Inlägg från: PetiteCherie |Visa alla inlägg
  • PetiteCherie

    Bf September 2019

    Hej! Har läst sista sidan här och bara måste flika in. Jag tänker att det här med fosterdiagnostik är inte så svart eller vitt som det ibland kan låta.. Tänk er en värld utan barn med Trisomi 21 (Downs syndrom). Om alla plötsligt enligt riktlinjer börjar erbjudas och väljer att ta testet NIPT, kommer det då innebära att de kvinnor som bär på barn med kromosomavvikelser väljer att göra abort? Hur många VET vad man skall göra av resultatet man får... ? ?Ta det bara för att..? eller har man riktigt ordentligt funderat på var man står i frågan, accepterar vi ett barn med kromosomavvikelse? Var går gränsen för vilka barn som skall finnas? Kommer det inom kort att utrotas människor med Downs syndrom? (Som faktiskt är livsdugliga och många har ett bra och glädjefyllt liv). Var går gränsen för vilka människor vi accepterar i vårt samhälle? Var går gränsen för hur mycket vi faktiskt har rätt att kontrollera eller vad bör kontrolleras? Vad händer om vi snart kan kontrollera om barnet har andra handikapp? Hur långt kan vi gå inom fosterdiagnostiken? Kan vi idag släppa mer på kontrollen kanske och acceptera att vi inte kan kontrollera/förändra och påverka allt här i livet? Bara en liten tanke såhär i KUB- och NIPT-tider där folk kan få det att låta självklart att kontrollera det som kontrolleras kan.

  • PetiteCherie

    Jag gjorde! I typ v11-12. Skall göras innan vecka 15 då livmodertappen böjer sig så mycket bakåt senare i graviditeten och svårt att ta provet då. Ingen risk för missfall, kan blöda lätt efteråt men bättre att ta det än att vänta fick jag höra.


    Elcca skrev 2019-03-03 10:36:29 följande:

    Hej! Är det någon av er som har gjort cellprov under graviditeten? Det sägs ju att det inte är någon risk, men tycker ändå det känns lite läskigt att man ska vara och pilla på livmodertappen.


  • PetiteCherie

    Tror att det är pga att MVCformulären är utformade så att det står såhär: beräknat datum enligt sista mens och beräknat datum enligt ultraljud (vilken är rutinultraljudet dem går efter). Det är dem två datum dem går efter och det som syns i journalen. Men det är dateringen på rutinultraljudet som kommer vara din rätta beräknade datum. Fostren är oftast lika stora vid v19 när rul görs så därför kan man gå på den dateringen bättre än sista mens. Är inte ofta sista mens stämmer klockrent på dagen med det rutinultraljudets beräknade datum. Sen är nog största skillnaden för Dig om du är i v9 eller v10. Själva vården i dessa veckor är precis densamma och ingen skillnad görs beroende på vecka i så tidig graviditet. Om dem ska ändra datum i din journal måste dem ju ändra datum på beräknat enligt sista mens, och där vill nog ingen vara och klicka i och ändra. Men för den gravida känns det ju tufft att ?backa? dagar eller så. Däremot efter RUL när dateringen är uppdaterad och mer säker, så kan ju veckorna börja vara avgörande (mer än för en själv) med tanke på foster överlevnad, insatser man gör på v22 eller v23 osv osv. Och då är det beräknat enligt ultraljud som gäller. Inte sista mens. Svårt skriva så bra känner jag men försökte iaf. Mvh barnmorska


    Tigerkvinna skrev 2019-03-09 13:37:53 följande:

    Är det föressten någon här som jobbar inom vården eller vet varför man så envist använder sista mensen som datering på gravditeten? 

    Jag har en mer exakt ultraljudsdatering från 2 ultraljud som daterat lika och dateringen nämns på flera ställen i journalen. Men så fort jag har kontakt med bm, dietist eller när jag är inne för dropp så använder dom envist ändå sista mens dateringen. Detta stör mig lite eftersom det ser ut som jag får vård i fel graviditetsvecka. Exempelvis sist jag var inne så när dom gick efter gamla dateringen så stod det gravditetsvecka 8+3 när jag egentligen var i 9+2 det är ju liksom skillnad på att vara i v.9 eller i v.10 tänker jag..


  • PetiteCherie

    Tycker också det låter något sent att göra rutinultraljudet i v21+3. Trodde man gjorde mellan 19+0-21+0 men jag kan ha fel.


    Tigerkvinna skrev 2019-03-09 14:17:39 följande:

    Ja det tycker ju jag med. För dom bokar ju in allt sent eftersom dom ligger en vecka efter. Nu får vi inte RUL förrens i v.22 :/ för dom har bokat rul till första dagen i v.21 som ju då är 3 dagar in i vecka 22...

    Vart samma sak med KUB (nu ska vi inte göra det) men då skulle vi få gjort KUB i v.15 för dom tyckte att dom bokade kub i 13+3 men egentligen vart det ju då i 14+2 vilket ju skulle blivit för sent, trots att man påpekade det så sa dom bara ja men sista mens brukar stämma bra ändå så nu går vi efter det...


  • PetiteCherie

    Tyvärr kan du nog inte få havandeskapspenning förrän 60 dagar innan beräknad förlossning (pga fysiskt tungt jobb). Tror sjukskrivning är ditt enda alternativ i såhär tidig graviditet.. men de är ju också pengar du får vid sjukskrivning. Kan man inte jobba så kan man ju inte. Om dem inte kan placera om dig fram till 60 dgr innan bf?


    Väntarpåpluset skrev 2019-03-21 12:01:20 följande:

    Hej tjejer. Skulle behöva bolla med er hur ni andra hadde gjort i min situation.

    Jag är nu i vecka 17 (16+4) har börjar få en rejäl kula på magen och känner mig fullkomligt utsliten av mitt tunga jobb. Jobbar på en tung somatisk avdelning med oxå 4-5 starkt utagerande dementa pasienter som ofta bli voldliga. Trots att min chef på samtal med BM från företagshälsovården i 1 termin lovade massor av olika tillrättalägganden så har jag fortfarande inte sett av nått. Jag tycker det känns tidigt att söka om havandeskapspengar nu, vet dock inte hur lång tid det kan ta? Hur hadde ni gjort/tänkt? Sökt om det nu eller väntat och hur länge då? Hadde ni tagit sjukskrivning istället? Hör till saken att jag på dom sista 9 veckorna ligger utslagen i förkylning nr 2, har haft magsjuka och gått med en inflammerad tand som ska rotfyllas till veckan när penicillinkuren är över. Jag har varit hemma 4 dagar från jobb totalt och trots att jag gått i det skicket/förkyld/tandvärk de lux!! Så har hon inte gjort nått för att underlätta för mig


  • PetiteCherie

    Aha okej, hade missat det!! Tack för upplysning


    Anonym (chockad!) skrev 2019-03-21 12:57:26 följande:

    Jo det finns tillfällen om jobbet är farligt, miljömässigt, där du kan få HP tidigare. Säkert ovanligt men det går, annars är 60 dagar det vanligaste.


  • PetiteCherie

    Ahhh men så skönt. Då är de klart du ska göra så då det är så tungt för dig nu. Du och barnet går ju först!


    Väntarpåpluset skrev 2019-03-21 15:27:49 följande:

    Bor inte i Sverige och här kan jag få det från första dag om arbetet är tungt och farligt för fostret så som fysisk belastning, kemikalier, psykosocialt miljö osv


  • PetiteCherie

    Kikat på Britax smile 2? Vi har den och dina kriterier faller in! Dock osäker på ?inget stopp på fotstödet?... blir osäker på just den delen. Annars är det en bra vagn som är prisvärd! (Närmare 5000 istället för de dubbla liksom)


    Anonym (chockad!) skrev 2019-04-10 18:43:47 följande:

    Ja absolut kan vara svårt att veta innan, var ju därför jag hade så många olika vagnar eftersom jag hittade "fel" på dom hela tiden haha men som du säger, ingen är perfekt.

    Jag har några få saker som jag MÅSTE ha dock;

    - Lätt att fälla ihop och bli relativt liten när man viker ihop den

    - svängbart/bara hjul fram.

    - reglerbart styre

    - vändbar sits

    - relativt plant liggläge

    - inget "stopp" på fotstödet så man kan ha sittvagnen länge om man så vill

    De är de sakerna jag måste ha, sedan är det ju i övrigt lite att man får kanske ge avkall på nåt för att få nåt annat.

     

    MEn absolut har utseende också en viktig roll. Jag är alldeles för ytlig för att gå runt med en vagn som jag tycker är asful fast den har bra funktion ;) 

    Så du får nog helt enkelt väga alla fördelar med en gratis vagn och dess funktioner mot hur "ful" den är haha haha

     

    Jag vågar inte köpa NÅT innan v 25 :p så sjukt nojig! Men har börjat kolla lite vad vi behöver och vad jag vill ha, men bara på nätet än så länge, inte varit iväg på nån affär.


  • PetiteCherie

    Läste också det men känns som de är mycket man kanske ska undvika i stooora mängder som gravid.. tänker typ annanas är det ju många som äter också för att starta igång förlossning.. (för att framkalla sammandragningar).. kanske är liknade effekt av mycket ingefära? Men är ändå tveksam till att det ska vara så.

    www.expressen.se/halsoliv/halsa/gravid/gravida-varnas-for-ingefara-i-kosttillskott/

Svar på tråden Bf September 2019