Forum Allmän debatt - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Bjuden på barnfritt bröllop, har ammande 4-månaders

  Mån 12 mar 2018 18:10 Läst 38150 gånger Totalt 260 svar
  Visar endast inlägg av Anonym (Kutym) - Visa alla inlägg
 • Anonym (Kutym­)
  Återställ
  Mån 12 mar 2018 18:10 #42 +3
  Anonym (Biobonus) skrev 2018-03-12 18:01:44 följande:

  Därför att det är kutym att ammande spädbarn undantas regeln om barnfritt.


  Men det är väl också kutym att man skriver vad som gäller på inbjudan. När ammande barn är undantag står det...

  Att som gäst fråga sätter värdparet/brudparet i en sits där det behöver förklara sig (och oftast till fler än ett par som frågar om just deras bebis).
 • Anonym (Kutym­)
  Återställ
  Mån 12 mar 2018 19:16 #48 +1
  Anonym (Biobonus) skrev 2018-03-12 19:08:30 följande:

  Fast folk är generellt sett värdelösa både på att skriva korrekt inbjudan (vilka inbjudan avser, klädsel, OSA etc) och att tyda inbjudan. Därför är det bäst att på ett fint sätt fråga om något frångår gängse ordning eller på annat sätt är oklart - gör man det på tex sms så hinner brudparet tänka efter och formulera ett bra och taktfullt svar.


  Jo absolut, men nu stog ju barnfritt...

  Att man inte har med klädsel eller osa på sin inbjudan innebär ju att infon saknas helt. Det tycker jag är en helt annan sak.

  Lite som att när klädsel är angivet och kommer frågor om?är det ok att jag har svart/barärmat/knäkort...?

  Tycker att folk generellt är mer dåliga på att följa inbjudningar ang osa, klädsel osv.
 • Anonym (Kutym­)
  Återställ
  Tis 13 mar 2018 11:20 #95 +1
  Anonym (Kajsa) skrev 2018-03-13 10:00:26 följande:

  Jag hade ringt brudparet och sagt att jag är jätteglad över inbjudan och gärna vill komma, men att jag har en liten ammande bebis som jag inte kan lämna bort och så hade jag frågat hur de ställer sig till det. Eventuellt hade jag lagt upp det så att jag sagt lite försiktigt att jag inte kan komma pga att bröllopet är barnfritt och att jag har en ammande bebis och så hade jag avvaktat responsen. Då har de chansen att säga "men självklart är ammande bebisar välkomna!" exempelvis.

  Personligen fattar jag varför man har barnfria bröllop. Barn har ju en förmåga att ta exakt hela föräldrarnas uppmärksamhet, det är ofta svårt att föra en normal konversation med en småbarnsförälder (av naturliga skäl). Dessutom tenderar barn att störa under tal och underhållning, att springa omkring, vara högljudda etc. Även om föräldrarna tar ansvar så blir det ju en annan stämning på festen då.

  Men små bebisar?! Det enda de kan göra är att skrika, och då kan föräldern gå ut. Där har jag svårt att se problemet ärligt talat.


  Det blir ju oavsett avbrott vid bordet när föräldern tar hand om sitt barn. Så stämmningen runt bordet blir ju helt klart en annan än om man kan ha samtal som inte avbryts.
 • Anonym (Kutym­)
  Återställ
  Tis 13 mar 2018 12:58 #106 +1
  Inga bekymmer skrev 2018-03-13 12:30:03 följande:

  Det blir ju avbrott vid bordet när gäster går på toaletten också eller samtal som avbryts när någon ska hålla tal.


  Nja visserligen avbrott vid tal men en helt annan grej. Och toabesök reser man sig väl ändå inte helt abrupt mitt i en måltid för? Man brukar väl ändå avsluta rätten tillsammans med bordsgrannarna och ta det mellan två serveringar....
 • Anonym (Kutym­)
  Återställ
  Tis 13 mar 2018 14:13 #112 +1
  Inga bekymmer skrev 2018-03-13 13:51:41 följande:
  Det beror på vad man har för mage, en med orolig Ibs-mage kanske måste gå på toa innan en rätt är avslutad, men annars så anpassar man sig förstås till mer naturliga tillfällen till toapaus:) Men varför är det mer störande att ett samtal snabbt avrundas för att en förälder behöver ta hand om en liten bebis en stund än att ett samtal avbryts abrupt när någon håller tal? Man är väl fler vid ett bord så man blir ju knappast lämnad ensam vid bordet.
  Tal ingår ju i en bröllopsmiddags som ett ganska givet inslag, det hör till och alla tystnar för att lyssna på talet - en helt annan grej. 
 • Anonym (Kutym­)
  Återställ
  Tis 13 mar 2018 14:15 #114
  Anonym (Biobonus) skrev 2018-03-13 14:10:47 följande:
  Jag menade inte att informationen saknades utan framförs på fel sätt. Tex klädsel: kryssningsfin/höstfestlig el dyl eller inbjudan adresserad till bara den ena i ett par trots att båda avses, etc

  Eftersom det är kutym att ammande spädbarn är undantagna när det står "barnfritt" så skriver inte alla ut det, därför är det en god idé att fråga.
  Nje jag håller inte med, snarare kutym att man skriver ut att ammande barn är undantag och att det är accepterat att det är ett undantag.
 • Anonym (Kutym­)
  Återställ
  Tis 13 mar 2018 14:26 #117
  Anonym (Klara) skrev 2018-03-13 14:18:50 följande:
  Ja, och om någon avlägsnar sig från bordet så hör det väl till att man fortsätter prata när vederbörande kommer tillbaka och under tiden pratar med andra. Man är ju inte på något vis fastlåst vid bordet och har bara sin bordsgranne att konversera med.

  Tycker du är väldigt fyrkantig, eller så har du svårt att erkänna att bebisar på ett bröllop inte behöver vara ett störningsmoment.

  Vi får väl hoppas att du aldrig får en ammande mamma med bebis som bordsgranne.
  Jag har haft ammande brevid och varit den ammande mamman också men då har det uttryckligen varit ok att ha med barn enligt inbjudan...

  Det jag inte kan förstå är att man inte kan respektera ett brudpars önskan om barnfritt och och inse att det mycket väl kan vara störande moment och ta uppmärksamhet och att det finns fler vinkar på anledningarna som ett brudpar kan ha. Och det oavsett hur härligt eller naturligt det än är med bebisar.


 • Anonym (Kutym­)
  Återställ
  Tis 13 mar 2018 14:35 #120
  Anonym (Klara) skrev 2018-03-13 14:28:25 följande:
  Menar du att det är en skillnad om barn är tillåtna eller ej, hur man upplever det är att bli störd under maten? Man blir väl lika störd oavsett.
  Ja faktiskt, om det uttryckligen är ok att ha med barn på ett bröllop är det ju också något man kan räkna med och många gånger är det då dessutom en annan typ av middag.

  Är man bjuden på en middag där det stått barnfritt och evt sett fram emot en barnfri tillställning är det väl klart att evt avbrott pga barn blir mer störande än om man varit medveten om att det är en tillställning med barn.


 • Anonym (Kutym­)
  Återställ
  Tis 13 mar 2018 14:37 #121
  Anonym (Klara) skrev 2018-03-13 14:30:23 följande:
  Vem har skrivit att man inte ska respektera brudparet? Ingen, så vitt jag kan se.
  Däremot är det vissa som tycker att man kan fråga, andra att man ska tacka nej och ange varför, så får brudparet komma tillbaka om det är så att ammande barn är undantag.
  Och just det att fråga eller att ifrågasätta barnfritt är ju att inte respektera inbjudan så som den är.
  Att tacka nej och ge en förklaring, det är jag helt med på.
 • Anonym (Kutym­)
  Återställ
  Tis 13 mar 2018 14:55 #128 +1
  Anonym (Klara) skrev 2018-03-13 14:38:41 följande:
  Klart att man får fråga, det är inte respektlöst att undra.
  Ok kanske inte respektlöst, men helt klart osmidigt.
  Så här säger etikett-doktorn om saken... och Ribbing skrev liknande.
  http://blogg.vett-och-etikett.com/inbjudan-hur-markerar-vi-barnfritt-till-vara-gaster/

  [...]

  Men tyvärr tar många föräldrar idag det för givet att barnen alltid  ska tas med. Det är ett rent oskick och väldigt oartigt.


  Man kan inte ens ringa och fråga om barnen kan följa med, då värdparet kan tvingas svara ja för att det inte ska bli pinsamt.


  Man avböjer istället och meddelar att ?tyvärr kan vi inte komma för vi saknar barnvakt?.


  Då kan värdparet svara ?ta med barnen, det gör inget? eller ?vad trist, då får vi ses en annan gång?.

 • Anonym (Kutym­)
  Återställ
  Tis 13 mar 2018 16:30 #135 +1
  Anonym (Klara) skrev 2018-03-13 16:11:10 följande:
  Naturligtvis bestämmer brudparet. Naturligtvis tar man inte med sig extragäster om det inte är OK med brudparet (och då menar jag bebisar, man frågar inte om någon annan).
  Däremot tycker jag inte att det är så hemskt att fråga om man är osäker, som i TS fall. Men det beror naturligtvis på vem det är som gifter sig. Å andra sidan, är det inte någon man känner bra och knappt träffar, så känns det inte heller så viktigt att gå på bröllopet, jämfört med en nära vän eller släkting.

  Nu deltar ju inte TS i tråden, så jag vet inte vem det är som gifter sig. Men är det någon man känner bra, så borde det inte vara problem att prata om det.
  Men om det är släkt eller någon som man känner bra så vet de ju om att det finns (eller kommer att finnas ) en ammandes bebis och om de tycker att det är ok att ta med så framgår ju det. Att fråga sätter dem ju bara i en obehaglig sits.


 • Anonym (Kutym­)
  Återställ
  Tis 13 mar 2018 16:55 #137 +1
  Anonym (Klara) skrev 2018-03-13 16:40:12 följande:
  De kan alltså inte stå för vilka de vill ha med? Ja, där ser man.
  Va?
  Om de skulle ha skrivit barnfritt på sina inbjudningar så står de väl för det? Hur menar du? Eller menar du att de ska behöva förklara sig och försvara sitt val?

  Återigen, tackar man nej med en anledning finns en öppning för evt undantag. Men det är ju å andra sidan inte vidare schysst av ett brudpar att göra undantag om de inte står på inbjudan gentemot övriga gäster, som kanske har tackat nej  eller skaffat barnvakt för att vara på ett barnfritt bröllop (mao accepterat inbjudan så som den är)...
 • Anonym (Kutym­)
  Återställ
  Tis 13 mar 2018 17:12 #140 +1
  Anonym (Klara) skrev 2018-03-13 17:07:12 följande:
  Som sagt, klarar man inte av att få en fråga, så har man problem.

  Herregud, man blir ju mörkrädd idag för alla konflikrädda människor som inte kan kommunicera med andra.
  Eller respektera det som står på en inbjudan...
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll