• Aumeå

    Betala av bolånet

    Jag tänkte först som ni, betala av allt, men sedan fick jag andra planer med livet.
    Har en nybyggd villa på 6 milj, har bara 1,95 milj i lån.
     boendekostnaden hamnar bara på ca 5000:- månad med värme, inga amortering och ingen fastighetsskatt ännu.enligt uträkning ska hyran vara 4500:- månad, men vet ännu inte totala driften på ett år.

    Istället för att leva sparsamt så har vi gått ner i tid, ibland ett ryck på jobbet och sedan reser mer,mer ledig tid, kommer ändå jobba till 67, så varför inte passa på o leva under tiden, hyran är ändå extremt låg om man jämför med en hyresrätt, nu är huset stort på 236 kvm. men får ändå över mycket efter lön när utgifterna är betalad.
    Har insett att man bara har ett liv, man reser på olika sätt beroende på vilken ålder man är i, varför inte uppleva dom alla, ha ett roligare liv med upplevelser och nya resmål o se framemot, 2-3ggr per år, samt full sommar semester.

    Tänker jag fel?

  • Aumeå
    Villbliskuldfri skrev 2018-09-09 11:58:00 följande:
    Givetvis ska man resa och vara mer ledig om man känner för det och har förutsättningar för att göra det. I ditt fall är bolånet lågt i förhållandet av värdet. Jag drivs snarare av en oro över att det händer något väldigt oförutsett som drabbar en ekonomiskt. Därför vill jag eliminera så många utgifter för att vara bättre rustad i sämre tider. Kan bero på att jag är ensam med min son och av den anledningen skulle drabbas hårdare vid en exempelvis arbetslöshet eller långvarig sjukdom. Men återigen. Bara man har koll på läget och handlingsplaner vid oförutsedda händelser så får man göra som man vill!
    Fast samtidigt har jag gått igenom 2008 då räntan gick mellan 5- 8% visst märktes höjning av, men inte farligt, nu tror jag inte vi når liknande ränta, över det i överskådlig tid.
    Börja med hus tidigt, ett litet vid 23 år, för att sedan bygga ett stort attraktivt , vi gick isär där men värdeökning (mer än det dubbla än vad vi gav för den)gjorde att vi kunde köpa varsina hus, det huset jag köpte sen bodde jag 10 år i, slog värdeökningen på den när jag sålde den så hade jag en vinst på 21838 kr per månad i 10 år, ett indirekt sparande, amortera ner lite på den ca 180000 1500)= månad
    Ser även nu, om jag bor här 10 år eller mer, så nästa boende, ev en lägenhet så går den o köpa kontant,även en massa pengar över, då har jag inte amortering längre, utan lever livet, som just nu, tagit bort fredagar o jobbar bara mån-tos, det kanske ändras framöver men just nu vill jag bara jobba så. nackdel med lägenhet är avgiften, ska man ha en 3:a , brukar dom ligga mellan 3500- till 4500 i månad om man köper i en bra förening, gör egentligen ingen större skillnad mot huset, trimmar jag ner driften med bergvärme för ca 180 tusen så går den ner 3-5 hundra månaden.Ser att det är bättre jag har ett sparande vid sidan av, än att amortera.

    Så tror man måste våga byta boende som jag gjort, det gör låga lån och en god ekonomi utan att leva snålt under en längre tid.utan leva under tiden också.
  • Aumeå

    Kolla upp hur amortering berör mig, skulle jag lägga in 20000 kr månad som du i 10 år skulle jag bara sänka månadskostnaden med 1100-1500 kr månad 10 år efter åt, ,för villa ägare gör det bara en för mig marginell skillnad, att välja o snåla så lång tid.
    Delar man det på 2 per så ännu mer marginell, jag ser inte att det är värt det, kommer snarare en skatt i framtiden som träder ikraft på dom som inte har lån och bara värme kostnader.
    Att leva upp dessa 20000 kr per månad gör man sälla, utan man reser/ledig för hälften.

  • Aumeå

    Tillägg då räknar jag på en mycket högre ränta än idag.

Svar på tråden Betala av bolånet