• Anonym (Kolle­ktivav­tal)
    Äldre 12 Mar 15:11
    29233 visningar
    219 svar
    219
    29233

    Rätt till fyra veckors sammanhängande semester?

    I semesterlagen står det

    2 a § Genom avtal får avvikelse göras från 5, 12, 12 b, 19-21 och 30 a §§, i den utsträckning som framgår av de bestämmelserna.

    ----

    12 § Om inte annat har avtalats, ska semesterledigheten förläggas så, att arbetstagaren får en ledighetsperiod av minst fyra veckor under juni-augusti. Även utan stöd av avtal får en sådan semesterperiod förläggas till annan tid, när särskilda skäl föranleder det. Lag (2009:1439).

    ---

    Lagens krav på fyra veckor juni-augusti är bortförhandlat inom bland annat sjukvården.

  • Anonym (Kolle­ktivav­tal)
    Äldre 12 Mar 17:21
    SysterY skrev 2018-03-12 15:16:44 följande:

    Men man har fortfarande rätt till fyra veckors sammanhängande semester. Dessutom är den inte bortförhandlad med verksamheten tillåter inte fyra veckors sammanhängande semester ubder juni-augusti vilket går under särskilda skäl.


    Snälla, du har fel om att alla har rätt till fyra veckors sammanhängande semester. Det kan förhandlas bort. Jag kan inte vårdförbundets avtal, men t.ex. farmaceuter på apotek har i sitt avtal inskrivet att minst tre veckor gäller. Även om det ska eftersträvas fyra veckor. I praktiken innebär det då tre veckor sammanhängande.

    Flera kollektivavtal har skrivningar som att det "ska eftersträvas" fyra veckor. I praktiken innebär den formuleringen, om det inte står något minimiantal veckor (t.ex. 3 veckor), att arbetsgivaren kan göra lite som den vill och nästintill strunta i 12 § SemL. Jag törs nästan lova att vårdförbundets avtal har en sådan skrivning utan att ha läst avtalet.
  • Anonym (Kolle­ktivav­tal)
    Äldre 12 Mar 17:42
    SysterY skrev 2018-03-12 17:31:57 följande:

    Lagen kan aldrig förhandlas bort. Däremot kan de fyra veckorna ligga senare och man kan om man vill dela upp de, om båda parterna anser detta ok.


    Jo, det står ju i SemL att 12 SemL får förhandlas! Se tidigare inlägg.

    Ur apoteksanställdas kollektivavtal:

    Semesterledighet ska förläggas så, att medarbetaren i möjligaste mån får en sammanhängande ledighetsperiod om minst fyra, dock minst tre, veckor under perioden juni?augusti. Om verksamheten inte medger att mer än tre veckor förläggs sammanhängande, bör om möjligt den fjärde veckan utläggas under juni-augusti, dock ska minst fyra veckor utläggas under perioden maj?september.

    Läs där. Apoteksanställda har minimum tre veckor sammanhängande juni-augusti. En fjärde vecka måste läggas maj-september, men den behöver inte hänga samman med övriga tre veckor. Facket och arbetsgivarorganisationen har där förhandlat bort delar av 12 SemL.
  • Anonym (Kolle­ktivav­tal)
    Äldre 12 Mar 17:46
    Anonym (beror på) skrev 2018-03-12 17:18:32 följande:

    f

    Inte generellt inom sjukvården. Det beror på arbetsgivare, avtalsområde och fack. Jag jobbar i vården och vi har inte avtalat bort detta. Arbetgivaren har rätt att neka under vissa strikt begränsade förutsättningar. Att man inte kan få in ersättare eller planerat dåligt hör inte dit, gissningsvis inte heller inom förlossningssjukvården. Däremot kan arbetsgivaren lägga den sammanhängande semestern under annan period inom sommarsemesterperioden än vad man önskat.

    A och O är att inte frivilligt avstå från semesterrätt. Alltför många godtar att dela upp semestern/ta kortare när chefen förklarar att det inte går annars, för att sedan gå och sura. Om du inte själv vill ha semester på annat sätt, säg nej till att dela upp den/ta den utanför sommarsemesterperioden. Det är upp till arbetsgivaren att hävda skäl i fackliga förhandlingar där det blir skadestånd om man inte följer lag och avtal. Här har de periodvis försökt slippa det genom att betala betydligt bättre för den som avstår från sommarsemester. 

    Altlför många chefer tjatar om att den anställde ska jobba "frivilligt" pga rådande situation. Har arbetsgivaren  fog för att beordra så låt dem beordra. I annat fall säg nej. 

    TS: Kolla vad som gäller för dig med ditt fack, helst med hänvisning till skriftligt avtal om sådant finns. Agera utifrån det.


    Du har helt rätt! Det är säkert som du skriver att det inte generellt är bortförhandlat inom vården, jag har ju t.ex. svårt att se läkare gå med på det, men att det kan vara så i TS fall.

    TS: Följ rådet ovan (beror på).
Svar på tråden Rätt till fyra veckors sammanhängande semester?