• Äldre 14 Dec 21:45
    1807 visningar
    60 svar
    60
    1807

    Trött på min barnmorska! Eller överreagerar jag?

    Är det meningen att en barnmorska ska stressa och pressa en när det gäller intag av sertralin? Jag har ätit dom i 7 år och hon pratar inte om nägot annat än att jag måste sänka dosen! Jag har pratat med min läkare som inte ser några risker med dessa tabletter.

    Jag äter efter jag blivit gravid 100mg varannan dag och 50mg varannan dag.

    Jag blir stressad och gråter efter mitt besök hos henne för hon får mig att känna som att jag knarkar!!

    Överreagerar jag? Jag undrar om någon där ute äter sertralin eller någon annan form av ångest/antidepressiva mediciner och hur är kontakten med eran barnmorska? Är dom ockås på er med att sänka, sänka, sänka dosen ? Jag menar 50mg är jättelite för mig. Då jag vanligtvis ligger på 200mg/dag!

  • Svar på tråden Trött på min barnmorska! Eller överreagerar jag?
  • Äldre 14 Dec 22:25
    #4
    tankfull skrev 2018-12-14 22:04:08 följande:

    Har du själv läst i Fass vad det står om Sertralin och graviditet?

    Det står att om du tar Sertralin under sista tre månaderna av graviditeten så riskerar ditt nyfödda barn att hamna i ett allvarligt tillstånd där det andas snabbt, blir blåaktigt, kan få stela eller slappa muskler, kräkas m.m. Jag tror att din barnmorska vill få dig att förstå att det verkligen är viktigt att du trappar ut Sertralinet helt innan barnet kommer, för du kan inte sluta tvärt heller då det inte är bra för barnet. Jag tog själv flera olika, starka mediciner som jag var tvungen att trappa ut och ta bort under graviditeten - det var jobbigt men man måste ju för barnets skull. Vissa dagar av graviditeten låg jag hela dagen på soffan för jag mådde dåligt, men mitt barn var fint och friskt när hon kom 


    Men herregud varför har hon inte kunnat visa mig denna information under de 29 veckorna jag varit gravid!!? :((( NU får jag ju en helt annan förståelse!

    Hade ju sparat både henne och mig en massa tid.
  • Äldre 14 Dec 22:30
    #5
    Lena74 skrev 2018-12-14 22:17:36 följande:

    Tycker du ska äta 100 mg varje dag o inte hålla på som du gör varannan dag med en styrka o en annan styrka andra dagar. Klart att du ska äta dom. Du kan även amma på dessa tabletter. Så fortsätt på 100. Bry dig inte om vad bm säger. Läkaren vet vad han pratar om. Jag har själv ätit sertralin under graviditeten o även under amningen som jag gjorde i 1,5 år.


    Tack! Jag fick ju lite information nu från en annan här i tråden så jag läste faktiskt på FASS nu. Jag blir så förvirrad bara. Har en 5-åring också. Hen har jag fött utan problem och jag åt sertralin då med. Barnmorskan jag hade då var mer koncentrerad på att jag mådde bra INTE min medicin. Denna jag har nu ör som en jävla antimedicin hitler.....
  • Äldre 14 Dec 22:34
    #6
    Virpan skrev 2018-12-14 22:05:20 följande:

    Det låter väldigt konstigt tycker jag. Både min bm och läkaren på mödravården tycker absolut att jag ska fortsätta ta min medicin.


    Min läkare har sagt att jag inte behöver oroa mig medans min barnmorska driver mig till vansinne. Förstår om hon vill mitt bästa men det kan ju vara trevligt om vi kunde prata om nägot mer än bara mina sertralin.
  • Äldre 14 Dec 22:56
    #9
    tankfull skrev 2018-12-14 22:36:57 följande:

    Ja, hon hade kunnat förklara varför. Men det är ju lätt att kolla själv i Fass också, jag läste på som en galning när jag var gravid för att försäkra mig om att inget hemskt skulle hända på grund av mina mediciner. Det som står i Fass är ju saker som kan inträffa, det betyder inte att de måste göra det. Men måste man inte ta risken så gör man ju inte det. Man får väga för och emot ditt eget mående, men det som står om Sertralin och nyfödda låter ju inte kul, så du kanske ska vara glad att din barnmorska bryr sig trots allt och inte se henne som en hemsk, sträng person? Det är ju din bebis mående hon tänker på?


    Ja allt hon hade kunnat göra var att förklara varför. Hon hade kunnat hänvisa till FASS eller bara be mig läsa bipacksedeln.

    När jag väntade mitt första barn för 5 år sedan fanns inte dessa biverkningarna med i FASS beskrivningar om sertralin. För jag läste på som en tok jag med med första barnet. Både livsmedelsverket och FASS samt böcker om foster/graviditet/barn. Åt och drack INGET som det kunde innebära någon form av risk för barnet i magen.

    Ser allt med andra ögon nu.
  • Äldre 14 Dec 22:58
    #10
    Virpan skrev 2018-12-14 22:49:54 följande:

    Man måste väga det mot moderns mående, ångest eller depression är inte bra för barnet.


    Ja det sa min förra barnmorska jag hade när jag väntade mitt första barn. Vill minnas också att det som står om sertralin IDAG på FASS, stod INTE där år 2012 när jag väntade mitt första barn.
  • Äldre 14 Dec 23:01
    #11
    Virpan skrev 2018-12-14 22:49:54 följande:

    Man måste väga det mot moderns mående, ångest eller depression är inte bra för barnet.


    Just nu borde jag kanske byta barnmorska då HON ger mig ångest.....

    Hon får mig att känna mig som en knarkare som medvetet utsätter mitt ofödda barn för fara.
  • Äldre 14 Dec 23:34
    #14
    BuoBä skrev 2018-12-14 23:25:49 följande:

    Du äter ju inte medicin för att det är kul utan för att du behöver det. Skriv upp din läkares namn och telefonnummer på en lapp och ge din BM nästa gång. Säg att läkaren sagt det är OK, och är BM av en annan uppfattning får hon reda ut det med läkaren och sluta tjata på dig.


    Min barnmorska har redan fått den informationen och varit i kontakt med min läkare. Hon är ändå på mig trots direktkontakt med min läkare.
  • Äldre 15 Dec 00:01
    #18
    tankfull skrev 2018-12-14 23:42:09 följande:

    Men barnmorskan har ju inget självändamål med att "tjata" på någon om att sluta med en medicin som i värsta fall kan försätta ett nyfött spädbarn i ett farligt tillstånd? Det låter barnsligt att gå på barnmorskan som om hon är en jobbig vuxen och man själv är ett barn. Man har själv ansvar för sin hälsa och sitt barns hälsa, barnmorskor eller läkare informerar bara om vad man bör tänka på. Det är ju möjligt att barnmorskan är mer insatt i aspekten kring graviditet och Sertralin än vad läkaren är. Eller så bedömer läkaren att TS kan stå kvar på en låg dos Sertralin för att den innebär så liten risk för barnet.

    Men oavsett så är det TS val vad hon vill göra. Tycker hon själv att hon mår alltför dåligt utan medicinen så får hon själv ta beslutet att fortsätta medicinera! 


    Efter att du tipsade om FASS så blev jag såklart mer förstående för varför min barnmorska ligger på som hon gör med att jag ska sänka dosen. Jag kommer absolut att sträva efter att sluta helt med sertralin nu efter att ha sett dem hemska biverkningarna som barnet kan få.

    Det enda ?felet?/misstaget jag kan tycka min barnmorska gjort är att inte visat mig detta! Hon har ju själv försatt sig i att jag tycker hon är irriterande om hon inte visar mig fakta utan istället bara TYCKER jag ska sänka dosen.

    Jag har gått på vad som stod på FASS 2012 angående sertralin. Och samt läkarens lugna betryggande ord att ?det är ingen fara?

    Det ingår väl också i barnmorskans jobb att informera? Nu har jag tack vare dig tankfull förstått varför hon ?tjatar?..... Inte ska man väl behöva starta en tråd på familjeliv för att få reda på sånt här.

    Kan tycka att barnmorskan jag träffar regelbundet kunde klämma ur sig en sådan otroligt viktig sak som du skrev här till mig. (Biverkningarna)
  • Äldre 15 Dec 00:14
    #19
    Delilah2001 skrev 2018-12-14 23:51:54 följande:

    Jag har tagit sertralin under tre graviditeter, på inrådan av läkaren på MVC. Min bm har inte lagt sig i det, då hon vet att deras läkare är mycket kompetent och erfaren av just läkemedel vid graviditet.

    "Barn födda av kvinnor som använt SSRI i sen graviditet har en något ökad förekomst av olika neonatala symptom som respirationsproblem och tecken på neurologisk påverkan. Symptomen kan uppträda mer än ett dygn efter förlossningen och tycks i regel relativt snabbt försvinna men det kan finnas behov för observation på neonatalavdelning."

    Man kan läsa mer om sertralin och graviditet på Janusinfo.se


    Tack för infon! Ska läsa där också.

    Jag har gått igenom en graviditet 2012-2013 med sertralin utan problem. Jag gick ner till 50mg då också. Jag provade 25 men fick ångest och panikångest ganska snabbt.
  • Äldre 15 Dec 11:59
    #24
    +1

    Tack allihop för era svar! Jag ska ringa och fråga om dom har en barnmorska som är lite mer bekant med gravida som har ångest/depression. Hon jag har nu är säkert en jättebra barnmorska om man inte har några som helst psykiska problem, vilket jag haft till och från hela livet.

    Jag säger inte emot att gå ner så mycket jag kan gällande mina sertralin. Från ochmed idag kommer jag köra 50mg/dag (som också läkaren rekommenderade att jag skulle göra så småningom) förutsatt att jag mår bra och inte får sådan ångest att jag gråter i timmar.

    Jag vill verkligen mitt ofödda barns allra bästa. Jag är ingen korkad person och jag har redan då jag fick veta att jag var gravid slängt snuset åt helvete och bojkottat mitt älskade kaffe m.m.

    Och eftersom sertralinet inte varit skadligt för min förstfödde så antog jag att samma gällde även för detta barnet. Men saker uppdateras och DET kunde faktiskt min barnmorska berättat istället för att bara ?tycka? hela tiden att jag ska sänka dosen UTAN att ge mig konkret fakta på VARFÖR! Som ångestfylld människa betyder mina sertralin väldigt mycket för mig då jag innan jag började äta dom hade sådan kraftig ångest, att jag inte kunde handla mat på flera dagar för jag fick kraftig panikångestattack väl framme i kassan -Varje gång! vilket var hemskt! Därför blir man arg när det kommer någon och bara säger ?sänk dosen, sluta med sertralin!? Utan att förklara varför!

    Nu ska jag sluta älta om detta för jag vet vad jag ska göra nu.

    Tack alla igen för era svar. Jag vet bättre nu och mår bättre.

    Ha det bra alla.

    /pollydolly

  • Äldre 15 Dec 19:06
    #32
    Colourfulrainbow skrev 2018-12-15 18:48:40 följande:

    Djup depression är inte "överkomligt". Djup depression kan leda till självskador, självsvält eftersom man kan tappa aptiten, och i värsta fall självmord.


    Håller med dig.
Svar på tråden Trött på min barnmorska! Eller överreagerar jag?