• Elcca

    Bf September 2019

    September89 skrev 2019-03-03 10:40:38 följande:

    Jag skulle ha gjort nu under vintern men min barnmorska tyckte att jag skulle göra det på efterkontrollen istället. Har för mig att det brukar stå på kallelsen att man inte ska göra cellprovet under graviditet men det kanske inte stämmer då?


    Jag skulle oxå ha gjort det nu i november men sköt upp set då jag gick igenom ivf-behandling. Tänkte att jag skulle vänta tills efter jag fött, men nu rådde min bm att jag skulle göra det innan då jag skulle gjort det i november. Men jag känner mig tveksam..
  • Elcca
    Tösen01 skrev 2019-03-03 11:08:29 följande:

    Jag har samma dilemma gällande cellprov, hae inte tagit något på ca 6 år nu... Dock är jag vaccinerad (gjorde det innan sexdebut, mamma betala själv på den tiden) min bm sa att jag ska göra, men jag vet inte. Min vän blödde ganska mycket och visst, det hände inget med barnet, men psykiskt var det superjobbigt för henne. Min man (läkare) tycker jag kan vänta tills efter, mest för att risken för cancer är väldigt liten när jag nu är vaccinerad, men också för att om det är förändringar, så går det inte att göra så mycket ändå? Dock säger han själv att han inte läst på ordentligt och att han tycker jag ska kolla med någon som verkligen vet, alltså en gynekolog. Får se hur jag gör, tror jag väntar ändå...


    Ja, det är precis så jag tänker. Att om man skulle börja blöda skulle det vara väldigt påfrestande psykiskt. Jag skulle stressa upp mig själv! Usch. Jag vet inte.
  • Elcca
    PetiteCherie skrev 2019-03-03 10:43:43 följande:

    Jag gjorde! I typ v11-12. Skall göras innan vecka 15 då livmodertappen böjer sig så mycket bakåt senare i graviditeten och svårt att ta provet då. Ingen risk för missfall, kan blöda lätt efteråt men bättre att ta det än att vänta fick jag höra.


    Det är just den där blödningen jag är orolig över. Skulle göra mig så sjukt nervös.
  • Elcca
    Solgul skrev 2019-03-03 11:30:53 följande:

    Haha, tänk att denna fråga kom upp samma förmiddag som jag själv tänkt skriva! Är också vaccinerad, tog senaste provet för knappt 3 år sedan. Är i v 13+4 idag. Man KAN ta under hela graviditeten men kan bli missvisande om det tas lite senare i graviditeten (står olika vecka på olika ställen men verkar vara mellan v12 och 15 som man helst ska ta innan) och risk för större blödning än när man inte är gravid...

    Iom att jag är i den gravvecka jag är och att jag hade en rikligare blödning nu i veckan som så fortfarande oroar mig så har jag har bestämt mig för att vänta och ta efter graviditeten.

    Viktigt bara att man inte glömmer och att tiden går! Själv har jag lagt in fyra (!) påminnelser i telefonen. (Boka tid för cellprov! Bokat tid för cellprov? Varit på cellprov?)


    Jag förstår att du väljer att vänta. Beklagar dina blödningar! Det är ju väldigt påfrestande även om det är ofarligt. Tror också att jag kommer välja att vänta. Och lägga in påminnelser. :)
  • Elcca
    Daphodil skrev 2019-03-03 12:56:33 följande:

    Jag gjorde cellprov nu v 9. Det blödde lite direkt, men det värsta var de bruna flytningarna som höll på 3-4 dagar efter. Tyckte det var obehagligt länge, och visste till slut inte om de var pga provet eller "något annat". I efterhand önskar jag därför att jag hade väntat.


    Beklagar din upplevelse! Lite det jag också är rädd för..så jag kommer nog att vänta. Oavsett vad bm säger.
  • Elcca
    Tigerkvinna skrev 2019-03-09 08:20:17 följande:

    HUr har v.10/11 varit för er andra? Jag har lite smått börjat bli orolig och nojja igen att det lilla pyret dött därinne. 

    Är fortfarande enormt trött, brösten är sprängstora, illamåendet är kvar även om det känns som det kanske blivit lite bättre den här veckan. Det enormt skarpa luktsinnet är kvar. Men är ändå nojjig på något sätt att det inte finns något levande därinne =/


    Den där nojan känner jag igen! Är nojig att det ska ha hänt något hela tiden. Tror det kommer följa med en hela tiden fram tills vi har vår lilla bebis hos oss, och sen kommer man börja noja för andra saker. Dock längtar jag tills man kan känna sparkar och rörelser. Då har man iaf något att gå efter. Nu är det helt ovisst!
  • Elcca
    Miichaella skrev 2019-03-10 13:20:16 följande:

    Blodtrycket, socker (min mamma har diabetes men kanske alla tar det), urinprov och vägde mig :)


    Jag har lämnat bltr, blodprover (sköldkörtel, ferritin, blodvärde, blodsocker, blodgruppering och rh-faktor. Samt hiv och antikroppar för röda hund) men inget urinprov. Trodde att urinprov va standard.
  • Elcca
    Tigerkvinna skrev 2019-03-12 20:22:50 följande:

    Idag har min dag varit en mardröm och hela min värld rasade samman och gick i tusen bitar, men den slutade bra tillslut. Skriver för att få ventilera lite utav dagens hemskheter. 

    Det började med morgonen jag tänkte ringa till gyn för att beställa dagvårdstid för elektrolyt dropp pågrund utav mitt illamående. Kom dock inte riktigt ihåg vilken dag jag varit där senast och funderade på om det kanske var lite tidigt. Loggade därför in på 1177 för att kolla datumet. När jag loggar in ligger det och blinkar en liten ny symbol under läkemedel. Klickar där för att se vad det är. När jag kommer in på listan så bara svartnar det för mig och jag utbrister i totalt störtflod utav gråt. För där stod det Ordinerat på mitt förra besök några dagar tidigare Cytotec. 

    Piller som alltså används vid medicinsk abort. Blev helt hysterisk och kunde inte tänka klart. Kom inte ihåg om jag fått något piller sist eller inte då jag brukar få det ibland. Ringer BM i ren och skär panik som är jätte stöttande och gullig och säger att det är säkert bara något fel. Det går jätte fort med Cytotec om du inte haft blödningar så kan det inte ha hänt något. Dom är noga när dom delar ut det etc. Ring och prata med dom. 

    Men jag hinner ju trissa upp mig igen eftersom jag sen ungefär senaste besöket haft ganska stark mensvärk och började måla upp alla hemska scenarion att Cytotecen inte tagit utan bara skapat magont och ett dött foster. Och så var jag en blöt pöl på golvet igen. Men med min mans hjälp lyckades vi ringa gyn som var upprörda över situationen bad oss komma in så att vi fick reda ut vad som hänt. 

    Väl där blev vi fint omhändertagna utav sköterskor och barnmorskor som hade full förståelse för min störtgråt. Och tyckte inte jag överreagerade utan förstod till fullo oron. Men återigen försökte förklara situationen att risken att jag skulle fått i mig Cytotec är jätte liten då dom kollar noga vid adminstrering och när dom kollat loggar finns ingen logg för att jag fått något sist överhuvudtaget. Och att jag inte haft några blödningar gör risken ännu mindre. Men vi fick träffa läkaren som noga gick igenom datasystemet med oss och visade oss att det bara blivit fel i pappersarbetet då det var en patient brevid min säng som fått cytotec adminstrerat och läkaren råkat registrera in det fel. Och att i deras loggar kunde dom se att läkaren direkt insett sitt registreringsmisstag och registreat av det men att det tyvärr ändå legat kvar i systemet trots att det inte borde ha gjort det. 

    Men då min oro var i taket så fick vi ett ultrljud också bara för att få se att allt var OK med lilla grynet där inne. Och lilla grynet hade det mycket riktigt alldeles utmärkt där inne. Vuxit massor, såg ut som en liten bebis nu med armar, ben fingrar och tår. Lilla grynet låg och sög på tummen och vink viftade med andra armen och gjorde massor med akrobatrörelser med fötterna, och hjärtat låg djupt inne i den lilla och pickade på fint. 

    Min oro släppte något enormt när jag såg att lilla grynet hade det bra. Och lättnaden slutade i tårar men glädjetårar att få se lilla grynet. Känslan av att se något mer mänskligt än en liten blobb var enorm glädje. Så i allt hemskt så slutade det ändå bra. Men fick rejäl huvudvärk nu mot kvällen när alla spänningar och all oro bara släppte. 


    Men fy va fruktansvärt!! Förstår din rädsla och oro till fullo. Så hemskt! Men också så skönt att allt var okej och att din lilla bebis växer som den ska och lever rövare där inne i magen! <3
Svar på tråden Bf September 2019