• Äldre 13 May 15:32
    5006 visningar
    17 svar
    17
    5006

    Smulpaj med eller utan havregryn?

    Det finns bara ett recept på rabarberpaj som är ätbart; och gör du såhär kommer du inte vilja dela med dig.

    Vispa ihop

    2 ägg

    1,5 dl socker

    1,5 dl vetemjöl

    Häll i botten på en vanlig pajform (jag brukar göra i en långpanna och dubbla receptet för annars räcker det inte till dagen efter åt mig och min man :D) Täck sedan smeten med rabarber i 1 cm långa bitar, det ska vara HELT täckt och tryck gärna ner bitarna i smeten ordentligt. Brukar gå åt ungefär 4-6 stjälkar.

    Sen tar du fram SMÖR (inte margarin!) och en osthyvel, och lägger hyvlat smör över hela pajen. Ska täcka hela! Strö sen över ett generöst lager med pärlsocker (man ska skymta smöret under).

    Grädda i cirka 45-50 minuter i 175 grader, gärna varmluftsugn. Pajen ska ha gyllenbrun färg och ?knäckig? yta. Serveras bäst varm med vaniljglass, men vaniljsås funkar också! Det är gott att vända ner vispad grädde i vanlig marsansås till exempel :)

  • Äldre 13 May 16:17
    #11
    Tihi skrev 2018-05-13 15:40:43 följande:

    Lät gott och enkelt och nästan kalorifritt. Trodde att man var tvungen för att det ska dra till sig vätskan men måste man inte så kanske jag hoppar det.

    Har en korkad fråga men ska man skala av det röda på rabarbern med en potatisskalare eller ska det sitta kvar?


    Äh, som nån sa, ska man äta rabarberpaj så skit i kalorierna! :D man får väl ta en extra kvällspromenad med hunden ;)

    Jag tycker det blir godare med skalet på! Blir så mosigt annars, med skalet på behåller bitarna formen, och så blir det ju så vacker färg!
  • Äldre 13 May 17:24
    #13
    Tihi skrev 2018-05-13 17:16:48 följande:

    Nu när du säger det så minns jag ju hur det var man gjorde.Ni har övertygat mig att kalorierna får gå ner utan en tanke på det. Den med havregryn är ju inte alls lika god. Nu ska jag googla ett enkelt smulpajsrecept och sätta igång.

    Åh just ja ska man bara ha ett lager med rabarber eller flera så att det blir tjockt med rabarber?


    I mitt recept är det bara ett lager. Men de får ligga lite huller om buller och det kan bli ett par bitar på varandra om dom är små.

    Åh testa mitt, har aldrig sett nån som gör rabarberpaj som jag och jag vill så gärna sprida det eftersom det är såå himla gott! Ska faktiskt gå och göra en nu fast jag gjorde en i onsdags :D
  • Äldre 13 May 17:42
    #15
    Tihi skrev 2018-05-13 17:34:56 följande:

    Måste man ha en matberedare till ditt recept? Har bara mina händer eller en jättestor assistent och en vanlig visp förstås. Vänta det står "häll"... är det som en sockerkakssmet och inte lite hård som en smulpajsdeg?


    Ja det blir som sockerkakssmet men man måste inte vispa äggen så hårt! Bunke och visp duger bra! Det blir inte som en sockerkaka, mer kladdigt och det är mycket mer rabarber än smet!
  • Äldre 13 May 18:44
    #17
    Tihi skrev 2018-05-13 17:45:06 följande:

    Jag kör på den då. Men ska jag göra dubbelt upp av det du skrev?


    Bara om du använder långpanna istället för pajform!
Svar på tråden Smulpaj med eller utan havregryn?