• Ons 5 jan 10:02
  29608 visningar
  237 svar
  +1
  Inlägg från Friger Visa alla inlägg
  237
  29608

  Varför anses det så illa att vara emot abort?

  Det är väldigt polariserat med abort. Du kan inte ha en åsikt utan att bli anklagad för det ena och det andra.

  Jag är utan entusiasm för aborter. Begriper att det behövs, men jag gillar inte tanken.

  Anser att V12 ska vara gränsen. Kanske några veckor till för särskilt ömmande fall.

  Det finns ju en gräns när en cellklump övergår och blir mänskligt liv med egna rättigheter. Jag tycker att gränsen för abort ska sättas så att det finns viss marginal.

 • Tor 6 jan 13:30
  +1
  Anonym (förälder till två) skrev 2022-01-06 13:20:43 följande:

  Jag hoppas verkligen att du förstår att de flesta inte väntar till efter v. 20 för att p-medlet inte funkat, att man bor i andra hand osv. 1 % av alla aborter sker efter v. 18  och 85 % tom v. 9 så då är det självklart att de flesta som blir gravida och gör abort av dom skäl du skriver om gör då abort tidigt.

  Varför tror att folk med vilja gör en så sen abort? väldigt få gör abort lättvindigt så sent. Nej man får inte en abort beviljad så sent för att man bor i andra hand.

  De flesta som gör abort sen mår dåligt av det men det finns orsaker.

  Men nu är det ju inte bara den 1 % den handlar om utan aborter i stort och då sker dom tidigt 85 % innan det är ett foster.

  De flesta tom med v. 7 dvs så fort man får reda på graviditeten.

  De flesta vill självklart inte vänta flera månader med att göra abort.


  För mig är poängen när fostret blir människa med egna rättigheter. Vi avlivar inte människor för att dom är obekväma.

  Gränsen ska vara satt med viss marginal.

  Jag anser att fri abort till V12 och några veckor till för ömmande fall.
 • Tor 6 jan 17:08
  +1
  Anonym (förälder till två) skrev 2022-01-06 13:46:55 följande:

  Ja och det är ju det jag påpekar, de flesta aborter sker just innan v. 12. eller tom runt v. 7

  de flesta tycker inte att aborter ska ske sent i v. 20 utan just speciella skäl.

  Det var inte jag som drog om dom speciella fall som sker då utan visar just på statistik att det allra flest just gör abort tidigt.

  Jag är inte för sena aborter om inte speciella skäl finns, men att tro att många gör sen aborter bara för att är ju inte fakta därför visade jag statistik.


  Tror på din statistik och acceptera den.

  Oavsett vilken gräns du har så kommer det alltid att vara folk som är för sena att söka av ena eller andra orsaken.

  Vi avlivar inte människor för att dom är resultatet av ett brott eller sjuka.

  12veckor fria abort + några veckor som ventil för ömmande fall anser jag fortfarande är rimligt.
 • Tor 6 jan 18:09
  Anonym (Forskning) skrev 2022-01-06 17:43:16 följande:

  Ska vi titta lite på vad man vet om fostrets utveckling?

  1. Redan i vecka 10 börjar fostret reagera på beröring/smärta, men upplever inte beröringen/smärtan. Det är alltså reflexer/impulser utan att uppleva beröring/smärta.

  2. Upplevelse av smärta kommer först omkring vecka 25. Detta beror på att Thalamus inte är utveckla innan dess. Thalamus möjliggör att sinnesimpulser förs vidare till hjärnan. Så för tidigt födda kan reagera på smärta och andra sinnesintryck även om de inte upplever den. Det innebär att medvetande inte heller uppstår förrän Thalamus är utvecklad.

  Så vecka 18 är mycket bred marginal tills medvetande uppstår. Även i vecka 21 är det fortfarande bred marginal till detta. Det är skillnad på när foster reagerar och när de verkligen upplever något. Även om fostret kan överleva med vård i vecka 22 så upplever det fortfarande ingenting.

  Ja, det är väldigt obehagligt att se ett foster kämpa i vecka 21. Har tyvärr sett det och det är j-vligt obehagligt till och med. Tänk däremot på att fostret faktiskt inte känner något eftersom sinnesimpulserna inte kan nå hjärnan. Det är vi som tycker synd om fostret och upplever detta som fruktansvärt, men fostret upplever det inte. Så jag har lagt mina personliga upplevelser och tyckande åt sidan och lyssnar på vad vi verkligen vet. Och vi vet att foster inte upplever något före cirka vecka 25 när Thalamus är utvecklad.

  Med religiösa utgångspunkter skulle man kunna säga att det är då kroppen får en själ.


  Jag förodrar fortfarande vecka 12. Köper argumentet att nervsystemet växer fram men att det är svårt att veta när det "slås på".

  Du glömmer säga en viktig liten detalj. Det du skriver är vad man TROR. Det är inte bevisat. Man vet att fostret reagerar på stimulans och smärta från v10 ungefär.

  Vi begraver inte folk innan vi vet till 100% att dom är döda. Vi tror inte att dom är döda och begraver dom.

  Citat:

  "

  I slutet av artikeln förordar författarna Neena Modi och Vivette Glover bland annat att smärtlindring ges till foster vid medicinska/kirurgiska ingrepp från vecka tolv, eftersom det finns en möjlighet till smärtupplevelser från denna tidpunkt i graviditeten.

  De vetenskapliga avhandlingar de bygger sin text på visar att de delar av nervsystemet och hjärnan som är nödvändiga för att uppleva smärta börjar utvecklas från tionde graviditetsveckan och fullbordar sin utveckling under 24:e?28:e graviditetsveckan. Bland de aktiviteter som kan vara potentiellt smärtsamma eller stressande (painful and stressful) för fostret räknar de båda författarna upp sena aborter.

  "

  Källa

  data.riksdagen.se/dokument/GP02So323
 • Tor 6 jan 20:03
  Anonym (X) skrev 2022-01-06 19:14:13 följande:

  Vad baserar du v12 på?


  Det är min uppfattning utifrån vad jag läst.

  Signaturen forskning driver tesen att eftersom hjärnan inte växer ihopp med sinnesorganen före v24 kan barnet inte vara medveten innan dess. Men det vet man inte. Jävligt märkligt antagande att en hjärna inte kan vara medveten för att den inte kan se.

  Man vet ju inte ens vad ett medvetande är. Svårt att komma med tvärsäkra antaganden i gränslanden då.

  Allmänt känt att läkare inte är mattematiker. När en mattematiker säger att det är bevisat. Då är det bevisat. Många läkare är som historiker. Det är bevisat för att dom tror på saken.

  Jag anser 12 veckor vara en bra kompromiss.
 • Tor 6 jan 20:31
  Anonym (X) skrev 2022-01-06 20:23:04 följande:

  Så du tycker Sverige har för sen gräns?

  Fakta är just bevisbara, inte att tro.

  Medicinsk fakta är lila säkra som matematik.


  Ja, jag anser att gränsen i Sverige är för sen. Ingen fråga jag engagerar mig i dock.

  Dom har inte bevisat saken. Långt därifrån.

  Nej, medicinsk fakta är nästan aldrig lika säkra som mattematiska bevis.

  Medicinsk fakta är ofta av slaget mer eller mindre sannolik.

  I den här frågan menar jag att man chansar. Fostret har en hjärna. Man chansar på att den inte har ett medvetande trots att man inte vet vad det är.
 • Tor 6 jan 21:19
  LadyJane skrev 2022-01-06 21:11:33 följande:
  Du har inte fattat det va?
  Att DU inte förstår betyder inte att vetenskapen VET. Jag föreslår att du läser biologi på gymnasienivå. Vissa delar av det signaturen forskare pratar om hittar du där.

  Alltså du exemplifierar vad dumhet är helt ärligt. Du fattar inte alltså är din åsikt att ingen i hela världen förstår mer än du. Det är dumhet.
  Jag har min uppfattning. Du är fri att ha din. Gärna utan att förolämpa mig.

  Dyker det upp något som övertygar mig så kan jag ändra uppfattning så gör jag det. Skulle du kunna göra det?
 • Tor 6 jan 21:38
  LadyJane skrev 2022-01-06 21:24:07 följande:
  För det första skiljer jag på åsikter och fakta. Åsikter som är baserat på okunskap och dumhet är icke trovärdig och gör inte att jag ändrar min uppfattning i en sakfråga. Fakta och vetenskap kan däremot få mig att göra det.
  Hänvisade till min motparts egna påståenden som det huvudsakliga beviset i min argumentation.

  Signatur forskning säger att nervsystemet inte växer samman med hjärnan förrän vecka 25 och använder det som ett bevis för att fostret inte har ett medvetande.

  Det är ju faktiskt inget bevis på att fostret saknar ett medvetande. Det är äpplen och päron.

  Jag tolkar läget som följer:
  Innan vecka 25 finns hjärna, nervsystem, synnerver och annat. Dock har det inte vuxit samman. Fostret har ingen kontakt med sina ögon, öron eller armar och ben. Reaktionerna man ser beror på att nerverna är kopplade till ryggmärgen som svarar på impulserna. Det tolkar man då som att barnet inte har ett medvetande. Men då bortser man från att det finns en hjärna. Och man vet egentligen inte om hjärnan har ett medvetande.

  Sanningen är att man inte ens vet vad ett medvetande är.

  Förstår egentligen inte varför du hatar mig så mycket. Jag är för abort. Det behövs. Men jag anser att 12 veckor + några extra veckor för ömmande fall är lagom. Det täcker in nästan alla som gör abort enligt statistik visad här i tråden.

  Finns alltid några som kommer att vara sena vilken tidsgräns du än sätter.
 • Tor 6 jan 22:07
  +1
  Anonym (Forskning) skrev 2022-01-06 21:36:18 följande:
  Det är fakta. Det är bevisat att Thalamus inte utvecklas förrän omkring vecka 25. Utan Thalamus, inga sinnesintryck. Detta är också fakta. Det är ingen chansning. Det går inte att uppfatta någonting om vad som händer utan Thalamus. Fakta.

  Det finns visst medicinska fakta som är helt säkerställda (ja, du skriver oftast, jag ser det). Det är t.ex. helt säkerställt hur en befruktning sker. Samma med detta. Det är helt säkerställt att utan Thalamus kan man inte uppfatta någonting och Thalamus utvecklas omkring vecka 25. Oavsett vad du tror.

  Hur skulle någon form av självmedvetenhet se ut när du inte ens kan känna/uppfatta din egen kropp. Hur kan du vara självmedveten när du inte ens vet om att du har en kropp? Låt oss ändå anta att det finns några tankar, det är t.ex. mycket möjligt att hjärnan "drömmer". Det enda som då skulle hända är att detta upphör. Ingen som helst uppfattning om vad som hände. Ingen plåga för fostret. Ingen rädsla. Ingen smärta. Finns ingenting.
  Jag köper din vecka 25 och Thalamus. Det har jag ju skrivit flera gånger.

  Du skriver att det är möjligt att hjärnan drömmer. Läste det också, att foster drömmer, en orsak till varför jag har min åsikt. En hjärna kapabel till att drömma har förmodligen någon form av medvetande.

  Du menar alltså att bara för att ett medvetande inte vet om att det ska dö så är det okej att döda det? Ett skott i huvudet på någon som sover är helt okej enligt den definition du anger.

  För övrigt... Nervsignaler är väl ändå inte dom enda signalerna i kroppen? Det finns väll signalsubstanser i blodsystemet också? Fungerar dom före vecka 25? Exempelvis stresshormoner?
Svar på tråden Varför anses det så illa att vara emot abort?
Logga in
Bli medlem