• Anonym (TS)

    Ska en 8-åring få välja frisyr själv?

    Jag har ett barn på 8 år, och bor inte längre tillsammans med den andra föräldern.

    Barnet har berättat för mig att hens styvförälder tvingar hen att ha frisyrer hen inte vill ha, med argumentet att hen ser ut dom fel kön annars (tänk kort hår på flickor och långt åt pojkar)

    Jag anser att vid 8 är man stor nog att bestämma själv över sitt hår.

    Vad tycker ni?

  • Svar på tråden Ska en 8-åring få välja frisyr själv?
  • NELJ
    Konservativ skrev 2018-04-23 07:54:19 följande:

    Nej, det är inte löjligt. Frisyren är en av de detaljer vi ser om det är en flicka eller pojke.


    Konstigt - jag kan inte minnas att jag sett fel på nån av barnens skolkompisar oavsett frisyr.

    Och varför är det viktigare att det är lätt för främlingar att se om en åttaåring är en pojke eller flicka än att låta samma åttaåring få ha den stil som hen trivs i?
  • LFF

    Mitt första problem: Vad i hela helsike har styvföräldern med vad barnet har för frisyr att göra?!

    Det är självklart att barnet ska få ha den frisyr hen vill! Skulle mina 4-åringar börja protestera mot att vi tar trimmern och snaggar dem med jämna mellanrum så struntar vi i det helt enkelt. Än så länge är de ok med det och mamma och pappa är jätteglada eftersom det betyder att vi slipper dyra frisörbesök.

  • Anonym (Zorba)

    Ja, det tycker jag, inom rimliga gränser. Ingen färg/slingor och man ska klara att sköta håret själv är de regler som gäller för mina barn. Har båda könen och alla barnen har långt hår, jag ser inget problem med det.

  • Anonym (Zorba)
    Konservativ skrev 2018-04-23 07:54:19 följande:

    Nej, det är inte löjligt. Frisyren är en av de detaljer vi ser om det är en flicka eller pojke.


    Du kanske missat att det är 2018?
  • enanna

    Självklart får ungarna bestämma över sitt hår själva, inom rimliga gränser. Min treåring har hittills varit korthårig men vill nu låta det växa, så det håller vi fast vid så länge inte tvätten och borstningen blir ett problem. Min åttaåring har alltid velat ha långt hår men har ibland haft pannlugg ibland inte, helt okej, så länge vi vuxna vid behov har fått sätta upp det (pannluggen eller hela håret). Min nollåring är ännu oklippt, men jag velar mellan att klippa pannluggen eller låta växa så att det tidigare går att sätta upp.

    Alla mina barn har tagits för både flickor och pojkar. Har självklart aldrig stört!

  • Zinken

    Min dotter vill gärna ha kort hår, dels för hon är håröm, dels för hon vill se ut "tuff" ut, hon föredrar huvtröja, jeans och bakvänd keps framför rosa och sött. Hon är 5, hon får bestämma det själv. Visst skulle jag gärna se att hon ville sätta på sig alla de söta "tjejkläderna" och ha långt hår så vi kan baka in flätor och göra annat sött med men för mig är det viktigare att hon trivs med sig själv än att jag får som jag vill i det avseendet.

    Jag tycker att barnen själva ska bestämma i den mån att de är hela och rena och trivs själva. Min dotter tar inte illa vid sig alls när någon säger att hon ser ut som en pojke, tvärtom så blir hon glad. Och jag är glad att hon har självkänslan att stå upp för den hon är och vill vara, något jag tror blir lättare för barnen om de får välja själva och accepteras som de är hemma.

  • cosinus

    Det enda är att jag vill att långhåriga barn tänker efter några ggr innan de klipper kort. Brukar säga att de får tänka en vecka eller två för ångrar de sig tar det sån tid att få långt igen.

    Sen har jag även lessnat en gång när ena sonen ville ha långt hår och tre gånger i rad sparade ut men klippte sig igen direkt det såg drägligt ut. Efter tredje gången sa jag att nu fick han bestämma sig. Sparade han ut en fjärde så fick han vara långhårig iaf ett halvår för jag var less på att se den där mellanfrisyren där de bara ser ut som de missat att boka frisör på drygt ett halvår.

  • Anonym (Spelaroll)

    Har en långhårig kille som är tre år. Alla tror att han är tjej trots Spindelmannen och blåa kläder. Har en 10 årig kille som även han har långt hår som ibland får kommentarer som av en sköterska ?hur känns det att vara storasyster??. Även han är kille, en fotbollskille med fotbollskläder. Han kan inte bry sig mindre. Det är som han tänker att vad är det för gamla stofiler som kommenterar hår? Barn är så mycket smartare och mindre dömande än vi vuxna. Är man 8år kan man absolut bestämma frisyr själv så länge man sköter den. Ex långt hår innebär mer hårtvätt och att kamma det än en rakad skalle...

  • AndreaBD

    Inom rimliga gränser, ja. Om det blir för konstigt, skulle jag sätta gränser där. Då skulle det bli det närmast rimliga.

  • AndreaBD

    Jag skulle inte ha ett problem med långhåriga pojkar. Om de sedan skulle tycka att det ändå är jobbigt, så är det ju bara att klippa håret då.

    Och korthåriga tjejer borde det finnas fler av. Det är praktiskt och ofta snyggt. Min dotter hade kort hår (det hade jag också). Hon tröttnade dock snabbt, just för att många tyckte att hon såg ut som en pojke.  Men det vore bra om fler hade - då skulle man ju inte ha det problemet.

Svar på tråden Ska en 8-åring få välja frisyr själv?