• Anonym (B)

    Är det verkligen värt det att skicka barnet till privatskola långt från hemmet?

    Jag och min man bor i Stockholm. Jag är inte härifrån från början så vet väl inte riktigt hur det funkar med skolor osv här. Men maken, som är född och uppvuxen i Stockholm, säger att han tänker sätta barnet i kö till privatskolor inne i stan då dessa tydligen ska vara bland de bästa i Sverige. Jag vet inte riktigt. Jag har googlat på dessa fyra skolor som han snackar om och av vad jag läst, särskilt på forum, verkar det vara så kallade "överklasskolor". De ligger dessutom 35-50 min med kollektivtrafiken från där vi bor.

    Självklart tycker även jag att det är viktigt att barnen går i en bra skola men jag vet inte om jag kan tro att skolorna i vår del av stan är så pass dåliga att de är rättfärdigat att skicka dem till privatskolor i innerstan. Vi är inte överklass på något sätt, jag är utbildad sjuksköterska (men jobbar nuförtiden med annat som inte kräver universitetsutbildning) och maken har inte läst vidare efter gymnasiet alls, så jag är rädd att barnen skulle bli utanför eller känna sig "fattiga" om de gick på de där skolorna. Även de faktum att de kommer ha sån lång väg till skolan, och antagligen kommer bo långt bort från alla klasskamrater, gör mig osäker. Han menar att han vill ge barnen så bra förutsättningar som möjligt att lära sig mycket, fokusera på skolan, få studiemotiverade kompisar och förhoppningsvis få goda betyg så att de kan bli vad de vill sen.

    Nu är det ju många år kvar till skolstart och det är väl inte ens säkert att vårt barn får en plats på någon av dessa skolor, men det har ändå blivit till en fundering för mig nu när han tagit upp det.

    Vad tror ni? Är det det bästa att skicka barnet till nån av dessa skolor som sägs vara så bra, trots att vår familj inte verkar passa in i "typen" som har barn där, eller är det bättre att barnet går i en vanlig skola som ligger nära hemmet?

  • Svar på tråden Är det verkligen värt det att skicka barnet till privatskola långt från hemmet?
  • zdudmwml
    Anonym (asta) skrev 2018-06-11 12:05:18 följande:
    Då lägger dom nog snart ner.
    Nej så är det inte. Du tror att de ''nog'' lägger ner när det blir problem med disciplinen men de lägger ner först när ekonomin inte bär sig och föräldrar flyttar sällan sina barn det första de gör utan de står ut därför att alternativen mycket sällan är så himla mycket bättre.
  • zdudmwml
    Anonym (Hm?) skrev 2018-06-11 11:54:49 följande:
    Ja man ska va medveten om baksidorna också. Kola upp noga innan och absolut INTE BARA gå på skolans rykte bland föräldrar.

    En skolas rykte säger bara en del. Det finns flera problem med "ryktet" en skola kan ha.

    1 Yttre faktorer som skolans läge eller hur den ser ut kan lätt färga själva "ryktet" utan att det säger ett dugg om lärarnas kvalitet och engagemang, eller hur det ser ut i klassrummen.

    2 Föräldrarna har ofta inte så stor koll på saker och ting.

    3 Ett rykte kan släpa efter år efter år.. En jättebra skola kan ha ett dåligt rykte sen gammalt. Grundat på problem som fanns för flera flera år sedan. Och vise versa naturligtvis..

    Sen är skolans värld väldigt föränderlig idag. Från ett läsår till ett annat kan tio tolv lärare sluta på en mindre skola. Ofta ersätts de av sämre och mer oerfarna lärare. En ny rektor som kommunen tillsätter kan också totalt fördärva en fullt fungerande skola på ett läsår.

    Vissa friskolor är naturligtvis toppen, medan andra har en tendens att dra till sig både elever och lärare som helt enkelt inte funkar i den vanliga kommunala skolan. Lärarna förstår inte att det är det själva som är problemet när deras jobb inte funkar, utan de söker sig då till friskolor för att jobba där i stället. Och samma sak med vissa föräldrar som har elever som inte funkar i skolan. De tror att det är skolans fel (inte deras egen uppfostran), så de sätter sina ungar i friskolan i stället.

    Friskolorna har dessutom samma problem som den kommunala skolan. Nämligen att hitta kompetent och bra personal! Så som förälder så är det inte alltid en enkel gratisbiljett till bra utbildning för barnen när man väljer en friskola. Min erfarenhet är att det sällan är någon enorm skillnad i kvalitet mellan normalt fungerande kommunala skolor och normalt fungerande friskolor. Samma lärare med samma utbildning typ.. Vad skulle skillnaden va?

    Det är inte sällan tuffare arbetsvillkor för lärarna på vissa friskolor. 40/h arbetsvecka som MÅSTE spenderas på arbetsplatsen och liknande. Det sliter på personalen och många slutar av den anledningen. Min erfarenhet av att ha jobbat i skolan i många år är att många riktigt bra lärare har gjort en vända några år på en friskola men sen återvänder de till den kommunala skolan som erbjuder bättre lön och arbetsvillkor i längden.
    Bra och nyanserat inlägg.

    Sen vill jag komplettera med att andelen licensierade och utbildade lärare är oftast mycket högre i den kommunala skolan jämfört med friskolor. Det har jag tyckt varit påtagligt. Visst kan outbildade vara bra pedagoger men sen har det många gånger brustit i direkta sakkunskaper i ämnet de undervisat i. Det finns såklart undantag åt bägge håll men generellt tycker jag som förälder att licensierade och utbildade pedagoger ger en bättre undervisning.
  • Anonym (C)

    Kostar inget att ställa barnet i kön.

    Mitt tips är dock att ha all information förberedd, så att din man kan göra anmälan samma dag barnet föds.

    Det kan hända en hel del på 6 år, och har ni otur bor ni någonstans där skolan är dålig. Då är det toppen att stå i kö till en bra skola.

    Våra barn kom in på Calssons, men då båda kom in på skolor som var tillräckligt bra valde vi att inte ta platsen.

    Båda barnen går i bra innerstadsskolor med barn vars föräldrar till största delen är övre medelklass, vilket gör att de passar in väl. Pengar som vi annars skulle ha lagt på den "frivilliga" avgiften till föräldraföreningen kan vi lägga på olika berikande aktiviteter som extra utmaningar i matte, musikundervisning, schack, programmering och senare resor för att öva språk.

    Sonen som går i 3-an hade 1 fel på nationella provet i matematik och klassen låg väldigt högt i snitt överlag.

    Se till att få koll på hur skolorna i ert område är i god tid innan skolstart, och skulle ni flytta kan ni kolla hur skolorna i det området är. Med en bra köplats har ni alltid ett alternative om skolorna skulle vara mindre bra.

  • Anonym (Hm?)
    zdudmwml skrev 2018-06-11 12:20:03 följande:

    Bra och nyanserat inlägg.

    Sen vill jag komplettera med att andelen licensierade och utbildade lärare är oftast mycket högre i den kommunala skolan jämfört med friskolor. Det har jag tyckt varit påtagligt. Visst kan outbildade vara bra pedagoger men sen har det många gånger brustit i direkta sakkunskaper i ämnet de undervisat i. Det finns såklart undantag åt bägge håll men generellt tycker jag som förälder att licensierade och utbildade pedagoger ger en bättre undervisning.


    Ja jag ville verkligen nyansera den annars lite för svartvita debatten.

    Här i Stockholm upplever jag att en hel del föräldrar ändå har en viss koll ändå men där jag bodde förut var det tydligt att det till viss del var en viss typ av föräldrar som valde friskolor åt sina Barn.

    Inte nödvändigtvis de mest välutbildade eller bäst orienterade föräldrarna när de gällde skolbiten, utan snarare de som hade barn som inte funkade i skolan på olika sätt.. Eller de som rakt av trodde att privat alternativ = automatiskt bättre på alla sätt (utan att kanske ens kunna precisera bättre på vad eller hur).

    I Stockholm är föräldrarna kanske mer ängsliga när det gäller skolvalet. Lite flockbeteende bland välutbildade medelklassföräldrar kan jag tycka ibland. Får en känsla av att det inte är så mycket för barnet som för ens egen del man väljer skola. Status!!!
  • Anonym (asta)
    zdudmwml skrev 2018-06-11 12:13:01 följande:
    Nej så är det inte. Du tror att de ''nog'' lägger ner när det blir problem med disciplinen men de lägger ner först när ekonomin inte bär sig och föräldrar flyttar sällan sina barn det första de gör utan de står ut därför att alternativen mycket sällan är så himla mycket bättre.
    Finns säkert uppstickare bland friskolorna som inte fungerar så bra om du nu säger det!? I en gymnasieskola är det ju enkelt att gallra för man sätter så höga betygskrav för att få komma in så man får bara de mest studiebegåvade/motiverade eleverna till skolan. Visst kan det slinka med ngn ohängd slyngel med goda betyg men det är knappast sannolikt. Hur man gallrar på lågstadiet vet jag inte men sannolikt utifrån föräldrarnas inkomst och var de bor!? *typ*. Säger ju inget om huruvida man kan få problem men låga inkomster och boende i miljonprogrammet, ensamstående mamma etc etc är kanske riskfaktorer. (men jag har inte en susning om de tänker så utan så skulle jag tänka om jag startat en skola)
  • smulpaj01

    Jag har enbart gått på skolor med överklassen. Detta trots att jag bodde med en ensamstående hårt arbetande fattig mamma och en bror.
    Det var såklart jobbigt att inte ha samma ekonomiska förutsättningar, men när det gäller att få vänner var det aldrig några problem. Det beror mer på personligheten och jag har alltid varit extremt populär.
    Däremot märkte jag att uppväxten med att alltid gå i märkeskläder har jag överfört på mitt barn tyvärr.

    Jag tycker dock inte det låter som en bea idé för ert barn pga att denne inte kommer kunna leka med kompisar efter skoltid och riskerar att hamna utanför pga det. Vi bodde i samma kvarter som Carlsson.
    Ni kanske kan flytta närmare i så fall?

  • Less is more
    Anonym (asta) skrev 2018-06-11 14:38:22 följande:

    Finns säkert uppstickare bland friskolorna som inte fungerar så bra om du nu säger det!? I en gymnasieskola är det ju enkelt att gallra för man sätter så höga betygskrav för att få komma in så man får bara de mest studiebegåvade/motiverade eleverna till skolan. Visst kan det slinka med ngn ohängd slyngel med goda betyg men det är knappast sannolikt. Hur man gallrar på lågstadiet vet jag inte men sannolikt utifrån föräldrarnas inkomst och var de bor!? *typ*. Säger ju inget om huruvida man kan få problem men låga inkomster och boende i miljonprogrammet, ensamstående mamma etc etc är kanske riskfaktorer. (men jag har inte en susning om de tänker så utan så skulle jag tänka om jag startat en skola)


    TS - tipset, ni kanske hinner skaffa er lite mer status på 6 år ?
  • Anonym (asta)
    Less is more skrev 2018-06-11 15:16:19 följande:
    TS - tipset, ni kanske hinner skaffa er lite mer status på 6 år ?
    Bra idé.
  • Mrs Green

    Jag skulle inte valt en skola så långt bort till ett mindre barn, då skulle jag prioritera att de får kompisar i närheten, förutsatt att inte skolorna där vi bor är katastrofala. Men det skadar ju inte att stå i kö så att man har valmöjligheter, och till mellanstadiet/högstadiet kan det ju vara möjligt att byta skola om man har en bra köplats. 

  • Anonym (ibland)
    Anonym (Förortsbo) skrev 2018-06-11 10:23:00 följande:

    Det som är "bra" med friskolor är att de barn som kommer in är barn till föräldrar som lägger tid på att barnen ska få en så bra utbildning som möjligt och undersöker vilka skolor som finns.


    Ibland är det så, ja. Men inte rakt av.

    Det finns friskolor som har en hel del problem. Inte minst de med religiösa förtecken. T ex fick katolska skolan i Göteborg massiv kritik av Skolverket vad gäller elevernas trygghet och studiero nyligen. Jag har bekanta med barn på både fransk och tysk skola och har hört om både bra och dåligt fungerande saker därifrån. Själva har vi kommunal skola där det fungerat bra i ett barns klass och dåligt i det andras (lärare som slutat och därefter anställning av ett antal vikarier utan utbildning för att spara pengar). Har bekanta med barn i friskolor där man satsar på självstudier i stället för lärarlett och har andel behöriga lärare i nivå med det inre av Norrland. En kompis med en son i Montessoriskola (friskola, inte m-klass i kommunal skola) fick efter många påminnelser en koll som visade på dyslexi hos sonen...i sjunde klass.
    På kunskapsresultat varierar det också mycket. I toppen ligger både friskolor och kommunala, ett par friskolor högst. Å andra sidan kan man för somliga skolor (både friskolor och kommunala) hitta stora diskrepanser mellan givna betyg och resultat i nationella prov i ämnena. De är inte rakt av jämförbara givetvis men kan ändå ge en fingervisning om viss betygsinflation (för att dra till sig elever/pengar kan man som förälder spekulera i).

    Baksidan av vad du skriver är förstås att i skolor med socioekonomisk problematik blir barn med dåliga förutsättningar kvar i den kommunala skolan i högre omfattning än mer resursstarka familjers.

    Sammantaget skulle jag säga att skulle jag bo där det var kända stora problem med skolan skulle jag överväga friskola, annars inte. På en "normal" skola ligger skillnaderna mest i vilken klasslärare barnen får.
Svar på tråden Är det verkligen värt det att skicka barnet till privatskola långt från hemmet?