• Etta

    Bf September 2019

    Jojjans skrev 2019-09-17 10:01:50 följande:

    Hej alla,

    Vsd mysigt att det börjat ploppa ut fler bebisar här inne :)

    Jag har mer än en vecka kvar till BF, men våran prematura plutt har redan hunnit bli en månad <3

    Första tiden innehöll oerhört mycket rutiner med sondmatning på schema var 3e timme och en bebis som själv inte visade sina behov så tydligt. Sen fick vi vidare vård i hemmet och hjälp med att få igång amningen så att vi kunde plocka bort sonden innan vi blev utskrivna. Han tappade mer än 10 % av födelsevikten så jag var stressad att han inte skulle gå upp som han skulle, men sen sonden togs bort har han ökat med 200 gram var tredje dag och ligger redan över sin kurva, så han har varit jätteduktig med att lära sig amma trots tidig entré.

    Nu är han som vilken helt nyfödd bebis som helst, strax över 3 kg, och betydligt bestämdare med hur han vill ha det. Han ammar runt 12 gånger per dygn, lika ofta på nätterna som på dagarna, och vill helst vara nära hela tiden så jag bär mycket i sjal eller sitter med honom i famnen. Han sover i babynest mellan oss för att vi hela tiden ska kunna ha en hand på honom osv så han inte känner sig ensam.

    Men överlag är han en väldigt nöjd bebis som bara skriker ordentligt när han är hungrig. Såklart en del gaser, så då blir han gnällig men magmassage/cykla med fötterna och ligga nära/tutta brukar lugna. Och hjälp att rapa regelbundet såklart.

    Ni som fött vaginalt, var det någon av er som fick en bristning? Jag fick en grad 2 pga extremt snabbt utdrivningsskede, och nu 5 veckor senare så har det fortfarande inte läkt helt, några stygn i mellangården sitter fortfarande kvar (det är stygn som ska lossna sv sig själv). Hur har allt läkt för er?


    Vad roligt med en uppdatering, och härligt att höra att allt gått så bra trots en tuff start! :) Jag har ju inte fått än men med min dotter fick jag en större grad 2-bristning, och minns att just stygnen i mellangården tog ett tag att läka/släppa. Tror det tog ca 6 veckor. Men hade läkt fint efter 8 veckor när jag var på efterkontroll. Har du någon sådan inbokad?
  • Etta
    Jojjans skrev 2019-09-17 19:31:41 följande:

    Ja så skönt i allt att det ändå gått bra, annars hade det känts lite väl tufft.

    Ok, ja då borde dom ju lossna snart, var 5 veckor sen han föddes idag. Ska på efterkontroll den 30 så då får jag veta hur allt läkt.

    Har du haft några men efter din bristning? Jag tyckte inte alls det gjorde ont när jag sprack, och har inge bekymmer att hålla tätt/knipa, men har tyckt det varit riktigt jobbigt med stygnen som kliar och attman sitter still så mycket med en nyfödd och ammar...


    Ja, innan de läkt tyckte jag det var jättejobbigt, kliade och sved och hade svårt att gå mer än långsamt för det kändes som det skulle gå upp, men efter att de läkt har jag inte känt av det alls. Dock har jag i denna graviditet sen typ v 20 haft svårt hålla tätt, rätt handikappande men vet ju inte säkert att det beror på det, eller om jag slarvat med knipövningar (vilket jag gjort.)
  • Etta
    Miichaella skrev 2019-09-24 23:17:44 följande:

    Idag på bf kl. 02:40 kom han som vi längtat efter så mycket! Han är perfekt! 4268g och 53cm. Hade en väldigt smärtsam förlossning med en kort latensfas knappt utan pauser och öppen 10cm när vi kom in. 2 timmar av krystarbete varav sista halvan helt utan smärtlindring då jag inte fick använda lustgasen mer. Men allt har gått bra och vi myser på. Tänka sig att han gick full tid trots att jag varit sjukskriven sedan midsommar då han var påväg att komma alltför tidigt :)


    Stort grattis!! :)
  • Etta
    Anonym (Jopp) skrev 2019-09-25 11:07:45 följande:

    Bf 17/9, gått över 8 dgr nu. Väntan känns lång men gott mod än så länge på mig. Någon fler som gått över och väntar?


    Jag har inte ens gått över än men tycker väntan är olidlig.. känner mig rätt klar med graviditeten! Vad gör du för att få dagarna att gå?
  • Etta
    Anonym (Orolig och stressad) skrev 2019-09-26 17:30:48 följande:

    Här kom det en liten tjej igår (1 dag före BF) vaknade av värkar kl 3 på natten. Var osäker på om det verkligen var på gång ringde förlossningen vid 4.30 och strax innan 5 kom vi iväg till förlossningen. Kom in till förlossningen 5:30 och 6:40 så var hon ute. Vägde 3530g och var 52 cm lång.


    Stort grattis!! :) Vilken fart! Hoppas allt gick bra!
  • Etta
    Anonym (Jopp) skrev 2019-09-25 19:00:26 följande:

    Ja du .. mycket soffan! Vilar! Tar hand om ettåringen (som är några timmar på förskola då och då)...

    Vad gör du?? Hoppas du mår bra sista tiden.


    Samma typ, vilar på soffan så mycket jag kommer åt och underhåller 4-åringen däremellan... puh. Dåligt samvete för det blir mkt skärmtid... Ont i hela kroppen och halsbränna och sover som en kratta, så tycker verkligen det är dags nu!!
  • Etta

    Jag har nu haft regelbundna men ej så täta värkar från 22 igår kväll, sovit max 30 min åt gången och vaknat av riktigt onda värkar men kommer fortfarande inte tätare än en på 10. Segt!!

  • Etta

    Nu är vår dotter också här! :) Föddes igår eftermiddag efter ca 16 timmars värkar men en snabb förlossning när vi väl kommit in! :)

  • Etta
    Jojjans skrev 2019-10-03 12:05:15 följande:

    Trots att jag var en av de senare beräknade i gruppen har vi nu haft våran lilla skrutt här i över 7 veckor. Trots den tuffa starten med neo, sondmatning och hemgång med en bebis som kände som en liten fågelunge så har allt gått jättebra under förutsättningarna. Han har hela tiden gått upp i vikt (massor!) sen vi tog bort sonden och nu en vecka efter BF har han precis passerat 4 kg, och fått goa runda kinder och veck på låren.

    Jag upplever också att han är väldigt stark i nacke och rygg för att vara så liten, antagligen för att han tjuvstartat med att träna dom musklerna.

    Idag är första dagen själv hemma med honom. Trodde jag skulle vara stressad men känner mig bara lite uttråkad och ensam... men det är nog nyttigt med lite vila efter att ha stressat med att hinna med allt hemma innan sambon började jobba.

    Hur är det för er andra, gör ni nåt annat på dagarna än ammar, byter blöjor och vyssjar bebis? Och tar hand om ev storasyskon såklart..


    Nu är ju min lilla bara en vecka, men gör inget annat än ammar, byter blöja, vyssjar och tar hand om storasyster... då är vi ändå två hemma nu! Lite nervös för hur det ska gå att vara ensam med två barn får jag säga! Storasyster är ganska svartsjuk, men väldigt gullig mot bebisen tack och lov, men hon ropar så fort jag satt mig för att amma och det duger inte att pappa kommer för ?jag vill bara ha MAMMA!!? så lite slitigt! Jag kände mig för övrigt jätteensam de första veckorna med min stora tjej, kände ingen annan som var föräldraledig just då, sen började jag umgås med några från BVC-gruppen när den startade, var verkligen räddningen!
  • Etta

    Kul att höra ifrån er andra! Vår dotter är en månad idag, dagarna är fortfarande helt oförutsägbara, ibland sover hon 2-3 timmar i sträck, vaknar och ammar och somnar om, och ibland är det bara halvtimmes-sovpass och mycket vakentid däremellan, där hon mest vill annan hela tiden. I natt ammade hon ungefär en gång i timmen, jag är helt slut idag... Tycker den största utmaningen är att aktivera storasyster (4 år) och känner att jag har dåligt samvete gentemot båda, lillan för att hon inte får tillräckligt med uppmärksamhet och storasyster för att jag är så tråkig och ammar och byter blöja eller tvättar mest.. puh! Tycker också det är svårt med hur vi ska sova, vi sover bäst om vi samsover men det avråds ju ifrån så försöker lägga ner henne i egen säng, men om hon somnat vid bröstet/i famnen vaknar hon 3 av 4 ggr och gråter. Hur gör ni?

  • Etta
    Jojjans skrev 2019-10-30 17:26:55 följande:

    Nu är jag riktigt less och uppgiven, behöver bara få skriva av mig.

    Jag har tyckt att allt gått så bra trots att våran lilla kille föddes så tidigt, men ju äldre han blir desto mer krävande är han och nu sen pappan började jobba så känns det som att jag ska gå sönder.

    Jag kan sällan äta mat, gå och kissa osv. Han vill vara i famnen typ hela tiden. Lägger jag ner honom när han somnat är han inte nöjd särskilt länge. Vaken går det i stort sett aldrig att lägga ner honom någonstans. Han har börjat vägra vagnen och krånglar extremt mycket när jag ska försöka ha honom i bärsjalen. Sover gör han endast PÅ mig, på min mage/bröstkorg. Ibland kan han ligga precis bredvid mig och fortsätta sova men oftast vaknar han då med. Är ofta orolig för plötsligspädbarnsdöd men vet inte hur vi annars skulle överleva sömnmässigt. Han vaknar också väldigt ofta både på dagarna och nätterna med ont i magen, så jag spenderar väldigt mycket tid mer att försöka söva om honom då, och trösta, så han ska få tillräckligt med sömn. Därför vill jag ogärna lägga ner honom när han väl somnat, för han behöver verkligen den sömn han kan få...

    HUR klarar ni andra av livet över huvud taget? Hur går det för andra med flera små barn, eller med djur osv. Jag förstår inte hur det ska gå ihop över huvud taget.


    Åh, jag förstår dig helt, hade det sådär med min äldsta! Periodvis är det urtufft med en bebis, speciellt en som inte sover så mycket! Försök tänka att det enbart är en övergående period, vet att det är svårt, speciellt med första, men bebisar ändrar sig snabbt och snart kommer hans vanor vara annorlunda! Men sen är det inte farligt att lämna honom även om han skriker en så kort stund som det tar att gå och kissa, det klarar bebisar! (Så blir det ju med syskon, jag måste ibland lägga ifrån mig en skrikande bebis för att hjälpa storasyster på toaletten eller med ytterkläder för att komma iväg på morgonen tex.) Kan din sambo ta över honom när han kommer hem från jobbet så du får vila då åtminstone?

    Angående att äta på dagen så försöker vi lösa det genom att försöka göra så mkt mat på kvällen att det räcker till en matlåda för mig som bara är att micra (och jag äter den ofta med en hand sen med bebis på ena armen...) Men det kan verkligen vara kämpigt!! Att gå runt med en skrikande bebis och inte kunna trösta är verkligen dränerande!
  • Etta
    September89 skrev 2019-10-29 15:16:46 följande:

    Jag skulle typ aldrig sova om hon inte fick sova hos mig ibland så jag har gjort så att jag ligger på sidan med henne på min arm och hennes ben ovanpå mitt täcke så att hon inte kan få något över ansiktet. Har min arm högt så att hon inte ska få någon av mina kroppsdelar över ansiktet så jag ligger ju inte jätteskönt haha.

    Pratade med min Bvc-sköterska om det och hon sa att sova i egen säng är den rekommendation de ska ge utifrån dagens rön men att hon personligen tycker att det känns knasigt att neka en bebis som vill ha närhet då närheten är så viktig och naturlig för de små. Och det var precis så jag också kände.

    Vi försöker såklart lägga ner henne i nestet och ha en hand eller så hos henne men om hon är ledsen så får hon komma upp.


    Ja, jag håller med! Känns helt onaturligt att lägga ifrån sig henne i egen säng när det är så viktigt att vara nära annars. Ska definitivt testa detta med att ha hennes ben på täcket!
  • Etta

    Hej! Min tjej blir 8 veckor på lördag, vi har haft det lite kämpigt med kvällsoro/magknip på kvällarna de sista två veckorna. Mycket skrik och svårt att komma till ro, vill ligga vid bröstet konstant från ca 19 men skriker även där så vi går runt runt och vaggar och sjunger vilket hon blir lite lugnare av. Sele funkar ibland men inte alltid. Ganska kämpigt känner jag! Hon somnar oftast till sist runt 23 men häromdagen kom hon inte till ro förrän 00.30. Dagtid sover hon däremot bra men helt oförutsägbart! De dagar jag lämnar på förskolan brukar hon somna i vagnen på vägen dit vid 09 och sen sova ett par timmar till i vagnen men ibland (som idag) vaknar hon så fort vi kommer hem. Då ammar jag och nu sover hon i min famn men kan inte lägga ner henne så blir nog sittande i soffan hela fm... Hon sover definitivt bäst i vagnen men har svårt att motivera min 4-åring till vagnpromenader i novemberrusk de dagar hon inte är på fsk.

  • Etta
    Anonym (E) skrev 2019-11-20 21:45:01 följande:

    Hur vet ni om bebisen är hungrig när den vaknar på natten? Igår vaknade hon och gnällde, provade nappen och vagga lite, funkade inte, då testade jag bara att ta upp och vagga i famnen en stund då somnade hon, så blir helt förvirrad när jag ska amma henne eller när hon vaknar V andra anledningar??


    Jag testar alltid att amma först, vår tjej sover antingen bredvid mig eller i sin babycrib precis intill sängen så behöver inte gå upp för att amma så det är även av egoistiska skäl. Eftersom man enligt BVC inte kan amma för mycket känns det smidigast att testa det först. Jag antar att hon kanske ibland vaknar av att hon vill ha närhet om hon ligger i babycriben men då snuttar hon bara lite på bröstet och somnar om. Vaknar hon av magknip (aldrig på natten enbart sen kväll) funkar inte amning så först då går jag upp och vaggar.
  • Etta
    Anonym (E) skrev 2019-11-24 16:02:32 följande:

    Hej!

    Hur rullar allt på med era små?

    En fråga, hur gör ni med sömnen för era bebisar på dagarna? Styr bebisen det helt själv eller försöker ni få in något sovpass medvetet för bebisen? Alltså lägger hen ner när den verkar trött eller går ut och går med vagnen? Eller får det bli lite som det blir? Är vi iväg och gör en massa saker kan vår dotter sova ganska mycket i bilen, i vagnen osv.. men är vi bara hemma somnar hon väldigt sällan av sig själv?

    Skulle gärna höra hur ni tänker kring sömnen på dagen?


    Samma här att vår dotter har svårt att somna av sig själv om vi bara är hemma, tis-tors lämnar jag storasyster på förskolan och då går vi hemifrån ca 08.45, då somnar hon alltid i vagnen och sover ofta två timmar sen. Jag försöker därför komma ut runt 9-10 även de andra dagarna, för känns som dagarna blir bättre och vi har någon form av rutin om hon sover ett par timmar i sträck på förmiddagen.
  • Etta
    Anonym (E) skrev 2019-12-20 12:33:20 följande:

    Hej allihopa. Börjar bli lite desperat, att få vår bebis att somna på dagarna är nästan omöjligt.. det enda som funkar är att gå ut och gå med vagnen. Alltså ute. Inne funkar inte. Hon gallskriker bara.. i famnen vägrar hon också somna, känns så hemskt att en sån liten bebis inte vill somna i ena famn.. men hon gallskriker och trycker huvudet bakåt.. :( vill bara att hon ska känna trygghet och att vi finns där och hade varit mysigt att få henne att somna i vår famn ibland.. bärsele har vi testat och det funkar ibland.. men vill gärna ha andra tips och råd. Hur får ni era bebisar att somna på dagarna?


    Jag har det på liknande sätt! Börjat senaste veckorna, tidigare har hon somnat i famnen och sovit vidare när man lagt ner henne, men nu vaknar hon så fort jag lägger ner henne och vaknar snabbt även i famnen dagtid. Funkar ibland med sele, framförallt på förmiddagen men ibland blir hon förbannad! Vagnen funkar dock tack och lov nästan alltid, men bara om den rullar! Så har inte så mycket tips men känner igen mig! Men jag tänker inte alls det är någon fara om hon gråter när du är nära, det känner hon ju! Det kan ju vara att hon har ont i magen tex men då blir det en tröst att du är där och hon kan ändå vara trygg. Sen tror jag ofta de gråter för att de är övertrötta och tänker att de även då får tröst av att man är nära även om de gråter tills de somnar! Det är ju ändå stor skillnad mot om de gråter och ingen är där. Jag har däremot lite dåligt samvete över att min dotter ibland gråter när jag lägger ner henne i vagnen och sen somnar efter ett tag när vagnen rullar, för där är hon ju ensam tänker jag.. sen skulle jag ju inte låta henne ligga där och skrika jättelänge förstås.
  • Etta
    Anonym (chockad!) skrev 2020-01-17 23:22:50 följande:

    Lite nyfiken på alla. Ingen som vill fortsätta ha kontakt?


    Hej! Jag har gärna fortsatt kontakt och tänkt skriva flera gånger, bara så svårt hinna med i vardagen tycker jag! Vi har det bra men kämpar på med lite övningar då vår lilla tjej har en favoritsida och därför fått lite sned huvudform. Kämpar med att hon ska ligga på mage dagtid men hon hatar verkligen det! Tycker inte hon är så stark i nacken än heller. Håller uppe huvudet i max fem minuter och lägger sedan ner det och skriker. Hon är ju född i slutet av september så tio dagar kvar tills hon blir 4 månader. Är era starka i nacken och gillar att ligga på mage? Annars försöker vi hitta en nattrutin men hon är fortfarande en nattuggla och somnar sällan innan 22.30 Hon sover ofta mellan 19-20 men har sen ett vaket kvällspass. Hur sover era?
  • Etta
    Septemberpyre skrev 2020-01-17 23:53:45 följande:

    Va roligt :) Födde en helt underbar liten pojk i september. Han mår bra och utvecklas så oerhört fort! Dessutom har jag precis fått veta att jag är gravid igen så vi väntar ett syskon i september, igen! Haha...

    Hur går det själv? :)


    Men grattis! :)
  • Etta
    Fjiorgyn skrev 2020-01-22 23:49:47 följande:

    Min lilla stora (70cm och 9kg tung!!!) pojke blir 4 mån på måndag och han kämpar på! Han har varit väldigt stark i nacken sedan födelsen men har en favoritsida så han har också fått en sne huvudform, vilket det är väldigt mycket fokus på nu att "rätta till". Han har dock noll intresse att försöka vända på sig men går gärna upp i brygga och skjuter ifrån. Försöka åla sig framåt kämpar han också med, fy vad det är trist att ligga stilla! Och otroligt grinig så fort han inte får uppmärksamhet, så här är det aktivering varje vaken stund med honom (helst vill han upp och stå), babygymet har han tröttnat på rejält och skriker bara man närmar sig det xD

    Mat är även långt bort från oss för tillfället då han ska utredas för mjölkproteinallergi först. Däremot har vi fått in en rätt skön rutin för natten. Han nattas vid 19, får mat halvt sovandes när jag går och lägger mig vid 22-23tiden. Sedan vaknar han vid 4 och vill ha mat för att sedan vid 6-7 vakna för dagen. Han sover dock i vår säng eftersom han sover väldigt dåligt själv.


    Hur jobbar ni med favoritsidan? Jag tycker det krånglar till vardagen sååå mycket att behöva vända på henne när hon somnat, hon vaknar typ jämt då! Vi fick tipset att lägga en liten tunn bok under halva huvudet när hon sover, men hon har vaknat varje gång!
  • Etta
    Anonym (E) skrev 2020-02-05 12:06:59 följande:

    Hej allihopa! Varit borta ett tag här ifrån!

    Kul att se hur det går för alla, här rullar allt på. Hon växer så det knackar!

    Nätterna fungerar bra för oss. Hon somnar runt 20 och vaknar vid 08. Äter 2-3 grr per natt och somnar om direkt. Däremot dagarna, hur får ni seriöst era barn att sova? Vagnen funkar ibland men kan inte alltid gå ut med den då vi bor krångligt med trappar osv. men testade igår att se hur länge hon orkade hålla igång. Hon var vaken i 5h, sen tvingade jag henne att sova..

    har kollat på det där sovschemat på rulla vagn. Där står det att bebisar som är 5 mån oftast sover 4 grr per dag och typ 3-4 h.. finns inte en chans att Min dotter sover så mycket eller ofta.. hur gör ni andra? Det här börjar bli sjukt jobbigt..


    Hehe, jag har samma undran! Min tjej sover i vagnen, om den rullar. Då kan hon sova uppemot två timmar. Annars kan hon sova i min famn (samtidigt som hon snuttar på bröstet hela tiden) eller i sele, men bara kortare perioder typ max en halvtimme. Lägger jag ner henne på dagen i hennes säng vaknar hon efter fem minuter. Jag har nu fått in en rutin att jag går en längre promenad på ca en timme efter att ha lämnat storasyster på förskolan, då kan hon ibland sova vidare i vagnen när vi kommit hem, men inte alltid. Sen går jag ju och hämtar storasyster på tidig em och då sover hon i vagnen igen, blir kanske 45 min då. Annars är det sele som gäller här, och att jag då går runt hela tiden! Nu sover hon i min famn medan jag sitter i soffan, får inte mkt gjort här hemma direkt...
Svar på tråden Bf September 2019