• Anonym (ppp)

    Komplicerat förhållande till mat, "allt" är äckligt...

    Jag har en son som alltid varit lite sådan. Han är snart myndig och har en väldigt smal meny. Det handlar inte om att han ska "växa upp" osv, utan det har visat sig att han har en svag autismdiagnos som vi inte hade en aning om när han var liten och vi kämpade med maten. Han är vad de kallar högkänslig: tål knappt sommarsolen, skarpt ljus, duschar i ljummet vatten, tycker att duschen känns "hård" på skinnet och denna känslighet har även påverkat hans smaksinne. Hans problem är ofta hur saker känns när man sväljer så han har oerhört svårt med köttbitar tex. Han känner direkt om man bytt pastasort fast de ser helt lika ut, eller om man köpt ett annat bordsmargarin osv. Han har också ett ointresse för mat, men det hänger säkert ihop med att det inte finns så mycket han gillar. 

    TS, du behöver givetvis inte alls ha autism, men om du känner igen dig i detta med en hög känslighet så kan det vara en möjlighet.  

    Annars tror jag också på selektiv ätstörning. 

  • Anonym (ppp)
    Erica94 skrev 2018-02-06 19:06:33 följande:
    Det tror jag inte. Vid selektiv ätstörning äter man oftast inte godis eller fika heller, vilket ts gör. Gissningen var bra dock!
    Men det är ju just selektivt, dvs man äter vissa saker. Äter man fika så är det väl andra saker man inte äter? Jag har inte hört att det skulle vara så att äter man fika så kan det inte vara selektiv ätstörning? 
  • Anonym (ppp)
    Anonym (Petnoga) skrev 2018-02-07 15:20:47 följande:
    Oj, det var intressant! Jag har aldrig tänkt på att så många av mina "problem" passar in under högkänslighet, men flera saker låter bekanta här, jag har också problem med skarpt ljus och solsken bland annat. Vissa material eller tyger gör att jag ryser av obehag. Att dra fingertoppen lätt över en skrovlig yta är obehagligt, jag kan liksom känna fingertoppens struktur, det är svårt att förklara.. Och köttbitar, japp. Jag kan inte äta kött med ben, brosk eller senor och sånt i, det måste vara filéat och lättuggat, annars får jag problem med att svälja det och maten bara växer i munnen. Samt att jag också märker skillnad på utbytta pastasorter osv precis som din son. Texturen kan vara helt annan när man tuggar till exempel. Ett knäckebröd med smör kan vara riktigt gott, om det är rätt knäckebrödssort och rätt smörsort. Byter man sort är det inte alls samma sak längre, exempelvis.

    Då måste jag bara fråga, hur äter ni hemma med tanke på din son? Jag kommer ihåg hur mina föräldrar försökte tvinga i mig "äcklig" mat i många år, och jag vägrade äta, tills dom en dag gav upp och lät mig bestämma. Har ni fått tips och råd utifrån ang. hur ni ska hantera det, eller har ni själva provat er fram till vad som funkar?
    ja du, vi har liksom dubbla menyer Glad

    Man ska inte tvinga, så mycket vet jag. När han gick på dagis sa BVC att man ska se på vad barn får i sig under en 4 dygnsperiod så man skulle inte bli orolig om barnet inte åt så mycket en dag eller bara åt pasta en dag osv. 

    När det sedan visade sig vara längre period än 4 dygn som han gärna hade en smal meny fick vi bara inse att han funkar så. Hellre ett mätt, glatt barn som åt pasta och pannkakor än att man ska tvinga och skapa olust/stress kring matsituationen. De flesta föräldrar försöker givetvis, och man ska så klart erbjuda barnet olika saker men inte tvinga. 

    Min son äter malet kött, precis som du skriver: tacoköttfärs, varmkorv, hamburgare, köttfärssås, leverpastej, kokt ägg. Jag tänker därmed att han får i sig rätt mycket protein så jag har slutat oroa mig för sånt. 
    Däremot äter han inga grönsaker och har nästan aldrig gjort. Han äter dock bananer och ett och annat äpple. 
    Han äter pasta, potatismos, nudlar, pommes, pizza med köttfärs, pannkakor, grillmackor med stekt ägg/ost, köttpiroger, han gillar friterad kyckling (jättekonstigt för han hatar kyckling :) ) och han äter panerad fisk om den är stekt mkt knaprigt. 
    Rostat bröd och vanlig limpa är de brödsorter han äter

    Det är nog menyn ungefär. 

    Men rätt vad det är funkar något nytt. Risifrutti tex sa han för några år sen att han ville ha, så det funkar och han kan äta vaniljyoghurt. 

    När vi ska laga något som jag vet att han inte kommer äta, kollar jag med honom innan, frågar alltid (man vet ju aldrig) och sen kommer vi överens om vad han kan äta. Tex till tacomiddag har vi både köttfärs och tacokryddad kyckling då barnen gillar olika. Ska vi ha pasta försöker vi ta en sort som jag vet att han gillar. Han är snart myndig så han fixar rätt enkelt själv lite mat annars. 
Svar på tråden Komplicerat förhållande till mat, "allt" är äckligt...