Tips inför köksrenovering
Ska inom kort renovera köket. Undrar då om ni har några tips inför detta?
Vad bör vi tänka på, hur ska vi göra det så smidigt som möjligt, osv
Tack på förhand! :)
Ska inom kort renovera köket. Undrar då om ni har några tips inför detta?
Vad bör vi tänka på, hur ska vi göra det så smidigt som möjligt, osv
Tack på förhand! :)
Man brukar planera tillsammans med någon i affären. Det gäller både Ikea, el-giganten, och nog andra ställen också. Var beredd på att det tar flera timmar och kanske flera möten. Det är dock viktigt så att det blir rätt. Ni kan ladda ner något av gratis-programmen som finns på nätet och börja planera där. Det kan minska planeringstiden i affären. Och framför allt är det då mer genomtänkt, man har hunnit tänka.
Ett stort beslut brukar vara vad man ska ha för material för arbetsytan, bänkskivor alltså. Laminat, trä, sten? Vi kompromissade och tog laminat och bara för köksön tog vi granit.
Har ni några idéer hittills? Det är nästan lättare att råda om man har nåt att utgå ifrån.
Ja, vi har planerat via Ikeas planeringsverktyg och är överens om vilka material osv vi ska ha. Vi ska till Ikea på fredag på köksplaneringsmöte för att gå igenom vår ritning.
Jag efterfrågar mer tips när man är uppe i renoveringen; praktiska tips osv. Tex hur gör man för att vardagen ska gå så bra som möjligt under tiden.
Vi kommer göra allt själva, vi kommer inte behöva någon hantverkare då vi inte ska flytta på varken el eller avlopp.
Det är ju jättebra, då har ni både planeringsverktyg och vet vilket material. Och det är skönt att slippa ändra vatten eller el. Elen vet jag inte om det är så enkelt att planera att det blir likadant.
Vi hade ju inte spis då i en vecka eller två - fast vi lämnade den gamla så länge det bara gick och byggde runt omkring. Jag byggde ihop skåpen och han hängde upp och sånt. Har ni kollat efter kakel för mellan skåpen? Vi funderade först på ett sånt där modernt mosaik som var svart med några metallfärgade bitar i. Men jag är glad att vi inte gjorde det. Hitta enkla, snyggt fasade, avlånga kakel i ljusgrå(till vita möbler) och det ser bra ut. De rådde oss i affären att inte ha för mörkt. Framför allt inte om bänkskivorna redan är svarta.
Men, när vi inte hade spis då, använde vi mikron för att laga mat. Färdigrätter mest. Och grillade ut, det var på sommarn. Viktigt är också att ha det som man behöver tillgängligt. Det blir ju ganska många delar. Han som körde ut det hjälpte oss lite med var vi kan ha det så att man kommer åt allt man behöver.
Vi ställde kyl och frys ut i hallen/vardagsrummet istället. Det är ju bra att ha ändå, om än någon annanstans. Flytta bara det som ni behöver till annat lämpligt ställe så länge.
Försök få till ytan mellan spis och diskho till 80 cm, det är där man jobbar mest. En avställningsyta på andra sida spisen brukar också vara bra.
Något som kommit till på senare år är utrymme för återvinning, om inte i köket så någon annanstans nära till. Glas, papper, kartong, plåtburkar, plast och returbrukar/flaskor. Sedan för brännbart och kompost. Allt beroende på kraven i din kommun. Ljus under överskåpen och även rejält allmänljus i taket även om man inte använder det så ofta så behövs det nät man städar.
Ett tips är att satsa på inredningen till ditt kök för att det ska kännas trevligt och mysigt även i köket!