• Eureka

    8-åring med illamåendeattacker

    The worrying kind78 skrev 2018-06-14 21:59:08 följande:

    Ett inlägg från en desperat mamma. Min 8-årige son har sedan i julas haft problem med illamåendeattacker. Det började runt jul, sedan höll det på i cirka 3 veckor från nyår och framåt. Då var vi både på vc och fick remiss till barnakuten. Vc trodde först att det var magsår/att magmunnen inte slöt tätt så de ordinerade Omeprazol vilket vi testade i några veckor, vi körde även laktosfri kost då och gav honom skonsam mat. Det gjorde ingen skillnad så näste läkare på vc trodde inte att det var orsaken. På barnakuten gjorde man olika neurologiska tester (stå på ett ben etc) och allt var helt normalt. De trodde att det helt enkelt var nåt slags virus. Efter dessa tre veckor slutade det lika plötsligt som det började men under våren/försommaren har han fått dessa illamåendeattacker ibland. Jag har börjat skriva upp när han får dem: vilka förutsättningar som rådde då (hade han precis ätit och vad i så fall, tid på dygnet etc) och hittar inget samband mellan situationerna. På sista tiden har det eskalerat och illamåendet kommer allt oftare: minst nån gång i veckan (3 ggr på en vecka). Vi ska få en tid på barnmottagningen efter sommaren och vi ska kontakta vc om det blir värre. Han fick en jobbig och långvarig attack i kväll så de ska ringa upp mig i morgon.

    Vid ett par tillfällen har han även kräkts upp slem i samband med illamåendet, men då har det ofta varit i samband med att han haft nån infektion.

    Blodvärde och snabbsänka var bra när de testade det på vc för några månader sedan. De har testat honom för gluten men det visade inget och han äter bröd dagligen.

    Har inte exakt koll på hur ofta han bajsar eftersom han sköter toabesöken själv men som jag uppfattar det bajsar han dagligen. De senaste gångerna har han sagt att han behöver bajsa i samband med illamåendet men det kommer inget bajs.

    Det har aldrig hänt i skolan men han har ändå en del frånvaro under terminen pga detta. Det påverkar honom nåt enormt. Vi får hela tiden hålla på och informera kompisars föräldrar om detta, han tycker det är jobbigt att gå på kalas/äta hos kompisar, när illamåendet kommer ligger han inne i badrummet och gråter, kvider och har det fruktansvärt jobbigt.

    Nån som har nån aning om vad det kan vara?? Jag googlar och läser allt jag kan komma på. Jag har gjort inlägg om detta innan tror jag men gör ett nytt försök för vi är helt desperata här hemma. Tankarna börjar ju gå kring allvarliga sjukdomar.


    Låter som symptom vid långvarig förstoppning men antar att vården uteslutit det?
  • Eureka
    The worrying kind78 skrev 2018-06-15 15:25:26 följande:
    Uteslutit och uteslutit. De har känt på hans mage och även i ändtarmen och bedömde att det inte var förstoppning. Detta var i början av året. Vi har ju som sagt inte stenkoll på hans bajsande för det sköter han ju själv men det känns som att han i stort sett dagligen säger att han ska gå in och bajsa, men sen vet man ju inte hur mycket som kommer etc. Gav faktiskt lavemang i morse, på hans egen begäran, så vi får se om illamåendet håller sig borta ett tag nu. Vi körde med laktulos ett tag i början av året. Jag är tacksam för ditt svar. Tror du att det kan vara förstoppning även om han bajsar dagligen? Och även om han aldrig har ont i magen?
    Jag jobbar inte inom vård eller så utan drar bara paralleller till de upplevelser jag haft med mitt barn. Men bedömer de att det inte är förstoppning så går det säkert att lita på. Laktulos är ju lite tufft för magen på det sättet att den bildar mycket gaser, som i sin tur kan göra ont. Finns Laxido jr som pulver att blanda ut i vätska på recept. Man kan behöva långtidsbehandla för att få ordning på magen igen. Hör med sjukvården, kanske inte skadar att prova? Sitter han länge på toaletten när han ska bajsa eller slinker den ut lätt så att säga? Gav lavemanget effekt? Man kan gå på toaletten dagligen och försöka bajsa/ att det kommer lite även om man är förstoppad. Man kan ju till och med ha förstoppnings diarré. Förstår din oro! Så jobbigt när man bara vill hjälpa sina hjärtan. Men som sagt, jag är bara amatör och detta bygger på mina upplevelser!
  • Eureka

    Du kan säkert få ett snabbt recept på "Min doktor" om du vill prova laxido jr medan ni väntar på tiden till vc. Sen tror jag också du behöver undersöka bajset för att få lite mer koll!

Svar på tråden 8-åring med illamåendeattacker