• Äldre 16 Mar 10:12
  13180 visningar
  31 svar
  31
  13180

  Avtrubbad känslomässigt av SSRI/SNRI?

  Anonym (SSRI/känslor) skrev 2018-03-15 23:01:33 följande:

  Jag tenderar skriva en halv novell när jag ska skriva även den simplaste fråga.

  Min sambo led länge av depression. Det är ju en skymf att påstå att förhållandet var bra, men där fanns i alla fall känslor i mängder, allt från kärleksyttringar av olika slag, till glädje/ilska, sorg och besvikelse. Jag har gått vid hennes sida i 14 år och har aldrig haft planer på att ge upp.

  År av tjat och övertalning fick henne till slut att gå till läkaren och söka hjälp.

  Hon ordinerades SSRI (citalopram). Det hjälpte!!

  Idag, två år senare är hon känslomässigt som en tall, eller en sko, välj själv.

  Allt studsar på henne. Ingenting skapar en känsla. Hon är på samma humör mest hela tiden, aldrig speciell glad och aldrig ledsen. Det finns inget som får henne att känna nånting.

  Jag vill inte gå in på detaljer, men vår dotter berättade en sak för henne. Hade hon sagt det till mig hade mitt hjärts gått i bitar och jag hade inte kunnat sova på veckor. Det hade satt igång en känslostorm av sällan skådat slag.

  Men inte på min sambo. Hon tog det med ro, helt iskall.

  Vad är detta för jä*la preparat? Jag påstår inte att hon hellre borde må som hon gjorde, men att gå från det till en levande död, som helt saknar förmåga att känna något, vare sig positiva eller negativa känslor, det vet i sjutton vad jag ska tycka om.

  Är det så här de här preparaten är tänkta att fungera? Att de stänger av en känslomässigt, vilket får till följd att depressionen inte kan ta de uttryck den gjort?


  Jag åt SSRI under två år pga depression och tog mig ur denna med hjälp av medicinen och terapi.
  Visst påverkades man, mina toppar och dalar (som verkligen var toppar och dalar) blev mindre, men jag både skrattade, grät och jag skulle nog säga att vårt sexliv var väldigt bra under den tiden (förutom att jag inte fick orgasm).

  Det behöver inte vara medicinen (det kan vara annat också) det kan tom vara depressionen som talar.

  Ska väl tillägga att jag var väldigt skeptisk och sambon var väl inte heller sådär jätteglad men vi gav det en chans och jag fick tillbaka mitt liv.
 • Äldre 16 Mar 10:15
  #9
  Anonym (Puff) skrev 2018-03-16 08:49:37 följande:
  Det är ju en drog, som ska stänga av din kropps naturliga funktion att hjärnan signalerar (ångest) faror, och du ska bli mer eller mindre apatisk.

  Jag slutade med SSRI på eget beslut ingen nedtrappning inget jag bara la av att äta pillrena för det var misshandel mot mina känslor min hjärna och min kropp.

  Sen hade jag kvar något ångestdämpande och sa till killen jag hade "men jag provar bara äta ett sånt piller hur farligt kan det vara det kommer inte synas på mig jag blir bara vanlig, För jag känner mig lite orolig"

  Dagen efter sa min kille: "Fy fan vad obehaglig du var, lova mig att du aldrig mer äter sånt där igen!!" Han tyckte jag blev helt olik mig själv. Ett piller. SSRI.

  Är väldigt kritisk mot den här "hjälpen" jag fick bara mer ångest av att äta sånt för min kropps naturliga alarm blev på mute, och hur kunde jag lära mig förstå mina känslor och tankar och mönster om de alla skymdes för?
  Inget jag upplevde, jag blev inte apatisk, dessutom så reagerar man inte på ett piller, det brukar ta upp till två-tre veckor innan det verkar.
  Nu hade jag ingen ångest utan en depression och jag mådde mycket bättre, mina lynnesutbrott försvann och jag fick tillbaka min glädje igen
 • Äldre 16 Mar 10:27
  #11
  riboflavin skrev 2018-03-16 10:21:55 följande:

  Så reagerade jag också, sorg och glädje försvann helt. Det sägs att man kan hitta bättre balans med ett preparat som passar en bättre men jag vågade aldrig testa. Det värsta var att jag nästan inte har några minnen kvar av de åren, viktiga födelsedagar, vänner, min student, att min farfar dog mm. är som raderat. Bilder och berättelser är som om folk pratar om någon annan helt och hållet. På foton tycker kag det syns att det inte är jag där inne. Vet inte riktigt varför det blev så.

  Jag har försökt återskapa mycket med hjälp av vänner och familj men för mig känns det som om jag förlorade nästan 4 år av mitt liv.


  För mig så kom livet tillbaka, jag har en sambo som mer än gärna fotar mig, man ser skillnaden på fotona, innan jag fick hjälp så log jag nästan aldrig på korten, syntes på ögonen att jag inte mådde bra.
  Men när de där första veckorna gått, så fick jag energin tillbaka för att sakta men säkert hitta rätt. Två år åt jag och fasade ur medicinen under en månad och det har fungerat sedan dess. Men det är absolut inte något quickfix, långt ifrån och jag skulle inte ta medicinen om det inte var riktigt illa igen.
Svar på tråden Avtrubbad känslomässigt av SSRI/SNRI?
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.