• Äldre 27 Dec 12:59
    11195 visningar
    23 svar
    -1
    23
    11195

    Hur stora böter blir det om man kör med icke förnyat körkort?

    ThomasW skrev 2018-12-27 12:50:47 följande:

    Då du saknar körkort får du parkera och beställa bergning + taxi.


    Verkligen inte sant, om det är ett b-körkort. Om du inte förnyar det inom en viss tid får du hem papper om att det måste göras. Görs det inte då inom en viss tid blir körkortet ogiltigt. Men har du inte fått det händer ingenting bara du har med giltig legitimation.
  • Äldre 28 Dec 21:30
    #7
    Anonym (jur) skrev 2018-12-28 21:21:31 följande:

    Att köra med ett körkort som har passerat sin giltighetstid klassas som olovlig körning

    Det kan bli strafföreläggande eller dagsbot och i vissa fall där det är frågan om upprepad förseelse fängelse upp till 6 mån.

    Så om det bara handlar om att förnya ditt körkort och inte att det blivit indraget av någon orsak, se till att förnya det omgående.


    Lag (1951:649) om straff för vissa trafikbrott t.o.m. SFS 2015:59
    3 §   För någon uppsåtligen körkortspliktigt fordon utan att vara berättigad att föra sådant fordon, dömes för olovlig körning till böter. Har han tidigare innehaft körkort som blivit återkallat eller har brottet skett vanemässigt eller är det eljest att anse som grovt, må dömas till fängelse i högst sex månader.
     
    För någon körkortspliktigt fordon med uppsåtligt eller oaktsamt åsidosättande av föreskrift, som meddelats i fråga om rätten att föra sådant fordon, dömes till böter.
     
    Om någon uppsåtligen eller av oaktsamhet såsom förare av körkortspliktigt fordon anställer och brukar den som inte äger rätt att föra fordonet, eller i annat fall tillåter någon annan att föra sådant fordon utan att denne är berättigad därtill, dömes likaledes till böter.
     
    Första-tredje styckena äger motsvarande tillämpning på förare av traktor, moped klass II, snöskoter, terränghjuling, motorredskap eller spårvagn och på den som anställer eller brukar sådan förare eller eljest tillåter någon att föra sådant fordon. Lag (2009:122).
    Läs om körkortet på Transportstyrelsen.se

    www.transportstyrelsen.se/globalassets/global/publikationer/vag/trafikant/korkort/allt_om_korkort_utgava11_low.pdf

    Förnya körkortet Periodisk förnyelse Körkort för behörighet AM, A1, A2, A och B ska förnyas senast tio år efter utfärdandet. Transportstyrelsen skickar en så kallad grundhandling för förnyelsen i god tid före tioårsgränsen. Handlingen sänds till din folkbokföringsadress. Körkort för högre behörigheter (C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D och DE) har en giltighetstid på 5 år. Läs mer under ?Förlänga giltigheten för högre behörigheter?. Om du som har körkort som ska förnyas vart tionde år inte har fått handlingar för förnyelse av körkortet när cirka en månad återstår till den tidpunkt då körkortet ska ha förnyats (står på körkortet), bör du på eget initiativ ansöka om förnyelse. Det kan du göra genom att ringa till Transportstyrelsens kundtjänst för körkort på 0771-81 81 81.
    Stämmer inte. Det räcker med att du kan legetimera dig. Först när du inte förnyat efter påminnelse dras körkortet in och då får du meddelande om det
  • Äldre 29 Dec 12:17
    #11
    Anonym (Kim) skrev 2018-12-28 23:56:01 följande:

    Fast här handlar ju inte frågan om ifall man har med sig körkortet eller inte utan att körkortet är utgånget, det är ju en helt annan sak. Ett utgånget körkort är detsamma som att man inte har något dvs ingen behörighet att framföra fordonet.


    Men nej det är det inte alls.
  • Äldre 29 Dec 20:30
    #19
    Anonym (sara) skrev 2018-12-29 20:26:11 följande:

    Det borde finnas krav på myndigheterna också, inte bara individen. Helt sjukt att man ska få böter/fängelse när man inte gjort något egentligt fel (fortkörning osv.).


    Det får man inte, folk verkar bara inte fatta det i denna tråd.
Svar på tråden Hur stora böter blir det om man kör med icke förnyat körkort?