• sjukommatvå

    Stadium säljer Burkinis-rätt eller fel?

    Butikskedjan Stadium har hamnat i rejält blåsväder efter att dom börjat att sälja Burkinis den heltäckande baddräkten för muslimska kvinnor och småflickor. Efter kritiken tog man bort plagget från sin webbsida men har ännu kvar plagget i sitt sortiment då vissa kunder efterfrågar det. Så hur moraliskt rätt är det att bara i profitsyfte sälja ett plagg som främjar och normaliserar kvinnoförtryck och könsdiskrimirande familjestrukturer? Och bör plagget ens finnas i sortimentet/
    svt.se/nyheter/inrikes/sportkedjan-saljer-burkinis

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Stadium säljer Burkinis-rätt eller fel?
  • Nimzay
    lövet2 skrev 2018-11-02 23:59:15 följande:
    För dig står slöjan för förtryck. För dem står den för deras tro och för något som får dem att känna sig tryggare i det här skrämmande landet.
    Ett land som blir om än betydligt mer "skrämmande" just på grund av deras egna män...
  • Nimzay
    lövet2 skrev 2018-11-03 09:14:04 följande:
    Om din Kalle-Anka-religion kräver att du har en löstagbar anknäbb när du badar, då anser jag att du ska få ha den, ja. Utan att bli nedvärderad eller hånad. Du är en vuxen människa, och du skadar ingen genom att ha din anknäbb.
    Systembolaget säljer sprit, som bevisligen är farligt.
    Livsmedelsaffärer säljer tobak, som definitivt är farligt.
    Stadium säljer en modell av baddräkter, som du tror är farliga, men det är din åsikt och inte fakta.

    Det är vuxna människor som köper sprit, tobak och baddräkter. Ändå är det baddräkterna som drar i gång en proteststorm. Löjligt!
    Grattis! Du var just nära inpå att påstå att kvinnoförtryck inte, och rentav inte ens flickförtryck(!), är farligt... 
  • tvillingmammaVastmanland

    Många flickor från muslimska familjer får inte bada om de inte är helt täckta. De får då inte möjlighet att lära sig simma och får inte heller godkänt i Idrott. Därför tycker jag att det är bra att Stadium säljer burkinis.

  • Pilsner

    Som konsument har jag numera slutat handla på Stadium. Jag vill inte bidra till sådant kvinnoförtryck.

  • Maya84
    lövet2 skrev 2018-11-03 21:17:01 följande:
    Varför lägger du in den där gamla nyheten? En liten grupp bokstavstroende, som kritiseras av de flesta andra muslimer i Sverige. Ja, islam har också extremister och sekter, precis som andra religioner.
    Så det ska endast vara "färska nyheter" som får diskuteras här, eller ska man vara fri att reflektera mer över själva innehållet och moralen/dilemmat eller vad det nu kan vara i inläggen? Trodde det var det sistnämnda.
  • K Kalle

    Burkini finns endast för att dela upp ärbara och icke-ärbara kvinnor, för att befrämja könsapartheid.

  • K Kalle
    Embla twopointoh skrev 2018-11-02 20:01:01 följande:

    Att de säljer burkinis när det finns en efterfrågan har jag inte så stort problem med, utan det är att de väjer att marknadsföra den med namnet "modesty". Det, om något, skickar helt fel signaler, nämligen att kvinnor i vanliga badkläder inte skulle vara anständiga och ärbara.

    Sedan kan man absolut diskutera om det är en bra idé att sälja något som kvinnor i t.ex. Iran kämpar för (och fängslas för) att få slippa, men det är som sagt inte den stora frågan just här.


    Ja fast det är ju just av denna anledning som burkinin finns. För att dela upp kvinnor.
  • K Kalle
    Maya84 skrev 2018-11-03 00:17:20 följande:

    Så för att någon följer en viss tro, ska samhället acceptera att symboler som tydligt visar att kvinnan anses ha mindre rättigheter och har ett visst ansvar att gömma sig under en duk?

    Om min kalle anka religion anser att jag ska bete mig på ett visst sätt som inte rimmar så bra med tanken att alla människor ska bli behandlade på samma sätt, oavsett kön, då ska alltså samhället acceptera detta, till varje pris, endast för att det är min fulla rätt att utöva min religion?

    Att se en kvinna som tycker att hon inte ska bli respekterad eller tas på allvar, om hon inte visar håret 2018, och tycka att man "accepterar" allas val är naivt. I gamla testamentet står det att man ska stena sina barn om dom inte lyder sina föräldrar. Om vissa människor blint följer denna uråldriga bok och dess regler, då har dom allltså rätt att utöva all idioti, endast för att "religionen" säger så? Det är ju faktiskt det du står för.


    Yes!

    Jag vill inte handla hos ett företag som tydligen anser att jag inte är ärbar. Tänk om jag följde en religion som krävde att jag behandlade svarta som mindre värda. Hade det varit OK? Nej och det ska inte detta heller vara.

    Företag saknar stake. Som IKEA som retuscherade bort kvinnor utan att skämmas det minsta. Hade de lika oblygt kunnat retuschera bort handikappade eller svarta?
  • K Kalle
    Maya84 skrev 2018-11-08 16:50:06 följande:

    Du har ju uppenbarligen inte förstått poängen jag pekat ut för dig. Om min Kalle anka religion kräver att jag har en lösnäbb när jag badar skulle förmodligen ingen uppröras över för att en lösnäbb inte gör skillnad på män och kvinnor, kanske?

    Om min Kalle anka religion vill att jag som kvinna ska bli dragen i koppel av min man på gatan, skulle antagligen folk reagera och som en sunt funtad människa hålla med om att den religionen inte platsar i det svenska samhället, då det finns vissa uppenbara regler och lagar som säger man inte ska eller får diskriminera eller behandla ett visst kön på ett visst sätt endast för att man råkar sitta på ett visst kön. Att köpa sprit eller "dåliga" saker har noll saker med att behandla en kvinna på ett annat sätt än mannen, då båda könen har full rätt att förgifta sina kroppar oavsett kön!

    Så att acceptera förtryck, och skylla på religionsfrihet är naivt och visar bara att  man står för ett samhälle där man i stort sätt skiter i att kvinnor behandlas som andra klassens medborgare. Om du tycker att man ska få välja att leva på medeltiden, gör det, men det kommer säkerligen krocka med dagens Sverige och den så kallade "feministiska" regeringen där ALLA slå behandlas lika, oavsett kön.


    STADIUM hade garanterat sålt såna koppel i olika glada färger...
  • EmberEyes
    K Kalle skrev 2019-01-16 21:41:43 följande:

    Burkini finns endast för att dela upp ärbara och icke-ärbara kvinnor, för att befrämja könsapartheid.


    Är en "vanlig" bikini eller baddräkt till för att överbrygga könsapartheiden då menar du? Eller har du sett många modebilder och reklam-kataloger med män i halternecks?
Svar på tråden Stadium säljer Burkinis-rätt eller fel?