Inlägg från: Anonym (Katniss) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Katniss)

    Hur ska jag övertyga min sambo att inte låta katten gå lös ute?

    Om ni kommer bo så att ni lätt kan släppa in och ut katten, och det finns skydd för den om ni inte släpper in omedelbart (tex en skyddad altan) tycker jag det är grymt att hålla katten inne. Katter är gjorda för att ströva fritt och utforska, jaga möss och småfåglar osv. Har katten dessutom varit lös ute innan ni ägde den är det ännu grymmare eftersom den vet vad den går miste om.

    Grannarnas sandlådor ansvarar grannarna för. Vi har minst fyra-fem katter som av och till passerar vår tomt, så vi täcker över sandlådan när den inte används. Vi tycker det är trevligt att få sånt finbesök, även om dom sällan stannar länge pga hunden.

    Om katten trivs hos er finns ingen anledning för den att flytta till någon annan. Se till att ha halsband med telefonnummer i så tvekar folk nog att ta in den.

    Förgiftning är inte särskilt vanligt i villaområden, finns inte mycket ohyra att lägga ut gift för. Det är dessutom olagligt att lägga ut så att husdjur och barn kommer åt det så det borde minska risken.

    Påkörning kan ju hända såklart även om inte det heller är jättevanligt. Personligen tycker jag det är en risk man får ta, eftersom kattens välbefinnande (=möjlighet att gå ute) är viktigare är min önskan att den inte ska dö från mig.

    Så jag har inga råd att komma med, eftersom jag tycker din sambo har rätt och dina argument är inte tillräckligt starka. Sorry.

  • Anonym (Katniss)
    Nimzay skrev 2018-05-19 18:36:41 följande:

    Härligt att du kallar det finbesök förresten!!!   


    Jamen det är ju finbesök! Jag gillar katter jättemycket även om jag nog är en hundmänniska!
  • Anonym (Katniss)
    Anonym (Djur) skrev 2018-05-20 00:54:29 följande:

    Du kan ju börja med att hänvisa din sambo till lagen kring uppsyn av hund och katt. Du får inte ha din katt lös ute utan uppsyn. Dvs du får inte släppa ut katten och sen gå in igen för att vänta på att den kommer hem.

    Det är samma regler för hundar och hur många ser du släppa ut sina hundar huxflux i tätbebyggt område?

    Jag tycker det är extremt ansvarsfullt av dig som vill din katt väl!! Det blir jag otroligt glad över.

    Argument som att "Det är naturligast för katten att vara utekatt" är bara bullshit. Hur naturligt är det för hundar att gå i koppel?

    Om katten blir understimulerad så ser man till att stimulera katten med tex koppelpromenader, lek eller olika pussel och hjärngympa.

    Lycka till


    Nja det är väl en sanning med KRAFTIG modifikation.

    I lagen du hänvisar till står det i första paragrafen:

    1 § Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

    Det betyder INTE att man har koppeltvång enligt lag på varken hund eller katt. Däremot har de flesta kommuner föreskrifter om koppeltvång på hundar.

    Sen är det avsevärd skillnad på hur mycket skador och avsevärda olägenheter en katt kan ställa till med kontra en hund. En hund kan tex gräva hål i folks rabatter, attackera människor och andra hundar/katter. Katter på sin höjd bajsar i sandlådor och hårar ner dynorna på grannens trädgårdsmöbler...

    Vidare finns i den citerade lagen INGEN paragraf som handlar om påföljder för att man brister i tillsynen av katter, däremot om man inte ser till sin hund kan den bli omhändertagen:

    www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-20071150-om-tillsyn-over-hundar-och_sfs-2007-1150r
Svar på tråden Hur ska jag övertyga min sambo att inte låta katten gå lös ute?