Inlägg från: Anonym (Petnoga) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Petnoga)

    Komplicerat förhållande till mat, "allt" är äckligt...

    Jag har ett komplicerat förhållande till mat, och för mig har det alltid varit viktigt med att det jag stoppar i munnen måste smaka gott. Är det inte gott och jag får njuta av varje tugga slår det snabbt över till motsatsen istället, jag får kväljningar när jag försöker tvinga i mig maten. Självklart råkar det också vara så att (nästan) allt nyttigt är äckligt, och allt onyttigt är gott. Annars hade jag ju inte haft ett problem...

    Jag undrar om det är nån som känner igen sig i det här? Jag har försökt gå ner i vikt och följa kostscheman där det ingår t.ex wokgrönsaker, grönsaksblandningar, havregrynsgröt, ägg, keso, bönor, mysli, nötter och frön och liknande, och det slutar varje gång med att jag nästan kräks av det äckliga ägget eller den äckliga gröten eller nåt av det andra, och slänger portionen efter att ha tagit någon enstaka tugga. Jag inser att jag låter som en 5-åring nu, men tyvärr är detta min vardag. Känner någon igen sig?

  • Svar på tråden Komplicerat förhållande till mat, "allt" är äckligt...
  • Anonym (Petnoga)
    Anonym (ppp) skrev 2018-02-06 19:00:17 följande:

    Jag har en son som alltid varit lite sådan. Han är snart myndig och har en väldigt smal meny. Det handlar inte om att han ska "växa upp" osv, utan det har visat sig att han har en svag autismdiagnos som vi inte hade en aning om när han var liten och vi kämpade med maten. Han är vad de kallar högkänslig: tål knappt sommarsolen, skarpt ljus, duschar i ljummet vatten, tycker att duschen känns "hård" på skinnet och denna känslighet har även påverkat hans smaksinne. Hans problem är ofta hur saker känns när man sväljer så han har oerhört svårt med köttbitar tex. Han känner direkt om man bytt pastasort fast de ser helt lika ut, eller om man köpt ett annat bordsmargarin osv. Han har också ett ointresse för mat, men det hänger säkert ihop med att det inte finns så mycket han gillar. 

    TS, du behöver givetvis inte alls ha autism, men om du känner igen dig i detta med en hög känslighet så kan det vara en möjlighet.  

    Annars tror jag också på selektiv ätstörning. 


    Oj, det var intressant! Jag har aldrig tänkt på att så många av mina "problem" passar in under högkänslighet, men flera saker låter bekanta här, jag har också problem med skarpt ljus och solsken bland annat. Vissa material eller tyger gör att jag ryser av obehag. Att dra fingertoppen lätt över en skrovlig yta är obehagligt, jag kan liksom känna fingertoppens struktur, det är svårt att förklara.. Och köttbitar, japp. Jag kan inte äta kött med ben, brosk eller senor och sånt i, det måste vara filéat och lättuggat, annars får jag problem med att svälja det och maten bara växer i munnen. Samt att jag också märker skillnad på utbytta pastasorter osv precis som din son. Texturen kan vara helt annan när man tuggar till exempel. Ett knäckebröd med smör kan vara riktigt gott, om det är rätt knäckebrödssort och rätt smörsort. Byter man sort är det inte alls samma sak längre, exempelvis.

    Då måste jag bara fråga, hur äter ni hemma med tanke på din son? Jag kommer ihåg hur mina föräldrar försökte tvinga i mig "äcklig" mat i många år, och jag vägrade äta, tills dom en dag gav upp och lät mig bestämma. Har ni fått tips och råd utifrån ang. hur ni ska hantera det, eller har ni själva provat er fram till vad som funkar?
  • Anonym (Petnoga)
    Erica94 skrev 2018-02-06 19:05:10 följande:

    Jag är EXAKT likadan! Jag kan verkligen inte äta någon som jag inte tycker om. Tyvärr har jag inget vettigt tips till dig, men följer tråden och hoppas att någon annan har en lösning på problemet.

    Vad äter du i matväg? Kan du få ihop en vettig matsedel för veckan? Äter du några grönsaker?


    Skönt att man inte är ensam, ibland känns det verkligen så! Extra svårt är det när man vet att man borde äta nyttigare, men det blir så mycket svårare än det ska behöva vara.

    Jag äter väldigt, väldigt dåligt. Jag har inga barn än, så jag äter väl mest det som faller mig in. Jag har ca 10 maträtter som jag gillar, och dem försöker jag göra så ofta jag kan, ofta så att en rätt räcker i 2-3 dagar. Tyvärr är det ju mycket kolhydrater och kalorier i det mesta, och jag är dessutom expert på att ersätta måltider med choklad eller annat snacks, eftersom det är snabbare, ofta godare osv.. Grönsaker ingår inte i min kost alls egentligen, annat än i tortilla, där jag har i gurka och ibland tomat. Jag måste ju ha alla näringsbrister man kan ha, nu när jag börjar tänka efter..
Svar på tråden Komplicerat förhållande till mat, "allt" är äckligt...