• Anonym (nej)
    Äldre 14 Jan 08:06
    7347 visningar
    49 svar
    49
    7347

    Är det sant att man inte för ligga på rygg och sova när man är gravid?

    nej det stämmer inte!

  • Anonym (nej)
    Äldre 14 Jan 08:22
    #5
    Anonym (ja) skrev 2019-01-14 08:16:52 följande:

    Vad är det som inte stämmer? Det har gjorts flera stora undersökningar på det, och det har framkommit att i slutet av graviditeten när livmoderna är stor och tung finns det risk att man klämmer blodkärlet som för blod till hjärtat. Risken kanske inte är jätte stor, men en risk finns och rekommendationen är att inte sova på rygg i slutet av graviditeten.  


    har aldrig hört detta förut. Dessutom är det nog inte många höggravida som frivilligt skulle lägga sig på mage. Magen är liksom ivägen...
  • Anonym (nej)
    Äldre 14 Jan 08:26
    #6

    och ts, du kan inte vara långt gången i graviditeten. Det går alldeles utmärkt att ligga på mage så länge du inte är höggravid, det har jag gjort i början av alla graviditeter. Du kommer knappt kunna lägga dig på mage höggravid och inget du kommer göra frivilligt så du behöver inte vara orolig.

  • Anonym (nej)
    Äldre 14 Jan 08:28
    #7

    läste fel, självklart kan du ligga på rygg när du är gravid. Det är svårt att ligga på både mage och sida som höggravid. Så dom flesta höggravida ligger på rygg

  • Anonym (nej)
    Äldre 14 Jan 08:36
    #11
    Anonym (ja) skrev 2019-01-14 08:32:14 följande:

    Mage? På rygg handlar det om. Sök på nätet så hittar du massa om det. Dessutom brukar bm tala om det. Sen brukar det kanske inte vara nått jätte problem då de flesta blir yra och illamående när man lägger sig på rygg sent i graviditeten. 


    sovit nästan alltid på rygg eller sida i slutet av mina graviditeter och ingen barnmorska har under någon av mina 3 graviditeter nämt att man inte ska göra det.
  • Anonym (nej)
    Äldre 14 Jan 08:38
    #12
    Anonym (ja) skrev 2019-01-14 08:33:39 följande:

    Har du vart gravid själv? De flesta höggravida ligger inte på rygg, de flest blir yra och väldigt illamående av det. 


    ja 3 fullgångna graviditeter. Jag minns bara någon gång att jag blivit yr men vill minnas att jag ofta låg på sidan. Det är inget större problem då man känner vilken sovställning som känns obekväm
  • Anonym (nej)
    Äldre 14 Jan 09:00
    #20
    -1
    IceKitten skrev 2019-01-14 08:57:15 följande:

    Men gud... När ska folk inse att deras egna graviditeter har noll statistisk grund och alltså även betyder noll.

    Forskning som har gjorts med mammor som förlorade sitt barn i magen under graviditetens sista månader visade att risken var dubbelt så hög om mamman sov på ryggen. Enligt forskningen så bör mamman försöka sova på vänster sida. Detta innebär självklart inte att benisen alltid dör om mamman sover på rygg. Den stora majoriteten kommer klara sig jättebra


    och enligt forskningen får man cancer av att äta chips och vänsterhänta barn av att göra många ultraljud under graviditeten.. Man ska inte tro på allt man hör och läser
  • Anonym (nej)
    Äldre 14 Jan 09:09
    #22
    IceKitten skrev 2019-01-14 09:06:29 följande:

    Nej man ska självklart tro på den anonyma personen på internet som har gått igenom 3 (!) graviditeter istället för forskarna som har som har lagt ner sin tid och energi på att samla in fakta, intervjuer och expertis.


    vet inte riktigt om man ska tro på forskningen om vänsterhänta barn och cancer.
  • Anonym (nej)
    Äldre 14 Jan 09:47
    #28
    FruW85 skrev 2019-01-14 09:32:54 följande:

    Nej, men det kommer hela tiden nya rön och det svåra med forskning är att man inte alltid bör lyssna på allt nytt som kommer och det är otroligt svårt att själv kunna sålla i det. Det kan vara en (för) liten studie som är felaktigt gjord eller en studie som bara visar en tendens men där det krävs mer forskning. Media utnyttjar ju detta och blåser ofta upp saker till galna proportioner.

    Det betyder däremot inte att man ska avfärda all forskning med "man ska inte lyssna på allt man läser" för om vi hade gjort det så hade vi varit kvar på 1800-talet. Nu har det kommit flera studier där dom faktiskt påvisat en risk och många barnmorskor avråder. Det är dumt att blunda för det och framförallt så är det dumt att sopa informationen under mattan. Bättre att varje person själv får göra ett aktivt val baserat på den informationen som faktiskt finns.

    Ps. angående chipsen så är det väl dom gröna delarna det gäller(?), vilket även gäller för vanlig potatis.


    nej det är tydligen kolhydraterna som friteras i chipsen som är cancerframkallande enligt forskningen.

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/Onr0Kw/chipsen-kan-ge-dig-cancer
  • Anonym (nej)
    Äldre 14 Jan 09:52
    #29
    IceKitten skrev 2019-01-14 09:23:06 följande:

    Alltså... För det första handlade tråden om inte chips eller vänsterhänta barn..........

    För det andra handlar risken för cancern om gifter som finns i chipsen (ännu en gång, alla som äter chips kommer inte få cancer. Då hade det inte kallats en risk...). Ultraljudet och vänsterhänta har jag aldrig hört talas om men ultraljuden kan helt klart påverka fostret. Det finns en anledning till att vi bara har 1-2 UL i en vanlig graviditet i Sverige.

    Du har dock uppenbarligen slut på argument så varför kan du inte bara acceptera att du kan ha fel helt enkelt? Det kommer inte döda dig...


    ja chips och vänsterhänta barn var givetvis ett exempel på vad forskningen säger om saker och ting eftersom du väljer att tro på forskning. Och alla som sover på rygg får inte dödfödda barn. Du kan också ha fel, varför kan du inte acceptera det?
  • Anonym (nej)
    Äldre 14 Jan 11:27
    #34
    enola skrev 2019-01-14 11:11:30 följande:

    Fast det finns ju som sagt hyfsat omfattande forskning som visar på sambandet mellan att sova på rygg och dödfödda barn, och man vet exakt vad det beror på. Så det är väl inte så mycket att diskutera.


    finns omfattande forskning som visar att många ultraljud under graviditeten leder till vänsterhänta barn också.

    www.vetenskaphalsa.se/kjell-salvesen-ultraljud-i-graviditet/
Svar på tråden Är det sant att man inte för ligga på rygg och sova när man är gravid?