Inlägg från: Anonym (Apan) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Apan)

    Hur i hela friden har folk råd?

    Tja jobbar man på tex matbutik eller som underksöterska med mycket obekväm arbetstid så har man nog ut runt 18-19 tusen efter skatt. En hantverkare typ rörmokare, elektriker kan nog tjäna 30000 i runda slängar. Jobbar man på byggen med traktamente landar lönekuvertet nog på 35000-40000. Lägg på det att de jobbat sen de tog studenten och sparat till handpenning i kanske 3-5 år, kanske tagit ut föräldrapenning medans de pluggat (= inget CSN-lån) så är det inte så konstigt. Ni har inga pengar för att ni inte har jobbat förrän nu. Ni kommer ifatt snart och med lite tur kanske ni kommer om.

    Det är en lögn att man automatiskt kommer ha ett bättre liv om man läser på högskolan. Man kommer igång senare med det man sedan kommer på är viktigt, man tjänar ofta sämre än de som läst (mansdominerade) yrkeslinjer på universitetet (iallafall till en början) och det man får är eventuellt ett jobb som är roligare men mycket mer ansvarstyngt.

  • Anonym (Apan)
    lövet2 skrev 2018-07-29 19:17:24 följande:

    I mina trakter har vi sett par/familjer, som löst problemet genom att flytta. De har flyttat från 4-miljonersvillor i söder till mindre orter i Norrbotten, och så har de köpt relativt nya och fräscha hus för 400.000 kr. Grannen tvärsöver gatan sköter mycket av sitt jobb hemifrån sin dator, och så pendlar han till huvudkontoret en gång i månaden.


    This ^^ nästan alla som klagar på att de inte har råd att köpa hus bor i storstäder. Det GÅR faktiskt att flytta från Stockholm. Vi har tex flyttat till en stad med ca 40000 invånare, vi har nu två timmar att åka till våra föräldrar. Men vi har kunnat köpa ett radhus för mindre än 2 miljoner och planerar att köpa större om några år, kommer då förmodligen kunna köpa en stor villa för ca 3,5 miljoner. Vi tjänar så att vi får ut ca 50000 efter skatt. Vi kan spara ganska mycket och ändå unna oss någon resa åtminstone varannat år.
  • Anonym (Apan)
    Anonym (ny husköpare) skrev 2018-08-01 10:11:14 följande:

    Det är klart att man inte måste bo i Stockholm, men en flytt kan innebära att man helt måste byta yrke och göra andra val som påverkar livskvalitet. Sambons familj finns i Stockholm och min i Göteborg. Han forskar på fiberoptik och jag arbetar med sjöfart och logistik. Det funkar liksom inte att flytta till Jönköping, Sundsvall eller vilken stad som helst. Dels hamnar vi långt från familj och vänner (som finns i staden där vi pluggade), dels finns det inte jobb som passar överallt.

    Var bor era föräldrar och vad jobbar ni med?


    Visst det går inte för alla, men de allra flesta har inte så högspecialiserade yrken som ni. Våra föräldrar bor i Stockholm respektive Karlskrona. Jag är sjuksköterska i kommunsjukvården och min sambo jobbar på kommunen som handläggare. Vi har skaffat nya vänner i staden där vi bor. Det är inte omöjligt, folk flyttar långt hemifrån och byter yrken varje dag. För femtio-hundra år sedan var det snarare norm än undantag; man flyttade dit det fanns jobb och bostäder. Och ärligt talat, det tar två timmar till Stockholm för oss; jag har kompisar som bor kvar i Stockholm och har en timme att åka kommunalt till jobbet varje dag; jag cyklar på fem minuter... vi har en kompis som pendlar två timmar till Stockholm varje dag också, eftersom hans sambo jobbar här där vi bor och hans jobb inte går att flytta på. Alla lösningar är möjliga.
Svar på tråden Hur i hela friden har folk råd?