Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Ni som är emot böner/välsignelser i kyrkan med skolor och förskolor känner ni likadant för andra religioner?

    Yoga har väl inte direkt med buddhism att göra. Det är som att säga att judo eller annan kampsport har med nån religion ifrån det området att göra. Jag gör själv yoga och har gjort kampsport och jag tillhör inte någon religion, och det argumentet är helt enkelt fel.

  • AndreaBD
    Anonym (123) skrev 2018-03-06 14:06:28 följande:

    Ja jag är emot religiösa inslag i skolan. Religion har inget i ett modernt samhälle att göra. Barnen ska lära som OM religion och dess historia.

    Angående studiebesök i moské så hade jag skrattat åt skolan och sagt att mitt barn inte behöver täcka håret.


    Och då tycker jag att du hindrar ditt barn ifrån att lära sig OM religion. Studiebesök är jättebra för att lära sig sånt. Och om man går in i någon slags religiös byggnad så ska man anpassa sig till reglerna som gäller där.

    Det är inte bara i moskéer som du inte kommer in i vilken klädsel som helst. Faktiskt så kommer du dock ofta in i en moské utan att täcka håret, när det gäller studiebesök. Däremot kom jag inte in i Peterskyrkan i Rom pga inte mina knän och axlar var täckta. Det skyller jag inte heller på katolikerna, även om jag tycker de kunde ha haft "låneplagg" så som de har på moskéer i Istanbul. Men där var det tvärstopp, man kom inte in överhuvudtaget.
  • AndreaBD
    Anonym (Trams) skrev 2018-03-06 16:29:40 följande:

    Min son skulle inte följa med på ett studiebesök i en moské. Varför liksom? Finns ingen anledning.

    Jag är för övrigt emot all sorts religion och allt vad det innebär eftersom att det är trams. Ser inte varför man ska ha religion som ämne i skolan. Ser inte varför en ska ha religion över huvud taget. Så tramsigt tycker jag att det är år 2018.


    Det är kultur och allmänbildning och du gör ditt barn ingen tjänst med en sån bildningsfientlig inställning.
  • AndreaBD
    Finne84 skrev 2018-03-06 14:42:33 följande:
    Skulle du tycka det var okej om dina barn eller syskonbarn fick som på bilden lära sig att be och som jag läst om i andra artiklar, lära sig göra islamska bönemattor? För att göra islamska bönemattor och böja sig ner och lära sig be tycker jag är över gränsen och mer än bara ett "studiebesök"
    Nja, det låter lite överdrivet, men det är möjligt att de gjorde det för att ha något praktiskt inslag och för att mindre barn har mer glädje av sånt än av teoretiska förklaringar. Jag minns att jag själv fick lära mig om judarnas traditioner under lågstadiet och det måste ha varit med en del praktiska inslag också, för att jag kommer ihåg det ganska konkret. Men inte blev jag jude för det! Jag bara förstod vad det är. Det skadar aldrig.

    Och observera att jag ändå har tvingats in i religiösa sammanhang och varit jäkligt less på det och med 14 har jag avsagt mig alla religion och slutade gå till kyrkan varje söndag (mina föräldrar är katoliker). Men jag ångrar inte religionsundervisningen och erfarenheterna. Det är intressant och det vidgar vyerna.
  • AndreaBD
    Anonym (Dorn) skrev 2018-03-06 17:03:15 följande:

    Den fysiska delen av yoga, i friskvårdssyfte och utan spirituella inslag, accepterar jag. Det är trots allt den sortens "yoga" som svenskar vanligen utövar, om jag inte är helt ute och cyklar.


    Precis. Jag gör det ju för att hålla mig vig och rörlig.
  • AndreaBD
    Finne84 skrev 2018-03-06 22:26:00 följande:
    Jag skrev hinduism.. inte buddhism.. men visst de har vissa likheter dessa religioner som att ge mat till olika Gudar och så.
    www.bibelfokus.se/yoga som kristen så är jag emot det.

    www.nyttigt.eu/sa-kan-yoga-vara-skadligt-for-din-kropp/ Men finns "vetenskapliga " belägg om att det inte alltid är bra.

    Men här står det om att det visst är religiöst.

    www.hinduwebsite.com/yoga.asp
    Kundalin-Yoga, ja. Det visste jag. Uppenbarligen kan vissa människor bli instabila av det, antagligen för att man släpper fram krafter som man sedan inte kan hantera. Jag gick på någon prova-på-Yoga-kurs, och då var det också en eller två gånger Kundalin-Yoga. Det hade inga konstiga effekter på mig, jag tyckte mest det var relativt tråkigt. De "snurrar" mest med armarna.

    Jag gör bara vanlig Yoga regelbundet. Det är Hatha-Yoga. Och det finns inga andra element med än rörelser - och andningen förstås. Man blir rörligare och smidigare och det kan även ha positiva effekter på koncentrationen och ha avslappnande verkan. Att man kan skada sig om man överdriver är jag väl medveten om. Det är stor skillnad om du gör bara lite lätt, eller fullt ut. Där gäller sunt förnuft.

    Men angående hinduism - vad spelar det för roll var det kommer ifrån? Om det skulle vara så att basket-boll kom ifrån nåt munk-kloster - skulle det ändra sporten? Självklart inte. Folk tar alltid efter saker som de har sett någon annanstans och där de har användning för vissa delar. Ingen här i Europa kör Yoga för att vara hinduist - om de inte är hinduister från början.
Svar på tråden Ni som är emot böner/välsignelser i kyrkan med skolor och förskolor känner ni likadant för andra religioner?