• scanmia

    Jag och min hund har problem med en grej, hjälp?!

    Visa henne vad du vill att hon ska göra istället. Ta en skål med godis (eller hennes middag om hon kan tänka sig att jobba för den). Så fort hon tar en paus i sitt störiga beteende (eller innan hon ens börjar) så säger du Bra! och kastar en godisbit till henne. I början krävs det att du belönar henne väldigt ofta, flera gånger per minut, så att hon inte hinner börja med sitt negativa beteende. Ganska snart kan du börja särskilja beteenden som du gärna vill se, tex att ligga ner, eller gnaga på sitt tuggben eller leka själv med sina leksaker och börja belöna dem selektivt. Försök att bara initiera aktiviteter som lek eller en promenad när hon inte håller på med sina fasoner. 

    Är det här för svårt för henne och hon helt fastnar i skällandet och de andra uppmärksamhetspockande beteenden så gör det ännu lite lättare. Be henne ligga ner (eller lura ner henne med en godisbit). Belöna när hon ligger ner en sekund, två sekunder, fem sekunder, en halv minut. Belöna när hon ligger ner och du tar ett steg åt sidan, när du snurrar runt, går ett par steg mot soffan, går fram till soffan, går till soffan och sitter ner i en sekund, osv, etc. Tills du kan sitta i soffan och kasta godbitar som ovan.

    Här hemma har vi också en grind till köket och där kan man stoppa in skogstokiga valpar tills de har lugnat ner sig. Det är precis intill vardagsrummet och de är inte ensamma, men de kan inte bita och attackera.

Svar på tråden Jag och min hund har problem med en grej, hjälp?!