• Anonym (känne­r igen)
    Äldre 8 Feb 12:50
    4319 visningar
    9 svar
    9
    4319

    Klimakteriet och blödningar - behöver råd!

    Hej!
    Precis samma sak hände mig. Jag blev tvungen att åka in till akut-gyn när jag svimmade av järnbrist. Då hade jag haft mens över 1 månad, och rätt rejäl sådan.
    Den mensen fick jag efter att ha haft uppehåll nästan ett halvt år. Men jag hade också ett myom som fick tas bort.

    Om man har otur kan det hålla på så i flera år. Vissa går klimakteriet över på bara ett halvt år och andra kan ha dessa uppehåll, extremblödningar, mens med kortare dagar, mer sparsam mens o.s.v i 5år.

    Jag fick Primolut Nor och tranexamsyra för att stoppa blödning. Behövde dock bara använda Primolut Nor. Fungerade väldigt snabbt för mig. 

  • Anonym (känne­r igen)
    Äldre 9 Feb 10:58
    #4
    Katten346 skrev 2019-02-09 09:59:59 följande:

    Lyckades få tag på min gynekolog på telefon som skrev ut Primolut-N för att stoppa blödningen, samt Cerazette minipiller som jag ska börja med när blödningen upphört. Tanken är att förhindra ägglossning tills min egen hormonproduktion sjunkit så pass mycket att den upphör på naturlig väg. Har dock läst en del om Cerazette, och medan vissa blir blödningsfria får andra tvärtom tätare och rikligare blödningar. Dessutom verkar många gå upp i vikt av den.

    Någon som har erfarenhet av Cerazette?


    Jag har tyvärr inte provat Cerazette. Däremot fick jag efter egen begäran prova på östrogenplåster, vilket fungerade suveränt för mig (jag hade konstaterat via blodprov att jag hade lågt östrogen), . Bland annat så minskade min muffinsmage under den tiden. Kunde dock inte fortsätta då min pappa och fler släktingar fick blodproppar, vilket medförde att jag inte vågade använda hormoner mer. 

    Har aldrig mått så dåligt som efter jag slutade med östrogenplåstren, blev deprimerad och fick extremt torr hy och håravfall. 
  • Anonym (känne­r igen)
    Äldre 9 Feb 19:50
    #6

    Jo, jag trodde också förut att östrogen endast gav viktuppgång, men tydligen inte. Jag fick förklarat som så, att när östrogennivåerna går ner så börjar kroppen spara på fett (där östrogen ansamlas). Därför mår ofta underviktiga kvinnor lite sämre i klimakteriet då de har mindre fett (östrogen) .

    www.expressen.se/halsoliv/halsa/sjukdomar--besvar-1/klimakteriet/7-tecken-pa-ostrogenbrist/

Svar på tråden Klimakteriet och blödningar - behöver råd!