• Anonym (TS)

    Ni som lever/levt med "psykopat" eller "narcissist", när märkte ni?

    Många här på forumet verkar ha erfarenhet av partners med narcissistiska eller psykopatiska drag, kanske t o m har barn ihop, därför kastar jag ut några undringar.

    De sägs ju att dessa N/P människor är ytligt charmiga, egoistiska, har ett ytligt känsloliv, är manipulerande, ser andra människor som objekt, och eftersom de varken känner skuld eller skam så kan de ju aldrig göra något fel osv. Så...

    Hur och när började du märka hens störning, så här med facit i hand? Tidiga tecken? Blev hen som förbytt från en dag till en annan? När i så fall.

    Hade hen vänner, var hen svartsjuk, missunnsam, hur var hens känsloliv, hur pratade hen om sina ex, hade hen några intressen? Var hen väldigt intresserad av sex?

    Har själv haft en kortare relation med en person som jag misstänker har drag av Narcissism, och hoppas aldrig mer behöva uppleva det igen.

  • Svar på tråden Ni som lever/levt med "psykopat" eller "narcissist", när märkte ni?
  • Anonym (Lnn)

    Oj det var inte alls meningen att det skulle bli en "röd arg gubbe" på meddelandet utan måste ha råkat komma åt den knappen.

  • Anonym (TS)

    TS här. Läser alla inlägg även om jag inte är här regelbundet, eller svarar. Alla berättelser är lika viktiga!

    Tänker att alla de här störda männen dejtar och fungerar enligt samma mönster i relationer och det är så otroligt obehagligt.

    Det är lätt att genomskåda när man varit med om en P själv, obegripligt för de som inte råkat ut för någon.

    De är otroligt enkelspåriga när man väl förstår hur ?psykopater? funkar. Charma och spegla på alla sätt och vis i början så personen fastnar, sen kroka fast ordentligt genom att kanske flytta ihop, skaffa barn eller gifta sig. Allt hår snabbt. Sen börjar skiten. De är inte kloka någonstans och någon kärlek finns inte, ingen omtanke om någon annan över huvud taget.

    (Skriver ?psykopater? så vi förhoppningsvis ska slippa diskussion vem som är psykopat eller inte och hur man ev diagnosticerar. Inte det tråden handlar om)

  • Anonym (Jaaahh)

    Ja och jag ser mönstret direkt hur han binder den nya till sig. De har varit ihop i 4 månader enligt honom hon har redan flyttat in, fått en bil för en halv mille att köra runt i, de har bokat 4 en veckors resor. Jag kan bara titta på när det tar slut. Och tråkigt nog när dessa personer försvinner ur mina barns liv och nya kommer in. Tur jag är här som trygg punkt....

    Jag undrar bara när den nya märker detta, för hon är ganska dum och kommer finna sig i det mesta tror jag. Jag var påläst inom psykologi och märkte ändå inte förräns efter några år...vad tror ni?

  • Anonym (TS)
    Anonym (Been there) skrev 2018-07-09 22:26:59 följande:

    Jag levde med en man med väldigt narcissistiska drag i fem år. Vi träffades när jag var 19 och han 26. Jag märkte det ganska direkt, men han var otroligt bra på att manipulera så till slut visste jag knappt vad som var upp och vad som var ner. Jag litade mer på honom än på mitt eget omdöme då han krossade den lilla tro jag hade på migsjälv, även fast det var helt uppenbart att det han sa inte stämde.

    Ingenting var hans fel. Han försökte alltid få mig att känna skuld. När jag tex kom på honom med att skicka ragg-sms till tjejer han träffat ute på krogen och till och med pratade med en av dem (som inte hade en aning om att han hade tjej) blev han otroligt arg och kränkt och menade att jag borde skämmas som fått honom att se dum ut framför henne. Skulle kunna skriva en hel bok om sånna helknepiga incidenter under vårt förhållande som han alltid ursäktade med att HAN var för snäll, att HAN blivit orättvist behandlad osv.

    Han hade inga nära vänner i den bemärkelsen utan ena dagen umgicks han med ett umgänge och nästa dag var de inte vatten värda och då gick han över till nästa. Han dök alltid upp som gubben i lådan på fester och hos bekanta. Alla älskade honom, till och med jagsjälv måste säga att han är den roligaste person jag någonsin träffat, när han la den sidan till. Alla som bara känner honom ytligt beskriver honom som otroligt snäll och omtänksam. Kan sammanfatta det som att leva i en mardröm, jag kände hela tiden att något är helt fel men blev tyvärr bara sämre och sämre på att sätta fingret på vad det var och tillslut hade jag vant mig vid att leva så, det blir vardag det också. Vi fick 2 barn ihop, men barnen har ingen kontakt med honom idag utan bor på heltid hos mig.

    Ursäkta att det blev en hel roman.


    Det låter verkligen som en mardröm. Skönt att den är över, även om bagaget säkert är tungt.

    Gick det bra att avsluta relationen, släppte han taget utan problem?
  • Anonym (TS)
    Anonym (Emilia) skrev 2018-07-09 22:39:51 följande:

    Jag märkte direkt från start att något var fel. Jag störde mig på ytligheten, avsaknaden av djup och den bristande empatin som han själv var helt blind för. Men jag valde att försöka mig på en relation med honom ändå. Intalade mig att det berodde på omognad, att han var svår att komma nära, etc.

    Han hade väldigt många vänner, men ingen som han hade någon djup kontakt med. När vi umgicks med sina vänner handlade det alltid om att han skulle stå i rampljuset och spela Allan. Det var aldrig några djupa, ärliga samtal oavsett situation. Han var väldigt hal och manipulativ, helt känslokall i alla lägen. Och ja, sexet var en stor del av vår relation. Det var mycket och det var ofta väldigt bra. Men det var först när det tagit slut mellan oss som jag insåg att även det var helt utan känslor, utan närhet eller intimitet. Det handlade bara om att tillfredsställa fysiska behov.


    Så är min erfarenhet av den korta fling jag hade också.

    Ytlig, inget djup över huvud taget fanns det, små pikar i skämten, gränslös, lättkränkt, bara intresserad av sex, ljög om allt, speglade allt jag sa, märkte att han t o m använde mina ord när vi skrev till varandra.

    Gick inte att diskutera med honom alls.

    Gör slut då var allt han sa. Vilket jag gjorde ganska snabbt. Men det sket väl han i och fortsatte höra av sig som om ingenting hänt.

    Det var som att han hela tiden hånskrattade åt mig.
  • Anonym (H)
    Anonym (Jag också) skrev 2018-04-17 19:36:25 följande:

    Det är så SJUKT att läsa era inlägg!! Så mycket som är gemensamt!!

    Det här med att de går fort fram, sätter en på piedestal, använder otroligt stora ord alldeles för tidigt, får en att känna sig som the love of their lives! Att man är otroligt speciell, Vill snabbt sätta etikett på förhållandet, men samtidigt håller en lite utanför familj, ev barn osv.

    Mitt ex hade inte så mycket vänner men han var otroligt ?nära? med mig men samtidigt visste ingen om mig. Också på distans. (Han bor i Malmö). Är väl smidigt när de gör slut för att suga sig fast i någon ny som bekräftar dem som personer när den förra (jag) börjar se sprickor i fasaden. Han klarade INTE av att jag tvivlade eller ifrågasatte honom. Då blev han otroligt kränkt och körde någon slags silent treatment. Slutade bekräfta mig och slutade vara gullig på sms och telefon osv.

    När jag satte hårt mot hårt och verkligen ifrågasatte hans beteende och till och med kontaktade hans bror (som jag känner) för att få svar på vem han egentligen är så blockade han mig överallt. Han blev så kränkt och lade hela skulden på mig. Han sa att han var van att tjejer bad honom dra åt helvete och han talade illa om tidigare tjejer han dejtat. Där borde det ringt en stor varningsklocka för mig men... jag var ju så SPECIELL!

    Jävla parasiter alltså. Är så irriterad och känner mig dum som lät mig luras. Men jag är ju ett sånt där lätt offer för sådana män: jag är väldigt omtänksam, förstående och empatisk.


    Det farliga är när ens partner inte har alla typiska drag för att klassas som narcissist, och du fastnar i att det är normalt att en relation kan ha problem man behöver jobba på och tycker du synd om din partner och tar på dig att "laga" honom och er relation är det svårt att övertyga dig att du är utsatt för våld och att du är medberoende och manipulerad. Min psykolog sa att jag är oerhört skarp som trots så många signaler som tydde på en bra partner, lade vikten på felen och såg de ärligt för vad de var. Våld.

    Jag vill också uppmana om att det finns inga särskilda regler för misshandel gällande att det går fort fram, det kan vara så men jag vet många och även jag själv är i en frisk och kärleksfull relation nu och det gick väldigt fort, snabbaste någonsin tror jag. Så du ska inte titta efter "hur snabbt ni blir tillsammans" du ska veta gränserna, innan du går in i en relation.

    Du ska veta att hur snygg hur sexig hur mycket han än charmar dig säger du är finast i världen och fin mamma tycker om honom och fina kompisar tyckte om honom så är det inte charmigt nog, om han bestämmer åt dig, om han verkar försiktig med dominanta och bestämda drag i energin, om han går emot dina nej, om han inte har tålamod eller empati, om han försöker övertyga dig samtidigt som han påpekar att du måste våga / chansa / ta steget, om han bemöter dig som att du inte kan föra din egen talan och egna beslut, här har du signaler som bara kan betyda en sak , Våld.

    Psykiskt fysiskt emotionellt narcissist eller inte det kvittar det enda du behöver veta är att något kändes inte tryggt eller respektfullt och att du själv inte fick uttrycka dig utan att det förminskades och känslan att du blev pressad, redan här ska du backa hundra steg och blir du minsta osäker på om han verkligen är bra, backa hundra till, och prata med någon om det och få klartecken på det du reagerat på.

    Med rätt person kommer du slappna av och du kommer ta plats med dina åsikter och uttrycka dig fritt och bemötas av någon som känns som en bästa vän för livet. Det kan gå fort det kan gå långsamt huvudsaken är att det går fort eller långsamt - på dina villkor och att din åsikt alltid har ett prio hos den personen, dina behov ska alltid respekteras oavsett hur du hade önskat att ni gjorde.

    Detta har jag äntligen studerat mig fram till via erfarenheter och kunskaper. Det räcker inte att säga att han ska respektera och älska dig, du måste fylla i konkret vad det innebär i känslor ord och handling och vara strikt med det. Och du måste veta när fel han gör är förlåtet och när hans fel är en fara.
  • Anonym (Bergodalbana)
    Anonym (Jaaahh) skrev 2018-07-10 10:51:58 följande:

    Ja och jag ser mönstret direkt hur han binder den nya till sig. De har varit ihop i 4 månader enligt honom hon har redan flyttat in, fått en bil för en halv mille att köra runt i, de har bokat 4 en veckors resor. Jag kan bara titta på när det tar slut. Och tråkigt nog när dessa personer försvinner ur mina barns liv och nya kommer in. Tur jag är här som trygg punkt....

    Jag undrar bara när den nya märker detta, för hon är ganska dum och kommer finna sig i det mesta tror jag. Jag var påläst inom psykologi och märkte ändå inte förräns efter några år...vad tror ni?


    Ja, precis samma här. Barnen berättar en del som gör att man ser samma mönster man själv minns i början, den överväldigande uppvaktningen och placera på pedistal (vilket är lätt att förväxla med en vanlig stormig förälskelse i en vanlig relation). Den som "råkar ut" för en narcissists uppvaktning kommer dock aldrig få uppleva något liknande. Det är väl därför man tror på sagan liksom. Det blir inte bättre när det gäller uppmärksamhet, uppvaktning och sex. Du är mycket speciell, värd att ge upp det ena och andra för etc etc.

    Den nya har pengar, bakgrund och kontakter och allt han skulle kunna önska sig när det gäller att boosta den viktiga grandiositeten. Hon verkar smart (men smart räcker ibland ej i relationen till en  en narcissist), har gett upp allt och ska flytta i hop. Det är förlovning och hela baletten. Men jag vet om att hon redan råkat ut för en redan en rejäl silent treatment, inget som gjorde någon djupare verkan på henne verkar det som. Bådar inte gott ....
  • Anonym (Bergodalbana)
    Anonym (H) skrev 2018-07-10 11:03:15 följande:
    Det farliga är när ens partner inte har alla typiska drag för att klassas som narcissist, och du fastnar i att det är normalt att en relation kan ha problem man behöver jobba på och tycker du synd om din partner och tar på dig att "laga" honom och er relation är det svårt att övertyga dig att du är utsatt för våld och att du är medberoende och manipulerad. Min psykolog sa att jag är oerhört skarp som trots så många signaler som tydde på en bra partner, lade vikten på felen och såg de ärligt för vad de var. Våld.

    Jag vill också uppmana om att det finns inga särskilda regler för misshandel gällande att det går fort fram, det kan vara så men jag vet många och även jag själv är i en frisk och kärleksfull relation nu och det gick väldigt fort, snabbaste någonsin tror jag. Så du ska inte titta efter "hur snabbt ni blir tillsammans" du ska veta gränserna, innan du går in i en relation.

    Du ska veta att hur snygg hur sexig hur mycket han än charmar dig säger du är finast i världen och fin mamma tycker om honom och fina kompisar tyckte om honom så är det inte charmigt nog, om han bestämmer åt dig, om han verkar försiktig med dominanta och bestämda drag i energin, om han går emot dina nej, om han inte har tålamod eller empati, om han försöker övertyga dig samtidigt som han påpekar att du måste våga / chansa / ta steget, om han bemöter dig som att du inte kan föra din egen talan och egna beslut, här har du signaler som bara kan betyda en sak , Våld.

    Psykiskt fysiskt emotionellt narcissist eller inte det kvittar det enda du behöver veta är att något kändes inte tryggt eller respektfullt och att du själv inte fick uttrycka dig utan att det förminskades och känslan att du blev pressad, redan här ska du backa hundra steg och blir du minsta osäker på om han verkligen är bra, backa hundra till, och prata med någon om det och få klartecken på det du reagerat på.

    Med rätt person kommer du slappna av och du kommer ta plats med dina åsikter och uttrycka dig fritt och bemötas av någon som känns som en bästa vän för livet. Det kan gå fort det kan gå långsamt huvudsaken är att det går fort eller långsamt - på dina villkor och att din åsikt alltid har ett prio hos den personen, dina behov ska alltid respekteras oavsett hur du hade önskat att ni gjorde.

    Detta har jag äntligen studerat mig fram till via erfarenheter och kunskaper. Det räcker inte att säga att han ska respektera och älska dig, du måste fylla i konkret vad det innebär i känslor ord och handling och vara strikt med det. Och du måste veta när fel han gör är förlåtet och när hans fel är en fara.
    Bra skrivet, jag är i en normal relation nu och det är som en "dröm" jämfört med vad jag levde i. Respekt, givande och tagande, konflikter löses för att vi båda vill ha harmoni och att den andra ska vara tillfreds med tillvaron.
  • Anonym (Bergodalbana)
    Anonym (H) skrev 2018-07-10 11:03:15 följande:
    Det farliga är när ens partner inte har alla typiska drag för att klassas som narcissist, och du fastnar i att det är normalt att en relation kan ha problem man behöver jobba på och tycker du synd om din partner och tar på dig att "laga" honom och er relation är det svårt att övertyga dig att du är utsatt för våld och att du är medberoende och manipulerad. Min psykolog sa att jag är oerhört skarp som trots så många signaler som tydde på en bra partner, lade vikten på felen och såg de ärligt för vad de var. Våld.

    Jag vill också uppmana om att det finns inga särskilda regler för misshandel gällande att det går fort fram, det kan vara så men jag vet många och även jag själv är i en frisk och kärleksfull relation nu och det gick väldigt fort, snabbaste någonsin tror jag. Så du ska inte titta efter "hur snabbt ni blir tillsammans" du ska veta gränserna, innan du går in i en relation.

    Du ska veta att hur snygg hur sexig hur mycket han än charmar dig säger du är finast i världen och fin mamma tycker om honom och fina kompisar tyckte om honom så är det inte charmigt nog, om han bestämmer åt dig, om han verkar försiktig med dominanta och bestämda drag i energin, om han går emot dina nej, om han inte har tålamod eller empati, om han försöker övertyga dig samtidigt som han påpekar att du måste våga / chansa / ta steget, om han bemöter dig som att du inte kan föra din egen talan och egna beslut, här har du signaler som bara kan betyda en sak , Våld.

    Psykiskt fysiskt emotionellt narcissist eller inte det kvittar det enda du behöver veta är att något kändes inte tryggt eller respektfullt och att du själv inte fick uttrycka dig utan att det förminskades och känslan att du blev pressad, redan här ska du backa hundra steg och blir du minsta osäker på om han verkligen är bra, backa hundra till, och prata med någon om det och få klartecken på det du reagerat på.

    Med rätt person kommer du slappna av och du kommer ta plats med dina åsikter och uttrycka dig fritt och bemötas av någon som känns som en bästa vän för livet. Det kan gå fort det kan gå långsamt huvudsaken är att det går fort eller långsamt - på dina villkor och att din åsikt alltid har ett prio hos den personen, dina behov ska alltid respekteras oavsett hur du hade önskat att ni gjorde.

    Detta har jag äntligen studerat mig fram till via erfarenheter och kunskaper. Det räcker inte att säga att han ska respektera och älska dig, du måste fylla i konkret vad det innebär i känslor ord och handling och vara strikt med det. Och du måste veta när fel han gör är förlåtet och när hans fel är en fara.
    Bra skrivet, jag är i en normal relation nu och det är som en "dröm" jämfört med vad jag levde i. Respekt, givande och tagande, konflikter löses för att vi båda vill ha harmoni och att den andra ska vara tillfreds med tillvaron.
  • Anonym (Bergodalbana)
    Anonym (TS) skrev 2018-07-10 10:57:24 följande:
    Så är min erfarenhet av den korta fling jag hade också.

    Ytlig, inget djup över huvud taget fanns det, små pikar i skämten, gränslös, lättkränkt, bara intresserad av sex, ljög om allt, speglade allt jag sa, märkte att han t o m använde mina ord när vi skrev till varandra.

    Gick inte att diskutera med honom alls.

    Gör slut då var allt han sa. Vilket jag gjorde ganska snabbt. Men det sket väl han i och fortsatte höra av sig som om ingenting hänt.

    Det var som att han hela tiden hånskrattade åt mig.
    Gu, va läskigt, precis det råkade jag utför. När han skulle visa ånger och förlåtelse vid ett tillfälle (det spelade stor roll för honom att jag inte lämnade honom just då), såg jag mitt eget språk, mina egna formuleringar. Jag blev så chockad och förskräckt att jag knölade ihop brevet och slängde det. Det var som en psyko-film...
Svar på tråden Ni som lever/levt med "psykopat" eller "narcissist", när märkte ni?