• Sat 17 Aug 2019 20:44
    92719 visningar
    3835 svar
    3835
    92719

    Vi som planerar äggdonation 2019

    Hej!

    Jag tänkte stiga in i denna tråd här nu. Egentligen hade jag hoppats att kunna räkna mig till en av de lyckade i tråden "IVF hösten 2019". 

    I veckan hade vi vårt 2 privata IVF försök. Jag, 33, AMH 0,4 och sambon, 41, med viss manlig faktor. 

    Kort protokoll båda gångerna med Bemfola och Menopur i kombination. Första gången 6 ägg, 5 mogna, inga befruktade trots ICSI. Andra gången nu 4 ägg, inget befruktades heller. Denna gång beskrev embryologen att äggen var mjuka och granulerade vid injektion. Enligt de ett tecken till dålig äggkvalite. Trots att AMH-värdet inte betyder att kvaliten är dålig så tror läkaren nu ändå att det kanske finns ett samband med låg äggreserv och dålig äggkvalite. De tror inte längre på slumpen. Har någon av er haft samma sak? 

    Läkaren rekommenderade oss starkt att leka med tanken kring äggdonation (vilket vi redan gjorde sedan 1. försöket i maj). På Livio Göteborg börjar de med detta någon gång nästa år. 

    Vi väntar på kallelse till Sahlgrenska sedan 4,5 månader och blir kallad tidigast i oktober. Vi har så klart tusen frågor nu och jag är säker att hitta många svar här. Är det någon som gör äggdonation på SU? Väntetiden där är ju extremt lång (2 år jämfört med KI 3 månader). Vi funderar på att be de att rikta om remissen direkt till KI nu, visst, vi kommer därmed igen väntar tre månader på en kallelse för en första bedömning men sedan går det snabbare till ÄD. 

    Igår blev jag överlyckligt att min kompis och arbetskollega helt av sig själv erbjöd sig att donera. Hon hade tydligen redan innan sommaren kontakt med SU och pratat med de kring donationen. MEN: det blir noll fördelar för mig... väntetiden blir samma. Argument: Man ska inte kunna köpa sig en fördel. Jag måste säga att jag inte förstår det. Därmed skulle jag hamna utanför donationsbanken och därmed förkortas logiskt nog också kötiden till en annan kvinna. Men ok, då är reglerna. Har ni varit med om samma? Kan det vara så i hela Sverige? 

    Det här var många praktiska frågor. Sedan finns det så klart många andra som man funderar på men jag misstänker att detta är en process som pågår ett tag (så som acceptans osv). 


    1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - ?
  • Tue 20 Aug 2019 17:42
    PeeWee44 skrev 2019-08-20 15:43:27 följande:

    En sak till, ge inte upp! Jag har gjort 11 insättningar med äd och ed. Nu är jag gravid i vecka 18. Du måste få rätt medicinering och rätt embryon.


    Vad har St Peterburg gjort annorlunda i din behandling? Några moment som är annorlunda? Annan premedicinering? Yngre donator? Vad är din känsla varför det fungerade nu?
    1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - ?
  • Tue 27 Aug 2019 20:04
    PeeWee44 skrev 2019-08-27 20:01:08 följande:
    Jag tycker ni ska ta båda eftersom det är BB på dom, st Petersburg sätter ju inte in två om det är AA, AB eller BA vårt var AA4 och det var flera timmar innan insättning så det hann säkert bli AA5. Glöm inte att be om foto på embryot, det är kul att ha nu.
    Vad är AA, BB, AB och Co? Låter som blodgrupperingar men förstår det är embryokvalitén. Men vad exakt betyder alla förkortningar? 
    1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - ?
  • Mon 2 Sep 2019 22:11

    Vi orkar inte längre vänta på vår kallelse till SU för en första allmänna bedömning och sedan ändå får svar att vi behöver ÄD. Så vi ska skriva en egenremiss till KS nu. Blir spännande att se om de tar emot oss. Fått olika besked om om det nu går att skriva en egenremiss. Men rent principiellt ska det gå och de måste acceptera oss egentligen. Nu gäller det att skriva en bra remiss bara.

    Där är väntetiden i alla fall bara 3 månader till första besöket

    Jag ska uppdatera er hur det har gått. Men vi vill göra ett privat ul innan, skickar mannen till andrologen osv. Och kanske tar några extra prover.


    1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - ?
  • Tue 10 Sep 2019 18:33

    Nu har vi äntligen blivit kallad till vår första möte på Sahlgrenska. Remissen i mars skickades angående IVF men nu har vi redan gjort våra privata försök och där rekommenderades donation istället. Men de sa att man kanske också kan prova ett IVF försök till.

    Vi, jag, är så splittrade. Vi har gjort 2 IVF försök och trots ok äggantal med 5 resp 6 befruktades inget ägg. Så vi ser inte att det skulle bli bättre med ett till försök, även om de ändra till det långa protokollet. Vad ska protokollet göra? Äggen var mogna men de var för mjuka och granulerade sa de, i alla fall vid IVF nr2. 

    Så jag är rädd att de inte direkt vill ställa oss i donationskö (2 år) utan ta en massa test, rekommenderar till slut ändå IVF en gång till. Jag vet inte hur jag skulle orka det långa protokollet (tidigare korta) om jag ändå ser en miniminichans enbart. 

    Sedan skulle vi idag skicka en egenremiss för donation till Karolinska. De sa att de nog tar emot oss. Men idag ringde Sahlgrenska (slump?Skrattande)

    Svårt att veta vad man egentligen vill... man vill så klart inte missa en eventuell sista chans med egna ägg men man är rädd för ännu mer lidande i onödan. När vi går vidare med äggdonation får vi ju också vara beredda att det inte går direkt

    Har ni fått göra en mer noggrann utredning efter era misslyckade IVF försök? Tog man t.ex. ett karyogramm? Annan test?  


    1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - ?
  • Thu 19 Sep 2019 15:34

    Nu har vi haft vårt första samtal med läkare på Sahlgrenska. Efter 2 misslyckade IVF privat så står vi nu i deras kö. 1,5-2 år. 

    Tyvärr har vi även en spermafaktor så hon är rädd att det antingen inte alls är mina ägg som är problemet eller att det är både och.

    Men hon tycker vi ska göra först 1 försök med äggdonation och fungerar det inte, gör dubbeldonation. 

    Trist att det är så och att man inte vill prova egna ägg och spermadonator. Men enligt statistiken är det ändå oftast en äggfaktor. 

    Nu kommer vi dock inte vänta i 2 år utan söka oss vidare, både till andra landstinget och utomlands. Nu får resan börja på riktigt. 


    1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - ?
  • Mon 30 Sep 2019 10:24

    Hej!

    Är det någon av er som bor i Göteborg eller i närheten?

    Vi (33 och 41) planerar att göra vår första äggdonation i december eller januari. Vi hade så gärna velat komma i kontakt med ett annat par, eller en ensamstående som ska genomgå eller precis genomgår samma process. Både för att byta ut lite erfarenheter men också för att bara träffas och kanske ses mer framöver.

    Hör gärna av er i så fall!


    1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - ?
  • Tue 1 Oct 2019 10:28
    PeeWee44 skrev 2019-10-01 09:13:55 följande:

    Ni som funderar på OLGA fertility, nu kan du söka visum på nätet som gäller i 8 dagar och kostar inget! Såg en artikel på Aftonbladet om det, så är det visumet som man tycker är jobbigt så är det inte det längre. Kan klart rekommendera denna klinik, fantastiskt fin stad och väldigt bra personal med lång erfarenhet av fertilitetsproblem.


    Hur länge brukar man max behöver stanna i St Petersburg? Hörde av någon som var där 10 och 11 dagar.
    1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - ?
  • Thu 3 Oct 2019 09:38

    Positiva nyheter:

    Vi står sedan tidigare i Sahlgrenskas äggdonationskö. Men väntetiden låg på 2 år. Så länge ville vi inte vänta och skickade därför en egenremiss till Karolinska. Igår kom bekräftelsen. Vi står nu i deras kö istället.

    Väntetid där 2-3 månader för nybesök och sedan 2-3 månader väntetid på en donator.

    Gud, vilken skillnad. Och vi är så tacksamma över det fria vårdvalet som numera finns i Sverige.

    Tänkte skriva det i fall det är flera som väntar länge på äggdonation i Sverige.

    Är det någon av er som har gjort sina försök på Karolinska?


    1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - ?
  • Fri 4 Oct 2019 07:51
    Lovsan skrev 2019-10-03 22:53:00 följande:
    Har gjort ett försök på Karolinska. Tyvärr en mindre bra upplevelse. Barnmorskan som vi hade kontakt med som koordinerade ÄD patienter var inte den trevligaste. Öht svåra att komma i kontakt med. Man får ringa och sedan vänta på att bli uppringd senare under dagen eller dagen därpå. Fick själv ringa och fråga om befruktningen gått bra och hur många ägg vi fått samt fråga om när insättning skulle ske, då ingen ringde mig/oss. Fick en äldre manlig läkare som gjorde insättning, han höll på i säkert 45 min och hade jättesvårt att genomföra insättningen, fick sätta bedövning, använda en tång osv. Gjorde väldigt ont och blödde massor under det närmsta dygnet. Det negativa är att man i Sverige (iaf på Karolinska) måste dela på äggen som donatorn lämnar med ett till par om antalet ägg överstiger 8 st. Vi var mottagarpar nr 1, men donatorn lämnade endast 2 ägg. Ett ägg som delade sig normalt, insättning på dag 2. Givetvis tog det sig inte. Läkaren informerade mig vid insättning om att man att man tar hänsyn till antal ägg man som mottagarparet får ifall man ska få göra fler försök eller ej om det första misslyckas. Han menade att man tog mer hänsyn till antalet ägg ur rättvisesynpunkt än antal försök per par. Vanligtvis erbjuds man bara en behandling med donerade ägg i Sverige pga brist på donatorer. Men han sa då att vi skulle få ett till försök pga ovanligt få ägg.

    När jag sedan ringde koordinatorn och meddelade negativt test och frågade om vi kunde få ett nytt försök med ny donator sa hon att vi inte kunde få det. Eventuellt om det skulle uppstå en ?lucka? längre fram men inget hon kunde garantera. Dubbla bud med andra ord. Vi kände oss lurade och som vi inte ens hade fått ett riktigt/rimligt försök. Att se detta som ett försök kändes som ett hån, 2 ynka ägg och enbart ett som delade sig normalt (som säkert inte hade klarat sig till blasto). Men Karolinska var nog nöjda, de kunde bocka av ett par i kön och gå vidare, deras uppgift var genomförd. Det är nackdelen med att universitetssjukhus utför denna typ av vård, då får plötsligt kvantitet före kvalité, något man bör vara medveten om innan som patient.

    (Vi kontaktade ganska omedelbart en klinik i Finland istället där hela upplevelsen var helt annorlunda, enbart till det bättre. Lätta att få kontakt med, trevliga och skickliga. Insättningen tog 5 min. Första försöket lyckades. Ett antal ägg till frysen.)
    Usch vilken upplevelse. Det låter inte alls bra.

    Jag pratade nog med denna barnmorska igår och hon var verkligen inte så trevligt tyckte jag.

    Hon sa att också att man bara garanteras 1 donator, hon pratade inte om antalet ägg. Det är ju hemskt om det bara blir några få ägg respektive embryo och att detta räknas som försök.

    Får jag fråga om ni hade gjort IVF landstingsfinansierad innan?

    Betalade ni själva i Finland till slut?

    Vi fick också ett inte så tydligt svar angående antal donatorer. Hon sa att man i teorin kan ha upp till tre men det beror på antalet donatorer som de har. Just nu är det ganska bra. Men det bestäms sedan av läkaren osv. Vi kommer nog ha en egen donator och då sa hon att vi därmed kommer höja starkt våra chanser till en till donator i alla fall.

    Fick ni aldrig nåt uppföljningssamtal med en läkare när det hela hade misslyckats?


    1 IVF - lågt AMH-värde - 5 ägg - 0 befruktades -- IVF 2: 4 ägg - ICSI - ?
Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2019