• MallaL

    Komma igång med släktforskning hur börjar man

    Det är sekretess på 70 år, så du kan bara släktforska på personer födda på 40-talet och tidigare. Du behöver alltså ha namn, födelsedatum och församling på en person född på 40-talet eller helst tidigare. Om du t ex vet när och var din mormor var född och vilket datum, så googlar du och kollar vad församlingen heter, och sen går du till Riksarkivets hemsida till exempel, denna lär var gratis nu, kostade några hundra per år när jag höll på. Det finns även andra aktörer som Ancestry som också har kyrkoböcker.

    På riksarkivet om jag minns rätt väljer man kyrkoböcker, sedan församling och sedan år och får då upp en inskannad version där man kan leta upp rätt datum och förhoppningsvis hitta mormors födelse. Då står ju hennes föräldrar där och så kan man forstätta söka på dem i födelse- och vigselböcker och i husförhörslängder.

    Lycka till!

  • MallaL
    Anonym (Dna) skrev 2018-06-05 06:53:10 följande:

    Gör DNA test istället så kommer både det upp och bevis på att ni delar dna. När man bara kollar i kyrkböcker osv så finns det ju alltid en risk att det finns "oäkta barn" som har en helt annan pappa än den som står i böckerna , och kan även finnas människor som blivit adopterade vilket gör att ni inte är släkt på riktigt.


    DNA-test kan ge information om vilket ursprung man har och hitta släkt under förutsättning att flera i släkten testat sig, ett fantastiskt komplement till den traditionella släktforskningen.

    Forskning i kyrkböcker talar om var personerna bodde, vad de jobbade med, hur stor släkt de hade på orten de bodde, hur många syskon de hade, om de bodde med morföräldrarna t ex eller om de flyttade ofta etc, dvs mycket annat än bara namn och födelsedatum som är av intresse för den släkt- och historieintresserade.
  • MallaL
    Anonym (Dna) skrev 2018-06-05 08:03:38 följande:

    det kan dna test också visa om andra i släkten också gjort dna test så ska det kunna visa vilka fler som man är gemensamt släkt med genom olika släktträd som dessa personer gjort.


    Precis, och dessa andra har gjort släktträd genom att forska i kyrkoböcker Sedan kan kan man verifiera detta med DNA-test om Det stämmer om flera i släkten gjort test.
  • MallaL
    Anonym (ace) skrev 2018-06-05 09:23:13 följande:

    Mina riktiga föräldrar är mina svenska föräldrar. Som sagt, jag är inte intresserad av att släktforska kring mina gen-donatorer, jag vill släktforska kring min faktiska familj och släkt, de är svenskar i minst tre generationer, längre bak än så vet jag inte.


    Är dina föräldrar inte i livet? Har du inga födelsedatum före 1940?
  • MallaL
    Anonym (ace) skrev 2018-06-05 14:34:12 följande:

    Ingen av mina föräldrars generation (fastrar, mostrar osv) som är livet är klara i huvudet. Mamma är yngst och är född 1945. Mina kusiner har ingen information som kan hjälpa mig.

    Födelsedatum, nej. Eller jo, pappas och mammas har jag, men inte längre bak än så. Och jag vet inte födelseort på någon av dem, men gissningsvis i Malmö, men mamma kan vara född på annan ort i Skåne och pappa kan vara född i Skåne eller Göteborgsområdet eller Värmland (vet att vi hade släkt där som barn). Vanliga "-son"-namn så inte lätt att söka på det hållet.


    Dina föräldrars födelseförsamlingar tror jag du kan få från Skatteverket. Har du sedan tur så finns kyrkbok tillgänglig från 1945 i din mammas församling, det beror på som någon skrev tidigare om just den födelseboken sträcker sig in till 1948, där gäller sekretessen.

    Vet man inte församling får man göra ett stort projekt och kolla alla födelseböcker i detta fallet i Malmös församlingar och andra församlingar i Skåne för det aktuella datumet...
  • MallaL
    Anonym (Dna) skrev 2018-06-06 08:36:12 följande:

    Så det är ingen garanti på resultat när poliser tar DNA heller?


    DNA-testning är helt säker när det gäller att fastställa identitet eller släktskap mellan två personer.

    Släktforskning är något helt annat, en hobby där man med hjälp av kyrkoböcker bygger släktträd för 1000-tals personer från nutid och bakåt, med svenska kyrkböcker kommer man oftast till 1700-talet. DNA kan här vara till hjälp att se var släkterna härstammar ifrån och bekräfta släktskap, men det förutsätter ju att flera i släkten testat sig.
Svar på tråden Komma igång med släktforskning hur börjar man