• Äldre 28 Jul 08:43
    32786 visningar
    110 svar
    110
    32786

    Hur i hela friden har folk råd?

    Utbildat sig i tid och fått tillsvidare. Fått välbetalda industrijobb eftet gymnasiet. Hunnit göra bostadskarriär och vinsten på tidigare bostäder blir handpenning till nya. Typ så?

    Började läsa på högskolan direkt efter gymnasiet, 18 år, och arbetade samtidigt. Köpte en liten BR 3:a i samma veva (då behövdes 10 % handpenning + tillsvidare vilket jag hade). Träffade min blivande man snart därpå. När jag hade kandidatuppsatsen kvar föddes vårt första barn (jag 21 han 22 och färdigutbildad, med tillsvidare anställning). Jag fortsatte plugga och var FL samtidigt. Sparade därmed en hel drös föräldradagar. Tog ut dubbel kandidat och började sedan läsa magister. När sonen var 1 år, och jag hade en termin kvar på min magister, föddes vår dotter. Min man var föräldraledig och jag skrev färdigt magistern. Medan sonen var spädbarn sålde vi den lilla BR 3an med vinst, och köpte en större BR 4a. Sedan började jag jobba, gjorde det i ett år. Mannen började sedan jobba och jag var FL igen. Nu är barnen 1,5 och 2,5 år. Mannen arbetar 100 %, jag 40 % t.o.m. mitten av augusti. Sedan ska vi arbeta 100 % båda två. Vi har båda välbetalda tillsvidareanställningar, ett bra sparkapital, och låg belåningsgrad på bostaden. Vi har börjat kolla på hus, och är 23 och 24 år. Tittar på hus i 3,5-4,5-miljonersklassen.

    Lite så kan det gå till. Födda -93 och -94. Flera av våra vänner i samma åldrar är i liknande situationer.

  • Äldre 28 Jul 11:35
    #25
    -1
    Anonym (Misslyckad?) skrev 2018-07-28 08:51:16 följande:

    Men det är ju lite den här situationen jag inte förstår. När jag var 18 hade man 0 kr, inga 100-200 tusen i handpenning för en BRF 3:a. Dom pengarna kan ju inte bara ha sagt poff och bara funnits där..

    När jag var 18 pluggade jag också direkt efter gymnasiet bodde i en studenthyres med saftig hyra på 7500 för en etta så jobba det gjorde man men föratt ha råd med mat så det fanns ju inte på kartan att lägga undan några pengar..Och tillsvidare kunde man ju bara drömma om eftersom man pluggade samtidigt, man fick vara timmis...Och när jag läste p´å min grundutbildning så fanns det ingen som ägde sitt boende alla sattvi och harvade i våra dyra student ettor..

    Jag valde att plugga vidare och har därmed förlängt min studietid till skillnad från mina klasskamrater från grundutbildningen som ju lyckats spara ihop till sin första lägenhet nu. 

    Men det är ju dessa yngre som jag är så förvånad över hur det går ihop..


    Nej, dom pengarna kom ifrån arbete. Jag sommarjobbade redan som 13-åring, sparade allt och min pappa hjälpte mig köpa fonder. Fortsatte på samma vis sommaren när jag var 14 och 15. Mellan 15 och 18 arbetade jag runt 50% på en restaurang och sparade undan nästan allt. Efter studenten jobbade jag heltid som växeltelefonist - fick tillsvidare, och fortsatte med det under början av mina studier (fast inte på heltid). Det resulterade i en handpenning och mer... Sedan hade jag enskild firma där jag skötte bokföringen åt en handfull mindre företag. Långt ifrån alla unga tänker väl på det viset, men det gjorde jag. Har alltid sparat mycket och prioriterat det före en del annat. Min man fungerar likadant. Exempelvis kör vi äldre begagnade bilar nu istället för att köpa nytt (-04 och -09), lagar i princip all mat själva, om vi reser så gör vi det off-season, shoppar sällan och det vi shoppar är av bra kvalité, handlar en del på second hand o.s.v.

    Sedan har vi haft en del tur med våra bostadsaffärer, och haft bra kontakter som lett till välbetalda jobb. Det handlar givetvis om en del tur, men även medvetna val.
  • Äldre 28 Jul 14:12
    #42
    -1
    Anonym (Misslyckad?) skrev 2018-07-28 13:45:36 följande:

    Antar då att ni som sommarjobbat bott gratis under somrarna eller?

    Har ju också sommarjobbat jämnt sen jag var 17 och flyttade hemifrån, men det har ju inte varit super välbetalda jobb direkt man har väl fått ut ca 35 tusen på hela sommaren efter skatt, men det är ju inga pengar man har kunnat lägga undan eftersom det kostar ju att bo och äta på sommaren också...


    Nej, jag har inte behövt betala hemma mellan 13 och 18 (det var då jag både jobbade och bodde hemma).
  • Äldre 29 Jul 07:27
    #76
    -1
    Anonym (Misslyckad?) skrev 2018-07-29 06:21:34 följande:

    Alltså ja jag blir även smått chokad när jag läser vad ni pratar om för inkomster för mig känns det som rena rama fantasi summorna...

    Jag är läkare och disputerad jag får in 35 efter skatt, och sambon är legitimerad psykolog och får in ca 21 efter skatt så vi får in ca 55 tusen i månaden nu, det är långt ifrån de 70 som må¨nga här verkar prata om..

    Vad jobbar ni som tjänar så enorma summor med egentligen?!?


    Nu tjänar ju vi definitivt inga 70 000 i månaden, å andra sidan är vi 23 och 24...

    Jag tjänar 35 000 som marknadskommunikatör när jag arbetar 100% (fast för tillfället arbetar jag 40 %, går upp till heltid under augusti). Drar in runt 8000 i månaden på min enskilda firma. Min man arbetar med logistik för ett stort, internationellt företag och tjänar runt 40-45000 i månaden.
Svar på tråden Hur i hela friden har folk råd?