• Äldre 3 Mar 16:55
    29531 visningar
    3333 svar
    3333
    29531

    Bf September 2019

    Tigerkvinna skrev 2019-02-28 17:30:04 följande:

    Ja om man inte haft en ätstörning tidigare i livet så känns det som man kommer utveckla en nu typ..Jag har ju älskat mat efter dom här kaskadspyorna i två veckor så är all hunger borta, och jag har verkligen ångest över mat. Hela min dag går åt till att försöka äta..Och eftersom jag kämpat hela dagarna med maten så kändes det lite som en käftsmäll när vi räknade på det i kalorier för jag behöver få i mig som allra minst det dubbla...

    Är inte näringsdrycker receptbelagda? Faktiskt inte tänkt på dom, borde ju frågat min BM..

    Jag hoppas ju att detta ger med sig till vecka 12. Annars kommer jag bli galen typ :P


    Hoppar in i tråden, har BF 1 sep och har inte skrivit här tidigare, men har hoppat in och läst till och från. Jag har också Hyperemisis och är sjukskriven. Bad att få näringsdryck utskriven men de sa att det finns receptfritt på apoteket till mig.

    Har tappat aptiten helt i perioder men efter vecka 13 började jag må bättre, kan dock inte jobba ännu och får noga försöka tänka ut mat som går att äta för att få ner det. Det bästa tipset jag fått är Mannagrynsgröt, så det lagar min partner åt mig varje dag och jag äter det med lite havremjölk och lite socker eller ljus sirap. Ville bara dela med mig av tipset, om det kanske kan vara till nytta. Denna sida har haft bra info tyckte jag: hyperemeesi.fi/sv/information-om-hyperemesis/vad-ar-hyperemesis/
  • Äldre 3 Mar 18:39
    Tösen01 skrev 2019-03-03 17:16:33 följande:

    Välkommen! Grattis till graviditeten! Stackare som har drabbats av hyperemesis, fruktansvärt att kräkas så mycket. Jag tycker det är märkligt att inte sjukvården skriver ut näringsdrycker? Visst finns de på apoteket, men långt ifrån alla smaker och de är ju svindyra? Jag har haft anorexi i över 10 år, så har alltid fått typ 100 st för ca 200 kr, gått på flera tusen annars. Okej, jag vet att någon annan betalar då, men det är ju en medicin. Nu om man då är gravid, kräks extremt mycket, tappar vikt m.m så är näringsdrycker också en medicin? Billigare än att ha alla under smv och in på sjukhus för dropp? Samt för mamman och barnet? Det går att be om näringsdrycker på recept, dock måste man ligga på. Det är ju inte så att näringsdrycker är det bästa och lyxigaste som finns, utan kanske en livlina i en tuff vardag som spenderas på toaletten. Jag hoppas ditt illamående släpper mer och mer. Så du får njuta lite av graviditeten också. =)


    Tack så mycket för det fina välkomnandet! Jag kanske kan tillägga att de som sa så var en läkare på en katastrof vårdcentral som jag gick till först. Han verkade inte kunna någonting och svarade till och med nej när jag frågade om det fanns någon diagnos för detta. Fick träffa en specialist sen genom min BM som har varit jättebra. Tänkte mest säga att det iallfall finns att köpa utan recept men klart bättre om man kan få det. Så bra!
  • Äldre 3 Mar 20:21
    September89 skrev 2019-03-03 10:40:38 följande:

    Jag skulle ha gjort nu under vintern men min barnmorska tyckte att jag skulle göra det på efterkontrollen istället. Har för mig att det brukar stå på kallelsen att man inte ska göra cellprovet under graviditet men det kanske inte stämmer då?


    Ja jag gjorde cellprov på mitt inskrivningssamtal i vecka 9. Jag hade inga blödningar eller liknande alls, gick jättebra.
  • Äldre 3 Mar 20:26
    Tigerkvinna skrev 2019-03-03 19:27:56 följande:

    Ringde till en dietist blev ett långt samtal men fick drycker i många olika smaker utskrivna direkt. Precis som tösen sa de finns men är svindyra. Nu fick jag 24 stycken för 250 kr istället för 170 för 4...

    Dessutom valde hon ut rätt sorter åt mig då vissa kan få en att kräkas ännu mer. 


    Åh så bra! Hoppas det fungerar bra! Och bra att veta att det går att få.
  • Äldre 3 Mar 20:28
    Solrosvind skrev 2019-03-03 20:21:40 följande:

    Ja jag gjorde cellprov på mitt inskrivningssamtal i vecka 9. Jag hade inga blödningar eller liknande alls, gick jättebra.


    Oj förlåt för felcitat. Menade att svara på frågan om folk har gjort det under graviditeten som frågades ovan.
  • Äldre 5 Mar 19:29
    September89 skrev 2019-03-05 16:42:24 följande:

    Mitt illamående har kommit tillbaka nu i vecka 15 :( blir som en ond cirkel då jag gärna skjuter upp ätandet pga illamående och då blir ännu mer illamående pga hunger. Känner mig inte heller sugen på något längre.

    Och på det gör ryggen ont och jag känner mig som om jag vore höggravid i kroppen. Trött och värkande. Plus sjukdomskänsla.

    Så gnälligt inlägg men behöver gnälla av mig lite! Så jobbigt både fysiskt och mentalt att inte må bra tycker jag.


    Åh känner igen den onda cirkeln, verkligen. När min partner är hemma och kan hämta något så slipper jag den, men är ofta själv i några dagar i streck varje vecka och då hamnar jag där.
  • Äldre 6 Mar 10:27
    Daphodil skrev 2019-03-06 08:24:45 följande:

    Mitt illamående avtog förra veckan, men nu (v 11) har jag kräkts tre mornar i rad. Mår superilla och Lergigan känns som sockerpiller. Jag hoppas detta är övergående. Någon annan vars illamående trappades upp i en senare vecka?


    Ja mitt illamående var nästa som värst i vecka 9 sedan gick det ner något i vecka 10 och sedan upp igen ännu värre i vecka 11 igen. Har för mig att jag läst att det kan vara två peakar i illamåendet däromkring.
  • Äldre 6 Mar 10:52
    Daphodil skrev 2019-03-06 10:40:16 följande:

    När började det avta igen för dig?

    Mår vansinnigt illa. Min dotter var magsjuk i helgen men det låter extremt långsökt för mig att vara magsjuk i tre dagar och bara på morgonen...


    Jag har Hyperemisis ska kanske tilläggas, men för mig började det bli bättre från slutet av vecka 12 och blir långsamt lite bättre varje dag. Nu är jag i v. 14+2.
  • Äldre 7 Mar 19:58
    Anonym (chockad!) skrev 2019-03-07 17:46:00 följande:

    Någon som känt nåt som liknar "sparkar"?? Vet att vi alla är rätt tidiga.. antar att den som kommit längst är typ i v 17-18 nångång va?

    Jag har senaste 1-2 v känt nåt som kändes precis som "sparkarna" gjorde i början... inte några tarmrörelser... det är typ på samma ställe varje gång. Är det tarmarna så borde det ju flytta sig lite eller?! Iaf inga tarmrörelser ajg haft förut. Är bara i v 13 så är ju tidigt isf men är 3e barnet om det nu har nån betydelse?!


    Jag har ju BF 1 sep (första graviditeten) och är i mitten av vecka 15. Alltså, jag känner ibland en vag känsla av att det är aktivitet där inne, som att den kanske vänder sig eller så, att något är i gungning där inne ungefär, men det är verkligen bara förnimmelser såjag inte vet säkert. Sedan jag började att känns så senaste veckan så har jag även ofta lagt händerna utanpå och försökt känna utifrån och vid två tillfällen har jag känt ett svagt två-tre små ?pet? som om någon petade med ett vuxet pekfinger ungefär, på samma ställe. KAN det vara små sparkar? Ligger den inte för långt in och i sin lilla vattensäck för att det skulle gå att känns något sådant utanpå nu?

    Ni som genomgått senare graviditet med ?riktiga? sparkar får gärna upplysa..
  • Äldre 10 Mar 21:55
    Jojjans skrev 2019-03-10 10:44:35 följande:

    Det var jag som var hos en gynekolog (inte via mvc) iom min oro efter stt ha förlorat en graviditet i vecka 16 pga infektion i september. Jag var hos den här gynekologen på återbesök efter missfallet och hon sa åt mig att boka in en tid hos henne när jag blev gravid igen så sagt och gjort.

    Vi pratade mycket om oro, risker rent statistiskt men också hur man hanterar att det inte finns särskilt mycket man kan göra åt den typen av infektioner. Såklart kan man ta extra urinodlingar och vara extra vaksam på illaluktande flytningar, men det finns för lite forskning kring detta så inga tydliga riktlinjer från vården.

    Men grundläggande är ju såklart att undvika att få in fel slags bakterier i slidan, och försöka hjälpa slidan att ha ett bra immunförsvar för att stå emot infektioner bra. (Alltså ingen tvättning med tvål, inte stoppa in orena fingrar, tänka på hur man torkar sig vid toalettbesök osv). Men det finns liksom inget som stödjer att nåt av detta skulle ge missfall pga infektioner, det ha delar nog mer om att lugna sinnet och inte klandra sig själv om något ändå skulle hända.

    Både denna gyn och min bm poängterar mycket och ofta att denna graviditet är och ska behandlas dom en normal lågriskgraviditet och att det inte finns något som tyder på att jag skulle få en infektion igen, då det är mycket ovanligt och händer av en slump. Men jag har krävt att dom gjort extra cervixodling och lämnat in fler urinprov än standard för att jag blir lugnare av att få höra att allt är ok.


    Tack för att du delar med dig. Jag har undrat varför man får så lite info om infektioner och tänkte ta upp med min barnmorska oro.

    Har du koll på vilka infektioner som är störst risk eller som går att påverka? Vilka infektioner är det som det kollar med cervix-odling? Och vet du om det är något mer ön UVI som man kollar med urinprovet?
Svar på tråden Bf September 2019