• Äldre 3 Aug 15:37
    4868 visningar
    51 svar
    51
    4868

    Att skaffa barn, en självisk handling?

    Hej TS!

    Jag tycker inte att det går så bra att generalisera i den frågan. Svaret är inte alltid svart eller vitt, utan oftast nyanserat, komplext, och/eller skiljer från fall till fall.

    Själv skaffade jag INTE barn av själviska skäl, det vill säga en egoistisk vilja var inte den avgörande bevekelsegrunden för mitt beslut.

    Jag var helt enkelt på den punkten i min utveckling att det fanns utrymme för att ta emot och guida en ny liten varelse. Jag ger av mig själv för detta. Det är alltså en utgivelse.

    På samma gång blev släkten mycket glad. Mitt föräldra-arbete gör att släkten kan fortsätta.

    Livet kan bara fortsätta genom att nästa generation tar emot stafettpinnen.

    Att det sedan visade sig uppfylla alla de högsta önskningar jag haft för mig själv i livet, och möta flertalet djupa primära inbyggda behov inombords, det är irrelevant för frågan.

    Det är irrelevant därför att dels är sådana inbyggda mekanismer bortom min egen styrning och därmed bortom en självisk kontroll.

    Allra ytterst är det dock irrelevant därför att en sådan hundraprocentig personlig lycka är en KONSEKVENS av mitt beslut, men inte alls på något sätt grundvalen för det.

    Det är alltså inte alltid som alla varelser på Jorden skaffar barn av rent själviska anledningar.

    Mina barn är här för deras egen skull, och ända sedan jag blev mamma så är även mitt liv för deras skull.

    Jag lägger det i händerna på dem, och vilar i Kärlekens famn.

  • Äldre 3 Aug 16:49
    #10
    Anonym (A) skrev 2018-08-03 16:13:22 följande:

    Ja, men allt man gör av fritt val är själviskt.


    Hade det varit sant hade det koncept som begreppet själviskt hänsyftar till inte kunnat upptäckas av oss, eftersom det varit allenarådande i vår värld.

    Om allting varit gult, då hade vi inte haft ord som Färg, Grön, Nyans.

    Men nu har vi ord såsom Egoism, Altruism etc.

    Dessa ord betecknar någonting som vi har upptäckt.

    Såvida du inte menar att sann altruism endast kan uppnås via tvång? I sådana fall har du helt fel eftersom ordet altruism pekar på någonting som ENDAST kan uppnås genom fritt val.

    Om man tvingar en katt att svälja ett salladsblad är den ju inte vegetarian för det.
  • Äldre 4 Aug 03:18
    #17
    Mascaraklumpar skrev 2018-08-03 17:51:50 följande:

    Det finns inga färger, enbart ljus och mörker. Det vi har ord för är upplevelserna våra hjärnor skapar när vi betraktar ljus av olika frekvenser. Illusioner. Och även  om vi låtsas att färger objektivt existerar, ser vi ändå allting "tvärtom" mot hur det faktiskt är. En maskros kallar vi gul, för att den suger åt sig ljus av alla frekvenser utom den vi upplever som just gul. Det är ljuset omkring maskrosen som är gult, medan maskrosen i sig är alla färger utom gul.

    Att vi har uppfunnit ett ord för ett fenomen innebär inte att fenomenet existerar, rent objektivt.


    Och ändå, när vi drar upp näsorna ur vetenskapsböckerna så ÄR färgerna där.

    Vilken himla tur.
  • Äldre 4 Aug 13:36
    #23
    Anonym (Jill) skrev 2018-08-04 09:37:11 följande:

    Ja, det var själviskt. Hur du än vänder och vrider på det så gjorde du det för att det på något vis gynnar dig. Du har bara inte listat ut hur.


    Nej, jag skaffade inte barn för att det gynnar mig.

    Men när du gör det inre argumentet att om någons verklighet inte är som du säger så är det för att de inte har listat ut än att allt ändå är som du säger, så begränsar du din egen möjlighet att vara öppen för att det kan finnas andra verkligheter än din egen.

    Ett sådant argument är också sprunget ur en viss arrogans...

    Det verkar här ovan som att du verkligen tror på att det är DU som sitter på Sanningen om någon annans liv.

    Slutresultatet blir att narcissistiska tendenser är självbegränsande, och därför faktiskt endast har måttlig inverkan på min sinnesfrid.
  • Äldre 4 Aug 13:52
    #28
    Mascaraklumpar skrev 2018-08-04 09:42:58 följande:

    Absolut! Det skulle vara bra tråkigt om vi såg omvärlden (eller oss själva) som den (vi) verkligen var.


    Kära Mascaraklumpar,

    Det första jag tänkte när jag läste ditt svar var

    Oj!

    Så ambitiös slutsats!

    Ditt tidigare inlägg om färgerna är ju hämtat endast från den vetenskapliga dimensionen, som dessutom har stora outforskade landmassor ännu.

    Mig veterligen har dessa fakta du nämnde, inom den världen iallafall, traditionellt sett använts som en förklaring över hur färger uppstår, och inte som ett bevis för att de inte existerar.

    Att du drar icke-traditionella slutsatser har jag alls ingenting att invända emot!

    Mitt eget perspektiv på saken ser annorlunda ut!

    Detta kunde dock blivit en roman.

    Kram
  • Äldre 5 Aug 12:05
    #38

    Hej igen!

    En liten reflektion:

    Jag tycker att det verkar vara så att de som i tråden förespråkar tesen att det är själviskt att skaffa barn, oftast gör det på ett svepande, generaliserande sätt. Deras egen tes gäller ALLA, men det finns ingen personlig historia där som referens. Ingen personlig beskrivning över egen själviskhet, för att illustrera tesen.

    Det finns de andliga inriktningar där en är alla och alla är en. Ska man anta att den person som pratar även för mig har trosuppfattningen att det är just DEN personen som är ALLA?

    De som inte håller med om att det alltid är själviskt att skaffa barn verkar, åtminstone här i tråden, oftare utgå från en egen personlig berättelse, och verkar heller inte lika intresserade av att applicera sin personliga upplevelse av livet på alla andra.

    Även de här i tråden som rent generellt inte tycker att det är själviskt att skaffa barn, och verkar tala i mer breda, opersonliga filosofiska ordalag... även dessa verkar långt mycket mindre nitiska i användandet av ordet ALLA.

    Undrar varför det är så?

    Och...

    Är inte ödmjukhet och öppenhet ganska viktiga attityder om man som fysiskt begränsad varelse ska kunna ana sig till fler och större sanningar?

    Är man då ofta sluten och arrogant är det väl dessutom än större risk att man själv inte är den som snappat upp den där gäckande hala ABSOLUTA SANNINGS-valen som simmar i Universums ocean...

    Den där valen man ironiskt nog är besatt av, och så ofta ritar teckningar av för att visa kamraterna.

    Är det inte intressant att olika personers teckningar ser så olika ut? Är valen kanske större än vi tror? Har den kanske många sidor?

    Jag får erkänna att jag också älskar valen, men på ett sådant vis att jag vill inte riktigt greppa den utan mer simma en stund med den då och då, okej kramas lite, kanske.

    ... Fast den blir så blyg och tillbakadragen när jag nämner ALLA.

    ... Den blir verkligen det.

  • Äldre 5 Aug 15:05
    #47
    Anonym (h) skrev 2018-08-05 12:20:18 följande:

    Att skaffa barn är en väldigt "simpel" process när det är ett eget val, antingen skaffar man ett barn eller inte. Vad var och en har för känslor när det gäller livet i allmänhet och hur fina barn kan bli är jag fullkomligt ointresserad av, men jag märker att somliga tog riktigt illa upp.

    Jag tycker att svaret på din fråga, Fågel Flax, är ganska självklar. Frågan jag gav var generell, skaffa barn innebär ALLA som skaffar barn (som faller inom att de själv vill ha barn och har valt det osv).

    De som blir helt till sig av ordvalet går igång med sin egen historia, hur icke-själviskt det är och hur älskade deras ungar är eller vad det nu är som har tagits upp. Klart man inte pratar om "alla" då, för då har man plötsligt tagit frågan som ett personligt påhopp.


    Hej TS!

    Vilka starka ord du använder...

    Om det är MIG du tolkar så att jag tagit illa upp, blivit helt till mig av ditt ordval, eller sett din fråga som ett personligt påhopp, så är det din tolkning som inte alls stämmer.

    Om det är någon annan du menar så kan du kanske nämna det till den personen?

    Det låter inte alls bra att det skulle vara en sådan stämning i tråden, jag har inte märkt det.

    ***

    Trådstarten du formulerat innehåller frågan om det är själviskt att skaffa barn. Det är en tråd där man kan rösta Ja eller Nej, och ÄVEN lämna sina kommentarer.

    Jag röstade inte eftersom alternativen var för få. Däremot skrev jag en kommentar, och sedan ett par kommentarer till.

    Har du inte förstått hur kommentarerna är relevanta för din TS så kan du hoppa över dem för egen del. Jag tycker att de är relevanta, och det kanske någon mer som läser i tråden gör, vem vet.

    Jag tycker nog också, baserat på vad du skriver i din kommentar ovan om mitt inlägg, att det här med att svaret på min fråga är så självklart för dig, att det kan bero på att du inte har förstått den...

    Naturligtvis, din trådstart är svart-vit, på samma sätt som en del av de som kommenterat i tråden har en svart-vit inställning. Eftersom du själv är av åsikten att det ÄR själviskt att skaffa barn, så verkar min observation inte helt ogiltig...

    DÄREMOT, det finns ju som sagt en kommentarssektor...

    Jag tolkade det verkligen som att även de som inte tycker att din frågeställning alltid har ett svartvitt svar skulle kunna kommentera där...

    Men ska det nu vara så exakt, så skulle du kanske ha skrivit redan i trådstarten att endast de som tycker att frågan är en JA-och-NEJ-fråga göre sig besvär att kommentera, eller bevare mig väl länka sina åsikter till sina egna direkta erfarenheter, så att de som läser inlägget har en referens varifrån man fått sin uppfattning i ämnet?

    Och då blir min observation än mer relevant, för frågan är om ditt röstningsresultat inte blir missvisande då?

    Jag menar, om en majoritet av de som tycker att JA det är ALLTID själviskt att skaffa barn gladeligen röstar, medan de som inte alltid tycker att det är själviskt inte är lika benägna att rösta ett kategoriskt NEJ...

    Precis som jag själv faktiskt inte har kunnat rösta bu eller bä här...

    Där finns ju absolut ett statistiskt problem där, isåfall...

    Särskilt när eller om du inte heller tycker att min kommentar är en relevant röst?

    Sedan sitter du där med ditt röstningsresultat, som bekräftar din egen sanning, att sanningen är svartvit, men sannings-valen den har simmat iväg för länge sedan. Det säger jag bara!

    ***

    Och...

    Att skaffa barn är inte ett nollsummespel nej, det har du helt rätt i. Man kan inte skaffa ett halvt barn eller avstå till 75 procent. Antingen skaffar man barn eller inte, det är riktigt.

    Men att göra VALET att skaffa barn eller att inte skaffa barn behöver verkligen inte vara EN VÄLDIGT SIMPEL PROCESS.

    Vad man har för relation till Livet och med Universum kan också vara högeligen relevant för vad man väljer, och varför. Det gäller ju alla stora existentiella val, inte minst det som handlar om liv så tydligt som en födsel gör.

    Att du är FULLKOMLIGT OINTRESSERAD av att höra om folks berättelser omkring detta, gör inte dessa berättelser mindre relevanta för din fråga.

    ***

    Nu har ju du enligt egen utsago tron att de som skaffar barn gör det utifrån en personlig vilja, en personlig vilja då i bemärkelsen Jag vill ha en tröja, jag vill ha ett barn?

    Du har också flera gånger i tråden beskrivit din trosuppfattning att innan det finns en fysisk bebiskropp finns det ingen Upplevare, inget medvetande?

    Eftersom du säger att det för dig är en väldigt simpel process huruvida du väljer att skaffa barn eller inte, så gör jag det försiktiga antagandet att det för dig verkligen är det.

    På de premisserna blir dina egna slutsatser ganska så logiska.

    Och det du tycker och tror kan mycket väl vara sant. För dig, för någon annan. För si och så många.

    Men det är inte den ENDA sanningen.
  • Äldre 5 Aug 16:38
    #49
    Anonym (h) skrev 2018-08-05 16:00:43 följande:

    Jag menade att barnaskapandet är relativt simpel process, man har sex/får spermier etc. Det är något vem som helst i princip kan göra (räknar inte med infertila nu).

    Du har skrivit en kort novell ovan som jag bara skummade igenom, jag vet inte varför tråden ska vara så svår att förstå eller varför en del vill övertolka det jag säger, och nej, det var inte dig jag först och främst syftade på.


    Ok, men då förstår jag inte hur du menar att det är relevant för trådstarten. Att själva barnaskapandet som följer på valet att skaffa barn är enkelt... Men du kanske svarade på något annat i tråden.

    Jag tror att du vill bara ha ett svart eller ett vitt svar, och annars tycker du att folk har missförstått syftet med tråden.

    Det känns såklart inte jättelönt för mig att skriva mer här, baserat på ovanstående svar.

    Lycka till iaf.
Svar på tråden Att skaffa barn, en självisk handling?