raggande mjuknade jag. Såg varningstecken direkt och dom första månaderna men insåg på riktigt vid den första riktiga misshandeln 4 månader in i förhållandet.

    Hur länge stannade du? För mig vad det tvärtom, jag märkte ingenting i början. Han framstod som en riktig svärmorsdröm. Alla tyckte om honom, tills de lärde känna honom närmare. Då upptäckte man att det bara var ett spel, en fasad han körde med. Han var aldrig våldsam, men oerhört manipulativ, notoriskt otrogen och hade skulder. Efter ca ett år lämnade jag. Då mådde jag ganska dåligt, men jag är glad att det inte slutade ännu värre.
  • Äldre 1 Feb 14:49
    #16

    Jag har träffat en riktigt narcissist som kanske ev också var psykopat.

    Han var snygg, rolig, charmig, självsäker, högt uppsatt position på jobbet, tjänade mycket pengar, intelligent. Ganska omgående märkte jag egenskaper jag inte var förtjust i, t.ex. så skulle han alltid mansplaina mig. Vad vi än pratade om så skulle han "undervisa mig", som för att visa hur smart han var och jag skulle se upp till honom. Vi arbetade inte alls med samma saker men trots det skulle han förklara och undervisa mig i saker som har med mitt jobb att göra. Frustrerande!!

    Han satte mig tidigt på en piedestal, han hade aldrig träffat någon som mig, jag var snygg, hade stil, var smart osv osv. Bara bullshit för o snärja mig. Han uppvaktade mig med gigantiska blombuketter, middagar och dyra viner. Det var svårt att inte falla för hans smicker, jag kände mig så utvald och speciell.  

    Första saken som han gjorde var att en kväll när vi skulle lägga oss (hade haft en så himla mysig kväll ihop) var att dra sig undan och låtsas vara nedstämd till jag till slut frågade vad som var fel. Då ser han mig i ögonen och säger med iskall röst, "det är en sak som du har gjort som är så jävla ocharmigt och som jag har stört mig på sen dess. Det var något du sa under vår första dejt".
    Jag blev chockad och visste inte vad han pratade om. Vi hade tydligen pratat om tidigare dejter och varför det inte fungerade etc och då tyckte han att jag va oödmjuk och osypmatisk som när jag pratade om tidigare dejter. Jag kände mig förödmjukad och sårad och skämdes över mig själv (såhär i efterhand så borde jag bara blivit förbannad, jag är ingen elak eller osympatisk männniska, tvärtom, men han fick mig att känna mig så liten) När jag började gråta klämmer även han fram några tårar och jag frågar varför han gråter. Då svarar han "jag är så glad".
    Inombords hajade jag till. GLAD? jag är ledsen och han känner sig glad. Han var glad för att han hade lyckats hitta min triggerknapp, han betydde ngt och han hade inflytande över mina känslor och det gjorde honom glad. Mycket märkligt.

    Han fejkade även empati vid ett tillfälle. Vi satt och slökollade på tv och det var något sorgligt på tv och han börjar plötsligt gråta. Jag bara stirrar på honom och börjar nästan skratta inombords. Det var så otroligt fejkat. Som en dålig skådespelarinsats. Jag blev alldeles stum. 

    Han berättade även för mig att hade en vän som hade betett sig konstigt och slutat bjuda honom på saker. Han säger till mig att han har fått nog och ska ta ett snack med denna vännen och uttrycker det såhär med iskall stämma "Jag kommer knäcka honom". Jag säger ngt i stil med "så säger man väl inte, han är ju din vän" varpå han svarar "det är för hans skull, för vår vänskaps skull". Känns klassiskt psykopatigt att säga att "jo du förstår, jag är bara elak mot dig för din egen skull, du ska vara tacksam".

    En miljard sådana här små incidenter händer under dessa 2 månader vi dejtade. Han skyndade fram i relationen och ville snabbt sätta en etikett på vår relation,frågade om jag var hans flickvän. Veckan efter säger han att han älskar mig varpå jag säger att det är för tidigt att säga det för mig. Han fortsätter att säga det till mig. Jag känner mig obekväm och instinktivt kände jag att jag absolut inte kunde säga det tillbaka av två skäl, 1) jag älskade honom inte än, 2 )om jag hade sagt det hade han genast använt det emot mig som en hållhake. Typ "förra veckan sa du att du älskade mig och nu vill du göra slut, hur fan är du funtad, ljög du bara för mig då". Jag sa därför inget. 

    Han var otroligt vältalig och intelligent och det kändes som att han hade sina egna regler i samhället. Han var störst bäst och vackrast. När jag en vecka senare vill göra slut så visar han sina färger direkt. I 2 h manipulerar han mig i telefonen, förnekar saker han sagt för 30 sekunder så att man bara vill riva av sig håret och skrika "men du sa ju det för en minut sedan". Ena stunden ljuv stämma, i nästa skrek han elaka saker till mig. Han mindfuckade mig fullständigt och det enda jag kunde tänka på var hur sjukt detta samtalet var och att jag önskade att jag kunde spela in det. Han använde sig av gaslightning (ni som inte vet vad det är för manipulationsmetod, googla) Det går inte att vinna ett argument mot en sån person. Han drev mig galen. Riktigt obehagligt. i 3 veckor terroriserade han mig med sms där han spelade på alla känslor som finns att spela på. Helt säker på att denna relationen kunde ha urartat och han kunde ha misshandlat mig verbalt och även fysiskt (höll på med boxning så var van vid att slåss). Ibland när det var någon match på tv så och hans favorit förlorade kunde han resa sig från soffan och drämma handen hårt i väggen och skrika något. Säkert många killar som inte misshandlar folk som gör så när det handlar om sport men det gav mig ändå ett obehag. 

    Det enda som talade emot psykopat var att han hade en barndomsvän (utöver andra vänner) som va en långvarig vänskap. 

  • Äldre 1 Feb 15:46
    #17
    charmörens offer skrev 2018-02-01 14:49:54 följande:
    Jag har träffat en riktigt narcissist som kanske ev också var psykopat. Han var snygg, rolig, charmig, självsäker, högt uppsatt position på jobbet, tjänade mycket pengar, intelligent. Ganska omgående märkte jag egenskaper jag inte var förtjust i, t.ex. så skulle han alltid mansplaina mig. Vad vi än pratade om så skulle han "undervisa mig", som för att visa hur smart han var och jag skulle se upp till honom. Vi arbetade inte alls med samma saker men trots det skulle han förklara och undervisa mig i saker som har med mitt jobb att göra. Frustrerande!! Han satte mig tidigt på en piedestal, han hade aldrig träffat någon som mig, jag var snygg, hade stil, var smart osv osv. Bara bullshit för o snärja mig. Han uppvaktade mig med gigantiska blombuketter, middagar och dyra viner. Det var svårt att inte falla för hans smicker, jag kände mig så utvald och speciell.   Första saken som han gjorde var att en kväll när vi skulle lägga oss (hade haft en så himla mysig kväll ihop) var att dra sig undan och låtsas vara nedstämd till jag till slut frågade vad som var fel. Då ser han mig i ögonen och säger med iskall röst, "det är en sak som du har gjort som är så jävla ocharmigt och som jag har stört mig på sen dess. Det var något du sa under vår första dejt". Jag blev chockad och visste inte vad han pratade om. Vi hade tydligen pratat om tidigare dejter och varför det inte fungerade etc och då tyckte han att jag va oödmjuk och osypmatisk som när jag pratade om tidigare dejter. Jag kände mig förödmjukad och sårad och skämdes över mig själv (såhär i efterhand så borde jag bara blivit förbannad, jag är ingen elak eller osympatisk männniska, tvärtom, men han fick mig att känna mig så liten) När jag började gråta klämmer även han fram några tårar och jag frågar varför han gråter. Då svarar han "jag är så glad". Inombords hajade jag till. GLAD? jag är ledsen och han känner sig glad. Han var glad för att han hade lyckats hitta min triggerknapp, han betydde ngt och han hade inflytande över mina känslor och det gjorde honom glad. Mycket märkligt. Han fejkade även empati vid ett tillfälle. Vi satt och slökollade på tv och det var något sorgligt på tv och han börjar plötsligt gråta. Jag bara stirrar på honom och börjar nästan skratta inombords. Det var så otroligt fejkat. Som en dålig skådespelarinsats. Jag blev alldeles stum.  Han berättade även för mig att hade en vän som hade betett sig konstigt och slutat bjuda honom på saker. Han säger till mig att han har fått nog och ska ta ett snack med denna vännen och uttrycker det såhär med iskall stämma "Jag kommer knäcka honom". Jag säger ngt i stil med "så säger man väl inte, han är ju din vän" varpå han svarar "det är för hans skull, för vår vänskaps skull". Känns klassiskt psykopatigt att säga att "jo du förstår, jag är bara elak mot dig för din egen skull, du ska vara tacksam". En miljard sådana här små incidenter händer under dessa 2 månader vi dejtade. Han skyndade fram i relationen och ville snabbt sätta en etikett på vår relation,frågade om jag var hans flickvän. Veckan efter säger han att han älskar mig varpå jag säger att det är för tidigt att säga det för mig. Han fortsätter att säga det till mig. Jag känner mig obekväm och instinktivt kände jag att jag absolut inte kunde säga det tillbaka av två skäl, 1) jag älskade honom inte än, 2 )om jag hade sagt det hade han genast använt det emot mig som en hållhake. Typ "förra veckan sa du att du älskade mig och nu vill du göra slut, hur fan är du funtad, ljög du bara för mig då". Jag sa därför inget.  Han var otroligt vältalig och intelligent och det kändes som att han hade sina egna regler i samhället. Han var störst bäst och vackrast. När jag en vecka senare vill göra slut så visar han sina färger direkt. I 2 h manipulerar han mig i telefonen, förnekar saker han sagt för 30 sekunder så att man bara vill riva av sig håret och skrika "men du sa ju det för en minut sedan". Ena stunden ljuv stämma, i nästa skrek han elaka saker till mig. Han mindfuckade mig fullständigt och det enda jag kunde tänka på var hur sjukt detta samtalet var och att jag önskade att jag kunde spela in det. Han använde sig av gaslightning (ni som inte vet vad det är för manipulationsmetod, googla) Det går inte att vinna ett argument mot en sån person. Han drev mig galen. Riktigt obehagligt. i 3 veckor terroriserade han mig med sms där han spelade på alla känslor som finns att spela på. Helt säker på att denna relationen kunde ha urartat och han kunde ha misshandlat mig verbalt och även fysiskt (höll på med boxning så var van vid att slåss). Ibland när det var någon match på tv så och hans favorit förlorade kunde han resa sig från soffan och drämma handen hårt i väggen och skrika något. Säkert många killar som inte misshandlar folk som gör så när det handlar om sport men det gav mig ändå ett obehag.  Det enda som talade emot psykopat var att han hade en barndomsvän (utöver andra vänner) som va en långvarig vänskap. 

    Jag tycker att du beskriver väldigt ingående och väl hur sådana här personer ofta fungerar. Tack för att du delade med dig! Jag träffade en liknande typ en gång och jag känner igen SÅ mycket. Han lyckades nästan snärja mig, men tillslut kände jag bara obehag och gjorde slut. Då visade han sin rätta sida fullt ut. Det tog flera månader och en polisanmälan att bli av med honom. Och då hade vi bara dejtat några veckor. Jag tror inte att han var jätteintresserad av mig egentligen. Samtidigt som han var väldigt svartsjuk, hade han kontakt med andra tjejer. Men JAG skulle inte göra slut, det var ju HAN som skulle ha kontrollen. Jag tror han hade behov av att omge sig med beundrarinnor, så jag var nog bara en i mängden. Men att jag genomskådade honom och dumpade honom innan det blev seriöst, kunde han inte ta.
  • Anonym (Final­ly Free)
    Äldre 1 Feb 15:51
    #18

    "Charmörens offer" skrev att det enda som talade mot psykopat, var att killen hade kvar en barndomsvän. Jag vet, jag kände samma när jag läste på om narcissism och psykopati. Då mitt ex narcissisten också hade kvar en barndomsvän. Men eftersom jag var med narcissisten i flera år, så förstod jag hur narcissisten kunde behålla den barndomsvännen. Han behandlade vännen precis som han behandlade sin familj: Trevligt, nästan lite smörigt, men verkade aldrig prata om några djupare saker... Det var bara skämt, ytliga samtalsämnen och nämnande av lite gamla skolminnen ungefär. Jag tror inte varken mitt ex familjemedlemmar eller barndomsvän har någon aning om hur han fungerar på djupet.

    Fast jag vet att vid ett tillfälle minst, så har ngn ex-tjej till mitt ex kontaktat hans familj och beklagat sig/gråtit ut. Men om det är.enda ledtråden och han i övrigt klarar att vara trevlig mot dem i familjen, så är det ju svårt.

    Narcissister är också ofta "the Golden child" i sin familj, dvs. föräldrarna ser inga fel på N. Detta stämde in på mitt ex till 100%. Han var gullegossen för sin mamma... medans hans syster var svarta fåret (utan att jag nånsin förstod varför). Det är ofta under ytan rätt knepiga familjemönster som finns i en narcissists uppväxtfamilj.

    Mitt ex var extremt bortskämd och The Golden child, medans andra narcissister kan ha blivit gravt försummade/misshandlade m.m. i sin uppväxt.

  • Anonym (Mm)
    Äldre 1 Feb 16:13
    #19

    Tror mitt x är narsissist. Han ljög mycket, överdrev, manipulerade i början genom att hota med självmord hela tiden för han mådde dåligt. Skar sig och visade mig så jag började likadant(var ung när vi träffades) grät ofta och jag tyckte synd om honom men till sist blev det bara avtändande och tror jag slutade bry mig så då slutade han. Han var även våldsam men så fort jag sa att jag skulle lämna på riktigt och han visste jag menade det så slutade han. Obehagligt att han bara slutade sådär som att det var ett uträknat beteende liksom. Han tjatade alltid om sex som om det vore min skyldighet att ge honom det regelbundet så det trodde jag också. Han använde även sitt ekonomiska övertag för att köpa till sig sex. Han kunde säga elaka saker, likaså jag det var nästan som att jag blev lite som honom så jag kände mig inte som ett offer.

    När jag gjort slut pratade han om hur jag psykiskt misshandlat honom i typ 6 år efter men stod inte för det han gjort. Jag står för mitt. Det var mitt första riktiga förhållande och vi var inte bra för varandra men jag har alltid känt att han var grunden till allt sjukt och att jag liksom bara anpassade mig efter beteendet.

    När jag träffat min nya hade vi kontakt ett jag och han sa att hans nya tjej var eller de trodde hon var gravid och då hade jag precis fått misstänkt missfall och berättade det. Var nästan som om han kände på sig och det kändes att han tävlade och ville vinna liksom. Har i efterhand haft kontakt med tjejen som var efter mig och hon berättade att han behandlade henne likadant förutom våldet men hon kände som att första slaget var nära på slutet. Även att han hade berättat att han sa till mig att hon var gravid och gissa vad, det var hon ju inte! Hans ursäkt var ju att hon skulle bli det! Jisses... Sen när hon blev gravid var han plötsligt inte redo och hon fick göra abort. Stackars tjej alltså. Ändå fick hon barn med honom senare men de är nu separerade.

    Det konstiga är att han hälsade på mig på stan innan de träffades men sen låtsades han plötsligt inte se mig. Antar det inte hade gått ihop med bilden han målade upp av mig och som hon själv började ifrågasätta med tiden.

    Han har även chattat med min syster och jag kände ett sånt obehag över att han skulle typ ragga på henne för att på något sätt komma inpå mig igen men han träffade snabbt någon annan. (Min syster behöver mkt bekräftelse och är inte direkt lojal så det hade inte förvånat mig om något har hänt där)

    Den enda som kände att något var off med honom är min pappa. Alla andra tyckte han var så trevlig. Han ljög om att han blev utkastad för att få bo hos oss(vilket var ett mindre helvete i den lilla lägenheten) och plötsligt skulle han flytta hem igen för att ta körkort. Jag blev skitsur. Gått igenom så mkt drama så skulle han hem igen för det var något han hade att vinna. Sen när han fick sin första lägenhet skulle jag betala typ 500 för maten jag åt på helgen fast jag bara hade studiebidrag när han levt hos min pappa i flera månader utan att betala en krona. Den korta tiden vi bodde hos min mamma betalade han nog nått.

    Hans syster jag har kvar kontakten med tror han har borderline men jag tror han är narsissist. Finns så mycket som kändes fel med den mannen.

  • Anonym (Jag med)
    Äldre 1 Feb 20:45
    #20
    Anonym (Finally Free) skrev 2018-01-31 21:27:39 följande:

    Tråkigt att höra om din erfarenhet och glad att den är över! *Kram* Absolut inte för att skriva nån på näsan, eller vara dryg eller nåt sånt alls. Men ville bara påpeka att jag nog tycker att ditt ex lät ganska mkt mer åt "psykopat-hållet", snarare än "bara" en narcissist.

    Det sägs ju att "Alla psykopater är även narcissister, men inte alla narcissister är psykopater". Vad som verkar mer utmärkande för psykopater är just deras förmåga att våga gå utanför lagen utan rädsla (ditt ex stal, t.ex). (Narcissister har en enorm feghet i sig, som ändå gör dem lite rädda för att riskera sin fasad och bryta mot lagen, just. Fasaden är allt, för narcissister, medan psykopater är mer våghalsiga och skiter totalt i konsekvenser av olagliga handlingar).

    Samt tror jag, även deras förmåga att mer vara grymma även fysiskt sett, det är alltså lite mer utmärkande för psykopaten. T.ex. där narcissisten hellre (pga sin extrema fåfänga) är mån om att vara den bästa älskare du haft, så kan psykopaten vara mer "grym" och obekymrad om partnern, vad gäller t.ex. fysisk smärta etc. Jag minns min narcissist så väl, i det att han kråmade sig som en stolt tupp, när han fick beröm för sina sexkunskaper..... och han var alltid mån om (I de perioder det gagnade honom), att jag skulle vara helt nöjd med sexet. När jag var helt insnärjd i hans nät, så var sexet ointressant...

    Ovanstående skillnader är sånt som jag läst om, men jag är medveten om att gränserna mellan dessa två störningar ibland kan vara rätt flytande.. då de är så extremt närliggande varandra.

    Det gör det inte lättare att förstå, att det finns olika undergrupper t.o.m. inom narcissism......

    Om man tror att man har en relation med en narcissist, så kan jag helhjärtat rekommendera att man söker på bloggen "HG Tudor narcissist blog" på Google. På engelska men ändå rätt lättförståeligt. En narcissist som skriver om sitt inre och sina erfarenheter. Den är extreeeemt motiverande, om man vill lämna/slippa en narcissisist för alltid.

    Utifrån den bloggen så förstod jag att mitt ex var nånstans mitt emellan en "medium level" och en "avancerad nivå" av narcissist. (Båda är lika hemska men den avancerade är mer intelligent och därför mer ondskefull...). Bloggen är fantastiskt hjälpsam i att förstå hur de tänker! Och varför man aldrig nånsin kan ha en långvarig relation med dem, utan att brytas ner fullkomligt.....


    Det kanske du har rätt i! Tycker att det är rätt svårt att skilja de båda typerna åt, det finns väl olika grader också gissar jag. Men intressant att höra hur någon annan tolkar!

    Tack för lästipset!

    Är det något som vet hur ärftligt psykopat eller narcissistiska drag är? Mitt ex verkar i alla fall ha en relativt normal familj, han är liksom den enda som verkar ha såna drag, vad jag har märkt i alla fall.

    Ja det är ju det hemska, att ens egen identitet och personlighet bryts ner. Och att man börjar tvivla på ens eget sätt att se på verkligheten. Eller ja så var det för mig i alla fall. Men skönt också att det går att hitta tillbaka till sig själv efter ändå en ganska så lång tid.
Svar på tråden Ni som lever/levt med "psykopat" eller "narcissist", när märkte ni?