Inlägg från: Johannus |Visa alla inlägg
  • Johannus

    Farmen 2019

    Tror ni att veckans uppgifter blir klara???
    Dem går bara runt och snackar skit om varann. Killarna för sig och tjejerna för sig.

    Hoppas det kommer in några nya eftersom två åkte ut själva så att det ändrar och deras sätt och leva där.

  • Johannus

    Torpet Maria om hon kommer från Gällivare så tycker jag inte alls hon har den dialekten dom har där.
    Jag själv kommer 30 mil nedanför Gällivare.

  • Johannus
    kokosnötmjölk skrev 2019-01-15 22:34:12 följande:
    Hon kanske är inflyttad till Gällivare som vuxen, hon var väl ändå 42 så det är ju inte omöjligt att hon funnit kärleken där och flyttat upp. Annat alternativ är att hon är född och uppväxt där men har en/båda föräldrarna från någon annan del av landet och därmed blivit influerad av dem. Om man flyttar någonstans som vuxen är mina erfarenheter att man ofta kan ta efter den nya dialekten till viss del men inte prata som en "infödd". Till exempel i Göteborg hör jag massor av personer som inte pratar göteborgska, och som flyttat hit i vuxen ålder eller av annan anledning inte har dialekten och det är inget fel med det. 
    Ja Maria kan vara inflyttad eller så har hennes föräldrar bara pratat svenska. Oftast uppe i Norrbotten så är en av föräldrarna finsktalande och det blir då brytning av finsk/svenska som jag har. När jag flyttade till södra Sverige så frågade många om jag var från Finland dock inte numera efter 15 år får jag den frågan.


  • Johannus
    kokosnötmjölk skrev 2019-01-15 22:40:17 följande:
    Jag har tydligen tittat ikapp lite av torpet nu också och kan ju inte säga annat än att mitt hat mot Kim växt sig större. Att han på torpet börjar prata om dem på farmen som om han är hjälten, han gjorde allt rätt etc och att de tog ut honom för att de är idioter utan hjärnor... nej. Sånt är jag inte speciellt förtjust i. Jag gillar inte hans personlighet och tycker helt ärligt att han bara har snackat skit på torpet hittills. 

    De andra torpet-deltagarna kan jag inte säga något illa om. De verkar verkligen som en liten underbar torpet-familj på fyra pers. Hoppas verkligen torpet-deltagarna tar ut Kim snabbast möjligast. 
    --------------
    Btw, vet någon om/hur man kan lägga in en spoiler här? Alltså skriva något som man måste klicka på en "knapp" för att öppna? Det skulle vara bra om det gick... (inte för att jag har en aning om vad jag ska använda det till men... bra och ha kunskap typ) 
    Förstår inte att du verkar se mer i Torpet än jag för jag har inte hört Kim prata om Farmen deltagarna. Kollade 2 avsnitt i går och nu har jag kollat den tredje och han har knappt pratat. I kväll handlade det om vem dem skulle välja för att tävla mot Kim och Maria blev vald. Hoppas bara att hon slår ut Kim så man slipper hans jobbiga sätt.
  • Johannus
    lövet2 skrev 2019-01-16 17:39:06 följande:
    Väldigt OT det här ( smile5.gif ), men de talar Meänkieli, som räknas som ett minoritetsspråk här i Sverige. Det är väldigt likt finskan (som norska och svenska kanske?) men räknas som ett eget språk.
    Vilka talar Meiänkilei ?

    Jag kan Meiänkilei, men har inte hört någon annan göra det på Farmen eller Torpet.
  • Johannus
    Deceree1 skrev 2019-01-16 20:25:45 följande:
    Alltså jag kände på mig det från början att Göran skulle försöka att briljera.
    - Jag försöker ju lära dom att såga rakt o spika bättre... o så kommer det där, - för gruppens bästa! Alltså tror han att de bara ör han som kan..?
    Jag tror inte Göran försöker briljera, men han är äldst av alla och man. Män i den åldern har som oftast fått göra såna saker själva då frun i huset har sett till barnen, tvättat, städat och lagat maten.

    Jag är i ungefär samma ålder som han så jag förstår vad han menar och det passar ju inte yngre flickor att höra detta.
  • Johannus
    Deceree1 skrev 2019-01-16 21:15:12 följande:
    Dom kanske vill visa att dom kan me?
    Självklart vill alla visa vad dem kan och det ska dom få göra. Jag menade bara att Göran är av den generationen som inte tror att unga flickor kan. (förstå mig rätt) :)

    Göran kommer nog få ge med sig att alla har rätt att få prova på olika uppgifter. Han kommer själv inte kunna stå vid spisen och laga mat eller diska för det är enligt han kvinnogöra.
  • Johannus
    lövet2 skrev 2019-01-16 23:02:04 följande:
    Det gällde frågan om de talar finska i Tornedalen. Kul att du kan tala det! Min dotter brukar somna till något radioprogram på det språket. Hon fattar inte ett ord men tycker det är rogivande! smile5.gif
    Jag är född och uppvuxen i Tornedalen så jag har vuxit upp med Meiänkieli. Dock fick vi inte prata det i skolan.

  • Johannus
    lövet2 skrev 2019-01-16 23:14:48 följande:
    Nej, jag vet. Samma som med samiskan. Det är så många som tappat sitt språk för att det varit förbjudet i skolan.
    Jag närmar mig pensionsålder och har inte glömt Meiänkieli. Pratar ofta med mina barn det. 
    Även om jag nu bott i södra Sverige i 15 år så använder jag Meiänkieli med min dotter lite få och då.
Svar på tråden Farmen 2019