• UndrandeSökare

    Vi som planerar äggdonation 2019

    Hej !

    Några fler som planerar äggdonation eller embryodonation i Sverige eller utomlands 2019?

    Det kommer en ny lag som gör embryodonation (dubbeldonation) lagligt i Sverige från 1 januari 2019.

    Jag och min man har gjort dubbeldonation hos Avaclinic i Riga och har 5 blastos kvar i frysen som vi planerar börja använda under 2019.

    Här kan vi samlas och prata !

    Några boktips för den som vill läsa om donation:

    Den tuffaste ronden av Åsa Sandell

    Operation barn, om kampen att bli förälder av Marie Granmar

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2018-10-27 14:00
    Angående den nya lagändringen om embryodonation i Sverige. Riksdagen har röstat igenom flera lagändringar som underlättar för ofrivilligt barnlösa. Lagförändring: Blir tillåtet att utföra befruktningar där både ägg och spermier är donerade

    Riksdagen har röstat igenom flera lagförändringar gällande assisterad befruktning. Snart får fler vårdinrättningar genomföra assisterad befruktning och ägg eller spermier behöver inte längre komma från någon av föräldrarna. För att skaffa barn via assisterad befruktning måste i dag antingen ägg eller spermier komma från en av föräldrarna. Det har försvårat för infertila par som vill bli föräldrar.

    Assisterad befruktning med donerade könsceller får i dag bara hanteras på universitetssjukhus och en privat klinik i Umeå. Det har medfört långa köer och framför allt försvårat för ensamstående kvinnor och samkönade par där båda är kvinnor.
    Nya bestämmelser underlättar Från och med den 1 januari 2019 kommer nya bestämmelser att börja gälla. Då blir det tillåtet att utföra assisterad befruktning där varken ägg eller spermier kommer från någon av föräldrarna. Fler vårdinrättningar kommer också få tillstånd att utföra assisterade befruktningar där donerade könsceller krävs.

    ? Par och ensamstående kvinnor får möjlighet att inom svensk hälso- och sjukvård genomgå befruktning utanför kroppen med enbart donerade könsceller. Fler vårdinrättningar kommer också få utföra detta, vilket är en klar förbättring för alla som bor en bit från ett universitetssjukhus, säger socialminister Annika Strandhäll (S).
    Assisterad befruktning utomlands

    Riksdagen röstade också igenom lagförändringar som gäller assisterade befruktningar utomlands. I ett samkönat äktenskap, där båda är kvinnor, måste i dag kvinnan som inte burit barnet adoptera det. Så har det aldrig varit för heterosexuella par, utan där har fadern direkt blivit juridisk förälder. Men nu kommer samkönade par få samma rättigheter till föräldraskap. Däremot kommer par som använder sig av en anonym donator fortfarande behöva genomgå en adoptionsprocess för att bli juridiska föräldrar, oavsett om det är ett samkönat eller heterosexuellt par.

    Ändrad könstillhörighet I och med den nya lagförändringen kommer även personer som ändrat könstillhörighet och får barn få större rättigheter. Om en man som ändrat sitt juridiska kön från kvinna till man föder barn ska han ses som far till barnet och en kvinna som bidrar med spermier ska ses som mor.

    ? Det är bra att lagförändringarna gått igenom. Det kommer att hjälpa människor som är ofrivilligt barnlösa och är en efterlängtad modernisering, säger Annika Strandhäll.

    www.svt.se/nyheter/inrikes/lagforandring-blir-tillatet-att-genomga-befruktning-med-enbart-donerade-konsceller

  • Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2019
  • UndrandeSökare
    nypan78 skrev 2019-11-17 20:48:58 följande:

    Hej,

    Jag trodde att det var lite upp till patienten om man vill sätta in en eller.två?!


    Ja, jag pch Lilly2013 går på samma klinik i Riga, och jag och även alla andra jag hört om (förutom just Lilly2013) har fått välja fritt om vi vill sätta in 1 eller 2 embryon. Jag satte in 2 embryon första gången.

    Men läkaren i Riga vill inte sätta in mer än 1 i taget på Lilly2013 på grund av att hon har ärr på livmodern har hon sagt här tidigare. Men normalt sett får patienten välja fritt att sätta in 1 eller 2 embron på den kliniken. Men aldrig mer än max 2 samtidigt.

    I Grekland var det förr (men inte numera) lagligt att sätta in 3 embryon samtidigt.
  • Lilly2013
    Sjuttiosjuan skrev 2019-11-17 12:28:44 följande:

    Skönt att hyston gick bra!

    Jag tror att klinikerna gör det dom kan oavsett garantier. Dom lever ju på gott rykte och bra statistik.

    Synd att dom inte vill sätta in två av sämre kvalitet? Men det gjorde väl Frazze, visst går du hos Riga?

    Vi hade 2 i frysen som var av 3dje bästa kvalitén och den näst sämsta kvalitén som dom fryser och det blev ju ändå ett plus så finns ju verkligen hopp för er med? Tänker att det blir ganska dyrt oavsett vilken behandling ni väljer hos Olga i jämförelse med vad det kostar med återföring av frysta?

    Be om en mer specifik gradering på embryona ni har i frysen och säg att ni verkligen vill sätta in två ( om ni är beredda på risken m ev tvillinggraviditet)

    Kram


    Ja och jag verkar inte kunna övertala honom till det. Jag har ärr på livmodern så han vill inte riskera något. Jag går på Ava I Riga.

    Jag tycker det känns onödigt och frysa 2 och 2 om de inte behövs 2 vid insättning. De blandade lite. Vissa frös de singel och vissa dubbelt.

    Jo jag vet men tänker på tiden oxå. Om detta inte funkar så har ett år till gått och det kostar ju ändå runt 20000 med resor och allt per gång man åker dit. Sen måste man kanske ändå åka till Olga.

    Skönt att höra att ni lyckades med lite sämre embryon, känner att då finns de ju hopp men visst går ni hos Olga??

    Jag har fått graderingen på dom och det var blandar både bokstäver och siffror. Tror de vi redan satte in var AB nånting och de som finns kvar är 3 BB och 2BB men även typ 3BcB och liknande. Förstår inte detta riktigt men antar att de med c i sig är de sämsta. Vet inte om siffrorna ska va låga eller höga.

    Tack Kram på dig <3
  • Lilly2013
    PeeWee44 skrev 2019-11-17 14:39:33 följande:

    Usch för att vara vaken under hyston. Jag har varit sövd på alla mina.

    Vad har du haft för mediciner förra gången? Tycker som dom andra att du ska använda upp dom du har i frysen innan du går vidare, dock kan du ju gå på seminariet och höra vad st Petersburg säger, se till att skicka eller ta med ultraljudsbilder om du har. Vi var ju först på ivf Riga och satte in två varje gång. Även i Aten satte vi in två utom sista försöket. I St Petersburg har vi bara satt in ett på våra försök. Är gravid i vecka 29+5.


    Usch ja det ställer jag inte upp på fler gånger.

    P-piller först sen Procren spruta. Efter blödning, Progynon och kortison. Crinone ett par dagar innan insättning. Tog intralipider en vecka innan, på insättningen och en vecka efter. Fortsatte sen var 3dje vecka fram till missfallet.

    De som stör mig e att embryot uppförde sig exakt som vid de andra missfallen med mina egna. Gravid man ser hjärtat slå men är för litet för sin ålder och sen går det ett par dagar och då slutar hjärtat slå.

    Så glad för er skull, som ni har kämpat. Det är pga er som jag funderar på att åka till Olga istället.
  • Lilly2013
    nypan78 skrev 2019-11-17 20:47:39 följande:

    Hej

    Förstår din oro och att man vill ha lite i reserv. Hur.många återföringar har ni gjort? Att ha 6 kvar låter ju rätt safe, wow! Vi är.inte riktigt.inne på äd men snart...med mina egna får vi knappt nåt till frysen. En gång bara.

    Är det 3dagars de fryser in på ava?


    Ja man blir lite knäpp och otålig när det bara jäklas hela tiden.

    Vi har hållit på i många år och haft många missfall och misslyckande. Först med egna försök och då flera missfall, sen med inseminationer och några missfall till, sen ivf med egna ägg(3 st)och aldrig nått till frysen och inte ens gravid, 3 äggdonationer med olika donatorer i Polen men bara 2 insättningar, inga till frysen och ingen graviditet. Nu 2st på Ava Clinic i Riga, gravid andra

    gången men missfall igen men då 6 st kvar i frysen. Alla är 5 dagars.

    Så även om det finns några chanser till på Ava så tycker jag att det känns som slöseri med tid. Samtidigt vet jag att det är en duktig klinik och jag litar på dom men det Känns som ett säkrare kort med St Petersburg. Detta har ju naturligtvis med åldern att göra, hade jag varit yngre hade jag inte tvekat att använda upp de vi har först.

    Lycka till
  • Lilly2013
    UndrandeSökare skrev 2019-11-18 07:47:40 följande:

    Ja, jag pch Lilly2013 går på samma klinik i Riga, och jag och även alla andra jag hört om (förutom just Lilly2013) har fått välja fritt om vi vill sätta in 1 eller 2 embryon. Jag satte in 2 embryon första gången.

    Men läkaren i Riga vill inte sätta in mer än 1 i taget på Lilly2013 på grund av att hon har ärr på livmodern har hon sagt här tidigare. Men normalt sett får patienten välja fritt att sätta in 1 eller 2 embron på den kliniken. Men aldrig mer än max 2 samtidigt.

    I Grekland var det förr (men inte numera) lagligt att sätta in 3 embryon samtidigt.


    Ja precis, hade jag ju absolut fått annars. Ska se om jag kan tjata lite på han nu när vi ska ha telefonmöte.

    Hur går det för dig.??

    Har du gjort fler insättningar? Du har väl oxå rätt många kvar i frysen. Har de fryst dina 2 och 2 också? Tror de frös mina i 5 strå så några singel och sen resten dubbelt. Tror det finns nått singel kvar.

    Vi får servon han har några nya funderingar och löningar nu på telefonmötet.
  • Lilly2013
    Frazze skrev 2019-11-17 14:08:31 följande:

    Jag går på ivf riga och de satte in ett med bättre och ett med sämre kvalité. Så ja jag fick 2 st insatta. Jag körde med smått utpressning och gav mig inte dock


    Haha., ska kanske prova med mån utpressning nu då

    Samtidigt så litar jag ju på det han säger
  • Lilly2013
    Frazze skrev 2019-11-17 14:08:31 följande:

    Jag går på ivf riga och de satte in ett med bättre och ett med sämre kvalité. Så ja jag fick 2 st insatta. Jag körde med smått utpressning och gav mig inte dock


    Haha., ska kanske prova med mån utpressning nu då

    Samtidigt så litar jag ju på det han säger
  • UndrandeSökare

    Lilly2013-Frazze går inte på samma klinik som du och jag gör i Riga, hon har gått på ivfRiga.

    Du bor väl nära Malmö? Om du vill på Olgas föreläsning så kommer de till Malmö i januari 2020.

    Jag har inte frågat Avaclinic hur de frös in våra embryon, så kan inte svara på det.

  • nypan78

    Intressanta svar, tack!
    Vad är det stora skillnaden mellan förberedelsen av den som tar emot äggen (jag) när man gör ÄD jämfört med vanlig IVF? Jag ska synkas efter donatorns cykeln vad jag förstår men man framkallar inte ngn ägglossning hos mig som vanligt vid ett t.ex. FET?

  • Lillivanilli

    [quote=80042812][quote-nick]Lilly2013 skrev 2019-11-18 11:04:05 följande:[/quote-nick]Ja precis, hade jag ju absolut fått annars. Ska se om jag kan tjata lite på han nu när vi ska ha telefonmöte.

    Hur går det för dig.??

    Har du gjort fler insättningar? Du har väl oxå rätt många kvar i frysen. Har de fryst dina 2 och 2 också? Tror de frös mina i 5 strå så några singel och sen resten dubbelt. Tror det finns nått singel kvar.

    Vi får servon han har några nya funderingar och löningar nu på telefonmötet.[/

    Blev det plus undrande sökande, eller hade du inte transfer i oktober??

Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2019