• Fri 21 Jun 2019 11:58
    93628 visningar
    3835 svar
    3835
    93628

    Vi som planerar äggdonation 2019

    Hej, är det någon i denna som är ensanstående som gör embryodonation?

  • Fri 21 Jun 2019 13:27
    UndrandeSökare skrev 2019-06-21 12:12:28 följande:

    AnnaLa i denna tråd är ensamstående och gör embryodonation hos ivfRiga.

    Jag är inte ensamstående men gör också embryodonation (dubbeldonation) på Avaclinic i Riga.


    Tack för svar. Jag har en rätt komplicerad situatiin men hoppas att jag kan köra embryodonation i sverige efter årsskiftet. Jag är 44. Har två barn sedan tidigare via "vanlig" ivf.
  • Fri 21 Jun 2019 21:52
    UndrandeSökare skrev 2019-06-21 19:43:32 följande:

    Finns det någon klinik i Sverige som tillåter att man fyllt 44år som donationsmottagare? I Göteborg på Sahlgrenska är maxgränsen 40 år för kvinnor vet jag.

    I Umeå är det max 42år tror jag.


    Har ingen aning. Borde väl vara mindre kritiskt med åldern om man vill använda donerade ägg? Vanlig IVF är mer kritiskt åldersmässigt mht äggens åldrande men livmodern åldras inte på samma sätt. Klinikerna i sverige är väl i uppstartsfas nu i o m lagändringen från 1 januari 2019. Har inte sett ngt om åldersgräns. Men ni i denna tråden är nog mer insatta än jag... jag har precis gjort en ivf i sverige men misslyckades (första gången jag inte blev gravid på en ivf). Jag tolkade min läkare som att det fanns mer tid om man kan tänka sig donerade ägg.. är det någon här som har mer information?
  • Sat 22 Jun 2019 06:46
    UndrandeSökare skrev 2019-06-21 22:42:11 följande:

    Det finns tyvärr åldersgränser även om man använder donation, det är de olika länderna som bestämer vad som gäller hur gammal man max får vara för att sätta in ägg/embryon. Det är därför många av oss vänt oss utomlands eftersom vi nekas hjälp i Sverige.

    I Riga är Maxåldersgränsen för att få sätta in ägg 50år. I Ryssland är gränsen max 51år. I Danmark är det max 45år. Dessa gränser gäller för äggdonation.

    I Danmark slängs alla embryon du har i frysen (oavsett egna eller donerade) när du fyllt 45år. I Sverige tror jag det är max 42år.

    Men ring och prata med kliniken i Umeå eller ivfFalun eller Carl von Linne i Uppsala. De 3 är de enda kliniker just nu där man får göra äggdonation privat och betala själv i Sverige. Fråga dem vilka maxåldersgränser de har. Då får du det säkraste svaret. Samt fråga vad det kostar.

    Gör du dubbeldonation i Lettland (Riga) kostar det ca 80.000-100.000kr och i Ryssland är det ännu dyrare.

    Man har EJ möjlighet att söka ersättning genom F-kassan om man gör donation utomlands, eftersom donation utomlands oftast är med anonyma donatorer och det accepteras EJ av F-kassan.


    Ok lite lustigt att min läkare på cvl inte sa ngt om åldersgräns när han nämnde äggdonation som ett alt. Får kolla upp det. Finns ingen åldergräns vad gäller egna frysta embryon mer än att de nu får sparas i 10 år ist för 5 år (fr om 1 jan 2019).
  • Sat 22 Jun 2019 07:12
    UndrandeSökare skrev 2019-06-22 07:05:51 följande:

    Om du redan går på Carl von Linnekliniken så prata med dem. När din läkare nämnde äggdonation så kan det ju varit utomlands han tänkte på (men kanske inte nämnde just den detaljen).Prata också med Umeå och ivfFalun.


    De jobbar mycket med individuella bedömningar. Den ivf jsg gjorde nu i juni som 44 åring hade jag inte kunnat göra utan cvl (som har min historik och 2 fullföljda graviditeter). Tror inte det finna ngn uttalad strikt åldergräns i övrigt som privatkliniker måste hålla sig till. Men det ska jag absolut kolöa upp. Tycker det vore konstigt att de erbjuder en ivf med egna ägg men inte skulle erbjuda en ivf med donerade embryon mht att chanserna är mycket högre att lyckas med det sistnämnda när man är 44.
  • Mon 24 Jun 2019 14:20

    Hej,

    Jag har skrivit här i syfte att få mer koll på detta med embryodonation. Jag behöver få lite koll på alternativen utomlands om det nu blir så att jag inte kommer att kunna ta hjälp i sverige. Jag är 44 och har 2 barn men längtan efter ett till är stor. Försökte med 2 blastos i frysen i våras som var kvar efter min senaste ivf 2014. Den första blev jag gravid på men tyvärr missfall (MA) i v 7. Den andra klarade inte tiningen. Gjorde en ivf nu i juni men 2 dagars embryot fäste inte. Ska prata med min läkare i augusti hur han ser på ev alt framöver. Jag funderar nu rätt intensivt på om man skulle försöka med embryodonation. Och sannolikt kommer det bli som ensamstående. Jag har läst om att vissa åker till riga. Vilka alt fonns det och varför väljer ni just den klinik som ni gör? Går ni på rek från era svenska kliniker eller annat? Är det ngn som går på olga (sett en del reklam)? Ge mig gärna tips om ni har tid eller lust!

  • Mon 24 Jun 2019 21:32
    Lilla Gs mamma skrev 2019-06-24 21:28:03 följande:

    Jag hade ju räknat ut mig i och med blankt test i morse, på testdag 1, men så tog jag ett nytt i kväll. Ser ni något eller är det jag som inbillar mig?


    Ett solklart plus- grattis!!
  • Tue 25 Jun 2019 06:48
    Solros80 skrev 2019-06-24 22:59:04 följande:

    Hej Najo!

    Det är verkligen inte lätt att välja klinik utomlands. Det finns ju hundratals kliniker. Jag googlade runt ganska länge och hittade svar på många av mina frågor här på familjeliv. Många hade erfarenhet och verkade kunniga. Vi landade i att välja mellan Olgas klinik och Ava Riga just för att många verkar ha lyckats hos de och var nöjda.

    Olga hade ett seminarium i sthlm som vi gick till. Efteråt fick vi några minuter med henne. Ganska snabbt efter att hon fick vår bakgrund ville hon övertyga oss att använda egna ägg och spermadonation. När jag berättade att vi har bestämt oss för donation för att vi inte vill bränna mer tid utan komma till skott så lovade hon att hon kommer att få mig att tänka om.. Jag vet att hon menade väl men jag ville inte bränna mer tid och orkade inte ägna kraft till att övertyga en läkare till att acceptera att vi hade bestämt oss för donation. Det i kombination med krångel med visum till Ryssland gjorde valet lättare för oss.

    Ava Riga var lätta att komma i kontakt med

    Allt gick snabbt och smidigt. Både läkare och kordinsdor gav ett professionellt intryck. De höll vad de lovade. Vår donator gav två embryon tillbaka och elva till frysen. Jag blev gravid med tvillingar på första försöket och går snart in i nionde veckan. Vi är med andra ord nöjda. Även om vår avsikt egentligen inte att få tvillingar är vi glada och tacksamma över det nu.


    Tack för info och grattis.

    En aspekt som jag tänker på är vilka som donerar. Antar att donationsregistret avspeglas i vilket land man gör donation. Tex om olga blir det då "ryska" embryon eller har klinikerna ett bredare underlag? Sedan undrar jag också vad som händer med de i frysen om de inte används? Flera av er verkar ju ha rätt stort antal i frysen. Vad finns det för begränsning i antal barn för embryodonation (max antal som kan bli till av ett "embryopar")? Är det max 6 st både vad gäller ryssland och lettland såsom det är i sverige?
  • Tue 25 Jun 2019 16:39

    Tack alla ni för era svar, det hjälper mig att komma framåt, det är en tung process med alla tankar och funderingar.. Haft mailkontakt idag med olga, ava och aura. Olga verkar mest på och trevligast, men alla svarar fort. Jag ska ha telmöte med min läkare på cvl i morgon för stt försöka oressa fram ngt där, vilka möjligheter jag har i sve. Vill ju primärt göra behandlingar i sve men allt känns så osäkert särskilt med ägg och spermiedonation i sve. Ska även ha ett telmöte med olga. Ett steg på vägen till att (förhoppningsvis) få ett barn till.

  • Tue 25 Jun 2019 16:49
    Lilla Gs mamma skrev 2019-06-25 14:36:40 följande:

    På kliniken vi går på i Finland får man önska längd, ögonfärg, hårfärg och etniskt ursprung på äggdonatorn. De får ge upphov till barn i max fem familjer, men fler barn i dessa familjer. Ålder på donatorn får man reda på vid konstaterad graviditet. Alla donationer är öppna, enligt finsk lag, dvs barnet har rätt att vid ?tillräcklig mognad? få reda på donatorns identitet.


    Det låter bra, tack!
Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2019