• Äldre 20 Feb 08:12
    32388 visningar
    50 svar
    50
    32388

    Hur många procent räntestigning klarar ni med radhus/villa?

    Hej! Jag och mannen kikar på att köpa ett radhus, bor i dagsläget i lght m avgift på ca 10.000/mån. Har hittat ett boende som är mkt intressant, och vi får samma boendekostnad (drift+ränta ca 10.000) plus ca 5.000/mån i armortering. Så totalt ca 15.000/mån.

    Men, jag blir orolig när jag tänker att den dagen räntan går upp, säg dubbelt mot idag (ca2%), så säg den dagen det är 4%. Då kommer vi totalt sett att ha haft en ökning på vårt boende med 10.000/månad (ränta 4%+amortering 5.000).

    Detta gör mig så kluven. Jag vill inte bara bo utan jag vill leva också. Hur mycket räntehöjning har ni räknat med i era budgetar?

    Visst tror jag inte att räntan chockhöjs med +2% på studs, men inom sinom tid .. och då lär ju även boendepriserna gå ner. Dvs, då har vi en förlust på boendet och även en rätt rejäl boendekostnad /månad...

  • Svar på tråden Hur många procent räntestigning klarar ni med radhus/villa?
  • Äldre 20 Feb 08:27
    #1

    Jag antar du syftar på hur många procentenheter man klarar av att det höjs...

    Utan att direkt lägga om livet kan vi klara upp till 4%, slutar vi lyxa till det upp till 8%.

  • Äldre 20 Feb 08:41
    #2

    Precis, procentenheter.

    Får man fråga hur stor del av era inkomster (%) som boendet är idag, och hur det ändras om det blir på 4% ränta?

  • Äldre 20 Feb 09:36
    #3

    40-50% av lönen efter skatt skulle jag gissa på med amortering och fasta kostnader. Bara räntan är ca 10%.

  • Anonym (Jadå)
    Äldre 20 Feb 10:18
    #4

    Eh, chockhöjs till 4%? Det är ingen chockhöjning direkt utan du får räkna med att räntan ligger där om några år.

    10 000 kr är ju ränta+drift. Det är bara räntan som stiger.

    För ett lån på 3 mkr innebär en räntehöjning från 2% till 4% att räntekostnade före avdrag går upp från 5 000 kr/mån till 10 000 kr/mån. För att må bra hade jag nog velat ha en gräns på att utan alltför tajt budget klara 8 % ränta.

  • Anonym (Jadå)
    Äldre 20 Feb 10:23
    #5

    Glömde svara på frågan.

    Jag skulle nog klara en räntehöjning till ca 15% innan det blir alltför jobbigt. Jag är iofs ensamstående så om jag blir sambo klarar jag betydligt mer. Har haft tur i bostadskarusellen och sitter i ett högt värderat hus i förhållande till belåningsgraden. Önskar att alla fick sitta i denna situation då det ger en stor trygghet.

  • Äldre 20 Feb 10:23
    #6

    Sett på lite längre tid är 4% en rätt låg ränta så känner ni er stressade över det är det nog för dyrt. Ni får också räkna med att det kostar en del att underhålla ett hus. Även om man inte renoverar ofta så kostar småsaker som att byta ut en kran, olja in trädäck, reparation/byte av vitvaror några tusenlappar om året.

  • Äldre 20 Feb 10:26
    #7

    Förresten, för att svara på frågan skulle vi klara 8% (inkl ränteavdrag) utan några större problem, högre än så skulle det börja svida. Bor dock inte i någon storstad.

  • Äldre 20 Feb 10:35
    #8

    Hur hög som helst då vi kan lösa bolånet.

  • Äldre 20 Feb 10:38
    #9

    När vi köpte hus för ca 4 år sedan räknade banken på att vi skulle klara en ränta på dels den aktuella men även på 4% och på 7,5% (har jag för mig att det var), så det klarar vi även om det då blir till att dra in på annat.

    Vi lägger ca 17% av nettoinkommsterna på bolånet och sedan tillkommer ca 8% till i driftskostnader och försäkringar osv. Så totalt lägger vi nog ca 25% av det vi får ut på boendet.

  • Äldre 20 Feb 10:39
    #10

    När vi flyttade till huset räknade vi på att klara en ränta på 8%. Det skulle kännas och vi skulle få göra avkall på saker, men inte behöva flytta. Nu amortera vi ganska kraftigt, men går räntan upp till den nivån kommer vi dra ner på amorteringar. Med hus måste man även ha med i beräkningen att det på sikt kostar en del i underhåll. Huset behöver målas med jämna mellanrum, taket kan behöva bytas, värmepanna eller vitvaror bytas. Så man behöver marginaler och buffert.

    4% är inte alls en orimlig ränta inom några år.

Svar på tråden Hur många procent räntestigning klarar ni med radhus/villa?