• Anonym (kattägaren)

    Hur ska jag övertyga min sambo att inte låta katten gå lös ute?

    Vi bor i stan nu och jag gå ut med katten koppel. Nu planerar vi att flytta ut till en mindre ort. Sambon tycker att katten självklart ska få gå lös när vi flyttat medan jag vill fortsätta gå ut med henne i koppel. 

    Sambons argument:
    - Det är jobbigt att behöva hålla koll så katten inte springer ut.

    Mina argument:
    - Jag vill inte att katten skiter i grannars sandlådor eller stör på annat sätt
    - Jag vill inte att katten blir påkörd eller råkar ut för annan olycka
    - Jag vill inte att katten får i sig något giftigt
    - Jag vill inte att någon idiot plågar henne
    - Jag vill inte att katten får för sig att flytta hem till någon annan (hände med hennes förra ägare)

    Dom argumenten har alltså inte fungerat...Han tycker att "katter är inte dumma så det kommer inte hända något/det är sjukt osannolikt att hon skulle bli påkörd" Att jag vet minst 10 katter som blivit påkörda eller försvunnit (varav 3 i min familj) , har haft en katt som blev förgiftad och konstant läser som kattplågare spelar ingen roll. "Jag förstår att det är jobbigt att förlora en katt" svarar min sambo på det.

    Så hur ska jag övertyga honom? 

  • Svar på tråden Hur ska jag övertyga min sambo att inte låta katten gå lös ute?
  • Anonym (A)

    Våran katt har alltid varit inne, hon fyller 12år nu i sommar. Hon har heller aldrig haft nått behov av att gå ut, dörren kan stå öppen utan att hon ens provar rymma. Skapar man en tillfredställande miljö inomhus så trivs dom lika bra inne som ute. Tilläggas ska att vi bor på landet också och ja, min sambo hade svårt i början innan han lärde sig att ytterdörren inte är en svängdörr.

  • Nimzay
    Anonym (A) skrev 2018-05-19 18:55:21 följande:

    Våran katt har alltid varit inne, hon fyller 12år nu i sommar. Hon har heller aldrig haft nått behov av att gå ut, dörren kan stå öppen utan att hon ens provar rymma. Skapar man en tillfredställande miljö inomhus så trivs dom lika bra inne som ute. Tilläggas ska att vi bor på landet också och ja, min sambo hade svårt i början innan han lärde sig att ytterdörren inte är en svängdörr.


    Samtidigt tror jag att vissa/en hel del katter skulle må jävligt dåligt av att ej få vara ute. Fast så verkar ju inte vara fallet för ts katt, så tror ändå det skulle vara lugnt för ts del att ha katten som typ innekatt och endast gå ut med koppel.
  • Anonym (kattägaren)
    Anonym (tjejen) skrev 2018-05-19 18:49:57 följande:

    Tycker han inte att något av din argument spelar någon roll för honom, så finns det inga argument alls. Enligt Agria är katters vanligaste dödsorsak trafikdöd (trots att så många inte är utekatter). Finns ju många katter som blir plågade och dödade av idioter också, påkörda med flit osv. Tycker han allt det känns ok, så kanske han kan tänka på att DU blir oroad och ledsen åtminstone?

    Om ni ska bo i hus kunde ni ju annars bygga en inhängnad där katten kan gå ut själv, många gör så. Tror det finns en massa smarta lösningar om man googlar på det. Tydligen funkar det ju bra för dig att gå ut med koppel också, så jag fattar egentligen inte att det är så jobbigt för din sambo. Ska han ha dörrarna öpnna jämt för att han bor på en mindre ort? Blir det inte kallt? 


    Ja, jag får väl helt enkelt få honom att gå med på det för min skull =/


    DEt blir nog svårt att bygga en inhägnad för då måste ju katten vara instängd där jämt när sambon vill kunna springa ut och in utan att tänka på dörren =/ Det är ju framförallt på sommaren han tänker. Vinter är inga problem.

  • IceKitten

    Testa att informera honom om att att katten blir överkörd/förgiftad faktiskt inte är det värsta (för er) som kan hända.

    Utan när katten helt plötsligt är ut längre än vanligt och man oroar ihjäl sig... Och sedan den gången när hon aldrig kommer hem igen men man får inte veta varför. Istället går man där i dagar, veckor och månader och hoppas, längtar, gråter och drömmer. Tills sanningen långsamt sjunker in... Det är det värsta med en utekatt.

  • Dennadagdettaårdennastund
    Anonym (Katniss) skrev 2018-05-19 18:32:19 följande:

    Om ni kommer bo så att ni lätt kan släppa in och ut katten, och det finns skydd för den om ni inte släpper in omedelbart (tex en skyddad altan) tycker jag det är grymt att hålla katten inne. Katter är gjorda för att ströva fritt och utforska, jaga möss och småfåglar osv. Har katten dessutom varit lös ute innan ni ägde den är det ännu grymmare eftersom den vet vad den går miste om.

    Grannarnas sandlådor ansvarar grannarna för. Vi har minst fyra-fem katter som av och till passerar vår tomt, så vi täcker över sandlådan när den inte används. Vi tycker det är trevligt att få sånt finbesök, även om dom sällan stannar länge pga hunden.

    Om katten trivs hos er finns ingen anledning för den att flytta till någon annan. Se till att ha halsband med telefonnummer i så tvekar folk nog att ta in den.

    Förgiftning är inte särskilt vanligt i villaområden, finns inte mycket ohyra att lägga ut gift för. Det är dessutom olagligt att lägga ut så att husdjur och barn kommer åt det så det borde minska risken.

    Påkörning kan ju hända såklart även om inte det heller är jättevanligt. Personligen tycker jag det är en risk man får ta, eftersom kattens välbefinnande (=möjlighet att gå ute) är viktigare är min önskan att den inte ska dö från mig.

    Så jag har inga råd att komma med, eftersom jag tycker din sambo har rätt och dina argument är inte tillräckligt starka. Sorry.


    Jätte kloka ord!! :)
  • Dennadagdettaårdennastund

    Håller helt med din sambo faktiskt. Han måste ju med få vara med att bestämma? För mig är det självklart att katten ska få gå fritt när det går. Klart det kan hända olyckor men det gör det ju för oss också. Katten kan bli sjuk både inne och ute. Det finns inga garantier, och även om det innebär större risker så är det ju ändå värt det, varje gång vi går ut löper vi också större risk för att ngt ska hända och vi tycker nog att det är värt det :) på vilket sätt är det egentligen skillnad för oss, katter o människor? Jag tror katten mår bäst att få ströva fritt. Dock ett plus att du ändå går ut med katten i koppel!

  • Anonym (???)

    jag tänker att en katt som inte varit van att gå ut själv, inte helt plötsligt "blir" utekatt så jag tycker det är konstigt att vissa tror att man bara kan öppna dörren så "kan" den sånt som andra katter är vana vid? 

  • Dennadagdettaårdennastund
    Anonym (???) skrev 2018-05-19 20:20:00 följande:

    jag tänker att en katt som inte varit van att gå ut själv, inte helt plötsligt "blir" utekatt så jag tycker det är konstigt att vissa tror att man bara kan öppna dörren så "kan" den sånt som andra katter är vana vid? 


    Jag tror nog inte det blir några större svårigheter, de anpassar sig säkert. Det är inte så svårt att vara utomhus!
  • Anonym (tjejen)
    Dennadagdettaårdennastund skrev 2018-05-19 19:42:15 följande:
    Det finns inga garantier, och även om det innebär större risker så är det ju ändå värt det, varje gång vi går ut löper vi också större risk för att ngt ska hända och vi tycker nog att det är värt det :) 
    Tänker du likadant med dina barn, om du har några?
  • DeathByPickles
    Dennadagdettaårdennastund skrev 2018-05-19 20:41:57 följande:
    Jag tror nog inte det blir några större svårigheter, de anpassar sig säkert. Det är inte så svårt att vara utomhus!
    Det är inte alls "säkert" att en katt som inte är van vid utomhusmiljö helt automatiskt vet hur den ska hitta hem igen, hur den hanterar trafik, hundar, rovdjur, giftiga plantor andra katter och främmande människor. 
    Jag skulle tro att det är den sortens resonemang som låg bakom mer än hälften av alla katter som hamnade hos mig i fosterhem. 
    "Det är en katt, den klarar sig nog!" 
    Lite större ansvar än så har man när man skaffar sig ett djur, tycker jag. Personligen skulle jag inte öppna ytterdörr och grind och tycka att min terrier, hon klarar sig nog. Så svårt är det inte att vara utomhus! Solig
    Not Carnegie, Vanderbilt, and Astor together could have raised money enough to buy a quarter share in my little dog.
Svar på tråden Hur ska jag övertyga min sambo att inte låta katten gå lös ute?