Inlägg från: DeathByPickles |Visa alla inlägg
  • DeathByPickles

    Hur ska jag övertyga min sambo att inte låta katten gå lös ute?

    Anonym (Katniss) skrev 2018-05-19 18:32:19 följande:

    Om ni kommer bo så att ni lätt kan släppa in och ut katten, och det finns skydd för den om ni inte släpper in omedelbart (tex en skyddad altan) tycker jag det är grymt att hålla katten inne. Katter är gjorda för att ströva fritt och utforska, jaga möss och småfåglar osv. Har katten dessutom varit lös ute innan ni ägde den är det ännu grymmare eftersom den vet vad den går miste om.

    Grannarnas sandlådor ansvarar grannarna för. Vi har minst fyra-fem katter som av och till passerar vår tomt, så vi täcker över sandlådan när den inte används. Vi tycker det är trevligt att få sånt finbesök, även om dom sällan stannar länge pga hunden.

    Om katten trivs hos er finns ingen anledning för den att flytta till någon annan. Se till att ha halsband med telefonnummer i så tvekar folk nog att ta in den.

    Förgiftning är inte särskilt vanligt i villaområden, finns inte mycket ohyra att lägga ut gift för. Det är dessutom olagligt att lägga ut så att husdjur och barn kommer åt det så det borde minska risken.

    Påkörning kan ju hända såklart även om inte det heller är jättevanligt. Personligen tycker jag det är en risk man får ta, eftersom kattens välbefinnande (=möjlighet att gå ute) är viktigare är min önskan att den inte ska dö från mig.

    Så jag har inga råd att komma med, eftersom jag tycker din sambo har rätt och dina argument är inte tillräckligt starka. Sorry.


    Trams. Det är naturligt för alla djur vi håller som husdjur att ströva fritt, katten är inte annorlunda och kan trivas alldeles utmärkt inomhus och med koppelpromenader. Man får simulera jakt och lek helt enkelt. 


    Jag tycker att TS argument är välgrundade och vettiga. 


    Säger som en annan användare ovan: TS sambo får bo kvar i stan tills han slutat tycka det är besvärligt att stänga dörren efter sig. 


    Not Carnegie, Vanderbilt, and Astor together could have raised money enough to buy a quarter share in my little dog.
  • DeathByPickles
    Dennadagdettaårdennastund skrev 2018-05-19 20:41:57 följande:
    Jag tror nog inte det blir några större svårigheter, de anpassar sig säkert. Det är inte så svårt att vara utomhus!
    Det är inte alls "säkert" att en katt som inte är van vid utomhusmiljö helt automatiskt vet hur den ska hitta hem igen, hur den hanterar trafik, hundar, rovdjur, giftiga plantor andra katter och främmande människor. 
    Jag skulle tro att det är den sortens resonemang som låg bakom mer än hälften av alla katter som hamnade hos mig i fosterhem. 
    "Det är en katt, den klarar sig nog!" 
    Lite större ansvar än så har man när man skaffar sig ett djur, tycker jag. Personligen skulle jag inte öppna ytterdörr och grind och tycka att min terrier, hon klarar sig nog. Så svårt är det inte att vara utomhus! Solig
    Not Carnegie, Vanderbilt, and Astor together could have raised money enough to buy a quarter share in my little dog.
  • DeathByPickles
    Dennadagdettaårdennastund skrev 2018-05-20 12:13:42 följande:
    Ja oftast är de mer försiktiga när de kommer ut. Men är ganska säker på att de flesta katter kan anpassa sig till utemiljö.
    Statistiken på fulla katthem, katter som försvinner spårlöst och som förolyckas i trafiken talar emot detta. 
    Jag har varit fosterhem för katter och tycker att inställningen "De klarar sig säkert finfint" är helt förkastlig. 
    Samma ansvar som gäller för hund borde också gälla för katt så att vi kunde komma åt de kattägare som låter sina djur tralla runt utan uppsikt och ställa till det både för sig själva och för andra andra.
    Not Carnegie, Vanderbilt, and Astor together could have raised money enough to buy a quarter share in my little dog.
  • DeathByPickles
    Dennadagdettaårdennastund skrev 2018-05-20 21:09:59 följande:
    Man ska ha koll på katterna men de ska ändå få gå ut fritt. Ja statistiken säger att det händer fler olyckor om vi är i trafiken än om vi bara sitter inomhus, hur löser man det? Ska man struntar i att gå ut då eller? Att katter blir övergivna har ju inte med detta att göra. Ägarna leta ju upp sin katt OM den kommer bort.

    Vi? Vilka vi? 
    Tråden handlar om katter som släpps lösa utan tillsyn, naturligtvis stryker de med i trafiken. 
    Och exakt hur ska en kattägare leta reda på en försvunnen katt, föreslår du? Hur många veckor tar det innan kattägaren ger upp och skaffar en ny katt?. Två veckor? Sex?
    Och vips har vi ytterligare en strykarkatt som endera dör av svält, blir tagen av vilt eller omkommer i trafikolycka.... allterantivt hamnar på ett överbefolkat katthem i väntan på omplacering.

    Varför ska just katter få gå fria utan uppsyn när liknande samvetsfria djurhållning inte gäller några andra husdjur - och i synnerhet inte rovdjur? 


    Not Carnegie, Vanderbilt, and Astor together could have raised money enough to buy a quarter share in my little dog.
  • DeathByPickles
    Anonym (mjao) skrev 2018-05-20 23:19:55 följande:

    Den här diskussionen gör det uppenbart att katter som husdjur är olämpligt över huvudtaget. Det är klart katter har ett behov av att vara ute i det fria. Tänk er själva, hur skulle ni själva må av att sitta inomhus utan att aldrig komma ut? Dessutom är katter i grund och botten självständiga och jägare. Aldrig sett en katt som trivts att gå i koppel som en hund. Samtidigt som det faktiskt är farligt för katter utomhus (menar INTE förgiftning fnys utan mer trafiken) och att andra ska slippa äta kattbajs i sandlådan (ja det finns faktiskt människor som äter sandlådesand) etc. En utekatt på en bondgård är nog det enda rätta.


    Jag tror att du behöver se dig omkring lite mer. Det finns gott om katter som går finfint i sele och som har lämpliga, inhägnade bakgrådar... eller som helt enkelt hänger lösa utomhus tillsammans med sina ägare.


    Jag förstår verkligen inte skillnaden folk gör mellan katter och andra husdjur när det kommer till ansvar och den tid man är villig att spendera på djuret för att få det att trivas. 
    Klart det är bekvämt att bara öppna dörren och och gå till jobbet - jag skulle gärna göra detsamma med alla mina djur. Hundar och ormar och gnagare! Jisses så skönt det vore att komma hem till ett djur som fått leva rövare utan tillsyn hela dagen! Solig ... tills den där dagen när man kommer hem till ett tomt hus för att en bil kört för fort, eller.. eller.. eller...  
    Det är också otroligt pinsamt att det inte finns något djurägaransvar när katter tar död på kaniner eller höns till exempel, eller förstör egendom. 
     


    Not Carnegie, Vanderbilt, and Astor together could have raised money enough to buy a quarter share in my little dog.
  • DeathByPickles
    Anonym (mjao) skrev 2018-05-20 23:45:35 följande:
    Om jag skulle ha en katt skulle jag släppa ut den av rent humana skäl, för att katten har ett behov att få vara ute och springa och "jaga".

    Du är inte villig att lägga ned tiden som behövs på att stimulera jakt med andra ord? Som vi gör för hundar, till exempel, eller illrar? 
    Har inte hästen ett strövbehov? 
    Inte sjutton släpper vi ut de djuren vind för våg så att de får skada både sig själva och eventuellt omgivingen.


    Det låter mer som en ursäkt för en människa som är bekväm än en som verkligen bryr sig om kattens väl och ve. 

    Jag har som sagt fostrat ett antal katter som ansetts "klarat sig ute i vildmarken" utan tillsyn. Du gör inte din katt en tjänst när du lämnar dörren öppen och skiter i vilket för att han eller hon ska få jaga ekorrar. 


    Ta ansvar. Spendera tid med din katt, utomhus eler inomhus skiter jag egentligen i, men släpp inte djuren vind för våg. 


    Not Carnegie, Vanderbilt, and Astor together could have raised money enough to buy a quarter share in my little dog.
  • DeathByPickles
    Anonym (Djur) skrev 2018-05-21 00:15:35 följande:
    Fast då kan man ju faktiskt aktivera katten själv om man skaffat sig en katt.

    Hoppas nya lagen som ska prövas nästa månad ang katter får igenom sin rätt.

    Hundar behöver också jaga och gå i flock men inte ser du folk släppa ut dom vind för våg.

    Nä, kattägare som släpper ut sina katter och MEDVETET utsätter dem för risken att bli påkörda, förgiftade, få sjukdomar, förstöra för andra och dessutom yngla av sig.

    Tycker nog folk som inte kastrerar, Chippar och vaccinerar sina katter är värst.

    Fast tritrichomonas och giardia är ju roliga sjukdomar att ha på sin katt.

    Eller fip, fiv/felv är ju också kul när katten får det ;)

    Många är väldigt opålästa. Det skrämmer mig. Skaffa aldrig katt

     


    Tack, tack och tack! The voice of reason. {#emotions_dlg.flower}


    Not Carnegie, Vanderbilt, and Astor together could have raised money enough to buy a quarter share in my little dog.
  • DeathByPickles
    Pr0nographic skrev 2018-05-21 21:35:13 följande:

    Jag blir mörkrädd av den här tråden.

    Jag har fött upp raskatter innan i flera år och idag har jag två kastrerade (huskatter) kattgubbar på 16år.

    De är innekatter och går ut med mig utan koppel på tomten ibland och följer mig som hundar när jag går in. Dvs jag har uppsikt och har koll på vart de är.

    Katter går att träna exakt precis likadant som hundar.

    Jag skulle aldrig utsätta mina katter för sjukdomar (det finns många därute som giardia, fiv/felv, fip, tritrichomonas mfl), att de blir dödade eller blir skadade.

    Katten är för det första inget flockdjur och dessutom är de så pass domestikerade att det inte finns någon bortförklaring att de "måste va ute".

    Jag hoppas också att nya lagen för katt går igenom nästa månad.

    Lag om utevistelse, krav på id märkning, chip och registrering, kastrering och hårdare straff på folk som inte tar hand om sina katter och släpper dem vind för våg.

    Skäms.

    Kan du inte stimulera din katt eller ge den det den behöver så ska du fan inte ha en katt.


    Jag trugar mig djupt! 


    100% ägaransvar borde gälla precis som för hundar, så att kattägaren blr skyldig att betala för all eventuell skadegörelse på andra människors egendom och husdjur. ID och registrering också, absolut! 
    Höj kattens status och se till att den som väljer att ha katt Måste engagera sig i sitt djur. Hjärta


    Not Carnegie, Vanderbilt, and Astor together could have raised money enough to buy a quarter share in my little dog.
  • DeathByPickles
    Pr0nographic skrev 2018-05-22 20:31:12 följande:
    Jajjamen! Alla gånger. Borde bli böter att sälja huskatter som inte är chippade/vaccinerade. Samma lag som för hundar!

    Och om folk kunde ge fan i att medvetet avla fram dom och kanske fokusera på de som inte har hem idag.
    <3 
    Not Carnegie, Vanderbilt, and Astor together could have raised money enough to buy a quarter share in my little dog.
Svar på tråden Hur ska jag övertyga min sambo att inte låta katten gå lös ute?