Forum Allmän debatt - Känsliga rummet
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Bjuden på barnfritt bröllop, har ammande 4-månaders

  Tis 13 mar 2018 09:51 Läst 38150 gånger Totalt 260 svar
  Visar endast inlägg av Inga bekymmer - Visa alla inlägg
 • Tis 13 mar 2018 09:51 #84 -2
  LFF skrev 2018-03-13 09:34:37 följande:

  Varför det? Varför ska inte brudparet själva få bestämma hur de vill ha sitt bröllop och varför ska inte en förälder kunna gå bara för att den andre är hemma med barnet? Varför så tjurig inställning till brudparets önskan (om det nu inte är så att de glömt bort att skriva att ammande barn undantas)?


  Du har mitt svar i mitt senaste inlägg. Självklart får brudparet bestämma hur de vill ha sitt bröllop, men då får de räkna med att även pappan kan välja att stanna hemma.
 • Tis 13 mar 2018 10:28 #90
  LFF skrev 2018-03-13 09:55:46 följande:

  KAN är det operativa ordet. Men du och någon till anser att pappan SKA stanna hemma. Två helt skilda saker. Och ditt ovanstående svar fanns inte när jag ställde frågan igen.


  Nej, jag skrev att jag personligen tycker att pappan också KAN stanna hemma då. Du tillskriver mig saker jag inte har sagt. Jag skrev att du har mitt svar i ovanstående inlägg bara för att jag skrev ett mer motiverat svar där, inte som nån slags kritik över en upprepad fråga.
 • Tis 13 mar 2018 11:26 #96 -1
  Poppy75 skrev 2018-03-13 10:32:52 följande:

  Jag var på ett bröllop där det enda spädbarnet närvarande gav ifrån sig ett illvrål just när brudgummen höll på att säga sina löften. Brudgummen kom av sig och stammade. Några av de närvarande kunde inte hålla sig sig utan fnissade. brudgummen blev röd och märkbart störd. Det var knappast så bruden och brudgummen hade velat minnas sin stund. 

  Mamman till bebisen var snabb att gå ut men tyvärr var ju skadan redan skedd. 

  Du kanske inte bryr dig nämnvärt av barnskrik men det finns många som tycker det är bland det mest störande ljud som finns. Alla är olika och jag tycker att just på någons bröllop så kan man visa sin kärlek genom att låta de få den dag de har önskat sig. Kan man inte respektera någons vilja på just deras bröllopsdag så har man definitivt visat hur lågt man värderar deras lycka och vänskap.


  Det var ju såklart tråkigt, olyckligt och maximal otur att bebisen skrek högt precis i det ögonblicket! Dock väljer man ju vart man lägger fokus när en sådan situation uppstått. Vissa människor skulle kunna skratta åt det i efterhand även om det var jobbigt/förargligt i situationen medan andra skulle minnas hela bröllopet som förstört pga av den detaljen. Jag respekterar andras vilja på deras bröllopsdag så har de bjudit mig men att jag har en ammande bebis som jag inte kan lämna bort och inte får ta med så klampar jag inte dit med min bebis ändå. Det är verkligen höjden av respektlöshet om man gör så! Inte heller ställer jag till en scen eller börjar prata skit, men jag skulle tycka det var tråkigt att de valt så och blivit lite ledsen om det varit en nära vän eller nära släkt. Man kan ju göra massa olika varianter, tex om vigseln och högtidsstunden i kyrkan eller under ceremonin är viktigast så kan man ju undanbe alla barn då, så får mamman eller pappan eller någon annan vara utanför

  Kyrkan/lokalen med bebisen under den tiden.

  Jag är ganska ljudkänslig och har faktiskt rätt svårt för barnskrik över lag, men som många andra upplever jag nog inte just spädbarnsskrik som lika störande som större barns skrik. Jag förutsätter dock att alla som har med sig små barn som ammar går ut en stund eller till ett annat rum om bebisen blir gnällig. Är man mycket orolig för att det ska bli så på ens bröllop så kan man väl på förhand be en person att på ett snyggt sätt be föräldrarna att visa hänsyn om de inte själva skulle förstå att det stör, eller också tar man ett snack med dem innan och tydliggör att man förväntar sig att de går ifrån om bebisen är missnöjd. Med god kommunikation kan man lösa det mesta så det blir bra för alla!
 • Tis 13 mar 2018 11:41 #98
  TeresB skrev 2018-03-13 09:53:51 följande:

  Kan tänka mig att man räknar med att en hel del föräldrar stannar hemma. Men som bjuden hade nog en av oss gått om inget annat viktigt krockade.


  Ja, det är ju fint att du känner så. Alla är vi olika:) Nu har jag ju inte ställts inför det dilemmat än och de flesta vi står nära har redan gift sig. Vi hade barnfritt fast med undantag för ammande bebisar eller barn under året typ. Tyvärr var det en nära som inte respekterade det. Dock störde inte barnet som var drygt 2 år, men sättet det gjordes på störde. Kommunikation är a och o i sådana sitauationer.
 • Tis 13 mar 2018 11:51 #101
  LFF skrev 2018-03-13 09:54:37 följande:

  Och själv vet jag att det finns både lugna ammande bebisar och gnälliga ammande bebisar och att man aldrig egentligen vet vilken sort som skulle komma på ett bröllop så jag har full förståelse för att man vill ha ett bröllop helt barnfritt (speciellt om man inte har barn själv). Jag tvivlar inte heller en sekund på att man värdesätter en relation till ett par och ändå inte önskar att deras ammande telning kommer på bröllopet. Men det betyder inte att man inte vill ha någon från familjen där ändå.

  Säg att de tillåter ammande bebisar. Bebis 1 är TS, lugn och jättesnäll, stör ingen alls. Bebis 2 är en kolikbebis som är med eftersom "vi vill gå på bröllop och ammande bebisar är faktiskt tillåtna". Att bebis 2 förstör för alla spelar ingen roll.

  Det skulle lika gärna kunna hända det med. Och vips så får brudparet beviset för att "Vi skulle ha sagt att inga barn, inte ens bebisar, skulle få komma".

  Ja, jag hårddrar saker och ting.


  Jag vet också att de finns lugna och nöjda bebisar och gnälliga och missnöjda bebisar och att det tyvärr finns den sortens människor som inte skulle visa hänsyn. Att någon skulle komma med kolikbebis är väl ändå inte så jättetroligt, även om jag älskar bröllop skulle jag ALDRIG gå med en sådan bebis.

  Men om man tillåtit ammande bebisar och är lite orolig för att de kan komma att störa, så kan man ju ta ett snack med berörda föräldrar på förhand där man talar om att man önskar att de går ut eller går till ett annat rum om bebisen blir gnällig. Man kan också utse en person som på ett snyggt sätt kan säga till om liknande scenario som du beskriver uppstår. Man behöver liksom inte bara gilla läget och låta sällskapet förstöra på ens eget bröllop!
 • Tis 13 mar 2018 12:19 #104
  Bli3ifamiljen skrev 2018-03-13 10:42:20 följande:

  Ja man undrar lite varför de bjöd de alls. Bebisen var inte ens 3.5 månad och de som skulle kunnat tagit hand om barnet var själva bjudna på bröllopet.


  Vissa, oftast de som inte har barn själva, tror att det bara är att skaffa barnvakt och lämna bort barnet oavsett ålder. Det brukar oftast ändra sig när/om de själva får barn. De tänkte kanske att pappan skulle komma och mamman stanna hemma som många verkar tycka är självklart. Samma sak för oss på min mans halvsysters bröllop. De enda som kunnat vara barnvakt över natten (eftersom det var för långt att åka hem) var också bjudna på bröllopet. Min man ringde helt enkelt upp och förklarade att vi ville komma men att vi inte hade möjlighet att lämna bort honom. Bruden fick således avgöra om vi skulle få komma ändå. Han var mkt större, ungefär 11 månader och hade farmor inte varit bjuden så hade hon kunnat ta hand om honom. Vi fick komma och det gick hur bra som helst, men båda var nyktra och vi hade bil och hade åkt därifrån om det inte hade funkat, av respekt för brudparet. Han sov tom en lång stund i vagnen på kvällen i allt sorl som var:)
 • Tis 13 mar 2018 12:30 #105 -1
  Anonym (Kutym) skrev 2018-03-13 11:20:14 följande:

  Det blir ju oavsett avbrott vid bordet när föräldern tar hand om sitt barn. Så stämmningen runt bordet blir ju helt klart en annan än om man kan ha samtal som inte avbryts.


  Det blir ju avbrott vid bordet när gäster går på toaletten också eller samtal som avbryts när någon ska hålla tal.
 • Tis 13 mar 2018 13:51 #110 -1 +1
  Anonym (Kutym) skrev 2018-03-13 12:58:04 följande:

  Nja visserligen avbrott vid tal men en helt annan grej. Och toabesök reser man sig väl ändå inte helt abrupt mitt i en måltid för? Man brukar väl ändå avsluta rätten tillsammans med bordsgrannarna och ta det mellan två serveringar....


  Det beror på vad man har för mage, en med orolig Ibs-mage kanske måste gå på toa innan en rätt är avslutad, men annars så anpassar man sig förstås till mer naturliga tillfällen till toapaus:) Men varför är det mer störande att ett samtal snabbt avrundas för att en förälder behöver ta hand om en liten bebis en stund än att ett samtal avbryts abrupt när någon håller tal? Man är väl fler vid ett bord så man blir ju knappast lämnad ensam vid bordet.
 • Tis 13 mar 2018 14:56 #129 -1
  Anonym (barnfritt) skrev 2018-03-13 13:06:20 följande:

  Fast jag tycker verkligen inte att brudparet ska behöva försäkra sig om att barnet inte ska störa. Föräldrar till bebisar brukar inte vara särskilt mottagliga för "kritik" eller särskilda "instruktioner" kring just sitt barn. Det är dömt att det blir dålig stämning. Det allra enklaste är att tacka nej och sedan vänta på en ny inbjudan inkl spädbarn, från brudparet. Kommer ingen sådan får man helt enkelt vara hemma.


  Behöver gör de såklart inte men om man gärna vill att en gäst med en liten helammande bebis som i Ts fall ska kunna komma, men är osäker på huruvida föräldrarna kommer ta hänsyn eller orolig så kan man ju tala om det i allmänna ordalag. Tex, vi gör undantag för bebisar som är små och ammas men önskar att om bebisen blir gnällig och skrikig att man går undan. Samt informera om det finns något rum intill festlokalen.

  Jag beklagar verkligen din upplevelse och såsom du beskrivit att det fanns morföräldrar som var vana vid släktingens bebis i nära anslutning så tycker jag att dina släktingar var korkade som inte fixade barnvakt, både för ers skull men också för sin egens. Otroligt respektlöst mot er! Men jag undrar ändå lite varför ingen på bröllopet sa ifrån till dem.. Dömt att bli dålig stämning, skriver du. Men som jag förstår det var det ju dålig stämning på hela er fest pga dem och ni umgås ju inte ens längre pga det, så det hade väl inte blivit värre om någon sagt ifrån? Snarare så hade det nog känts bättre för er. Men folk överlag verkar vara väldigt konflikträdda.

  Min erfarenhet är att föräldrar till små bebisar på ett bröllop sällan blir störande, samt att de flesta verkligen tar hänsyn på en sådan fest. Men håller med om att Ts kan tacka nej men hon ska definitivt förklara varför utifall brudparet bara inte tänkt på just gäster med helammande bebisar. Sen om man frågar beror ju lite på vad man har för relation och hur nära man står brudparet tycker jag.
 • Tis 13 mar 2018 20:41 #147 -1
  Anonym (Kutym) skrev 2018-03-13 16:55:29 följande:

  Va?

  Om de skulle ha skrivit barnfritt på sina inbjudningar så står de väl för det? Hur menar du? Eller menar du att de ska behöva förklara sig och försvara sitt val?

  Återigen, tackar man nej med en anledning finns en öppning för evt undantag. Men det är ju å andra sidan inte vidare schysst av ett brudpar att göra undantag om de inte står på inbjudan gentemot övriga gäster, som kanske har tackat nej  eller skaffat barnvakt för att vara på ett barnfritt bröllop (mao accepterat inbjudan så som den är)...


  Varför är det oschysst av brudparet att göra ett undantag för en ammande bebis bara för att några andra skaffat barnvakt? Visst om flera andra med ammande bebisar styrt upp med barnvakt så kanske de reagerar på om någon annan har med sig en bebis, men frågar man inte så kan man inte heller förvänta sig eller hoppas på att de gör ett undantag. Sen är ju både mammor och bebisar olika, vilket inte borde vara så svårt att förstå.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll