Forum Övrigt - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Sjukskriven och sjukt barn

  Tis 12 feb 2019 14:32 Läst 0 gånger Totalt 16 svar
  Visar endast inlägg av Nisse145 - Visa alla inlägg
  Tis 12 feb 2019 14:32

  Hur gör ni som är sjukskrivna och samtidigt har sjuka barn?

  Jag har vart sjukskriven ett tag för psykisk ohälsa och lämnar/hämtar barnen på förskolan därför att pappan jobbar på tider som inte går att kombinera med hämtning/lämning. Varje lämning och hämtning är kämpigt med tanke på min sjukdom.

  Nu verkar det som att Försäkringskassan har synpunkter på detta. Likaså att jag ibland tar hand om barnen när de är sjuka. Jag hänger inte med här alls. Får man inte vara förälder om man är sjuk? Eller likställs föräldraskapet med ett jobb? Jag har paniksyndrom, autism och ett gäng andra diagnoser.

 • Fre 25 okt 2019 00:20 #8

  Jag tänkte återkoppla på denna tråden såhär ett halvår efter. Hö Hö. Tänker att det kanske finns någon som är intresserad av ett svar.

  Jag hade kontakt med försäkringskassan i frågan. Det svaret jag fick är att det alltid sker en individuell bedömning från fall till fall när det gäller sådana här frågor. Om man t.ex. är sjukskriven för diskbråck och enligt sjukintyget är sängliggande så är det ju oerhört konstigt om man klarar av att ta hand om en 1-åring som är hemma sjuk och kan behöva lyftas regelbundet och tas om hand.

  Om vi, som i mitt fall va sjukskriven för generaliserat ångestsyndrom, istället pratar om psykisk ohälsa och tar hand om en sjuk dotter som är 5 år gammal och hyfsat självgående så ser det inte alls märkligt ut.

  Två olika fall, ett där sjukskrivning och ta hand om sjukt barn inte hade godkänts och ett där sjukskrivning och ta hand om sjukt barn hade blivit godkänt.

  Det finns alltså ingen regel som säger att det inte är tillåtet eller att det år tillåtet. Det bedöms från fall till fall utifrån din sjukskrivning. Som jag förstod min dåvarande handläggare (är inte sjukskriven längre idag) så ses det internt inom Försäkringskassan som mest olämpligt vid fysiska åkommor. Har du problem med stora smärtor, är sängliggande, bruten arm, ben etc etc. så är det märkligt att kunna ta hand om ett litet barn som kan behöva lyftas, springas efter eller vad det nu kan vara.

 • Fre 25 okt 2019 00:34 #11

  Naturligtvis finns det variationer inom psykisk ohälsa också kan jag tänka mig.

  Djup depression där man också är sängliggande, inte kan ta hand om sig själv osv är kanske inte en ultimat kombination med barnomhändertagande.

  Med det sagt, jag tycker att det är konstigt att det inte alltid är OK att vara förälder. Det finns säkerligen föräldrar som är ensamma och sjuka och måste "stå ut" med att vara sjuk och ändå ta hand om ett sjukt barn när det inte är på förskolan. Likaså hämta/lämna. Oavsett hur ont det gör eller hur tufft det är psykiskt så kan man ju inte avsäga sig föräldraansvaret och anställa en nanny hur som helst. Men alla vi som haft med försäkringskassan att göra vet förmodligen alla deras vrickade regler och deras otydlighet. Man vet aldrig vad de kan hitta på eller får för sig. Ena stunden är allt frid och fröjd och den andra stunden anser de att du kan söka jobb.

 • Fre 25 okt 2019 00:36 #12
  Anonym (Milla) skrev 2019-10-25 00:24:29 följande:
  Försäkringskassan anser att man man ta hand om barn som sjukskriven så kan man jobba. Lite stelbenta regler.

  Själv är jag också sjukskriven och lämnar/hämtar och är hemma om barnen är sjuka. Men här verkar set vara helt ok så länge jag själv klarar av det. Men Norge är.lite mera friare runt det att ta hand om barn ibland när man är sjukskriven. Är sjukskriven för bla uttmattningssymtom.
  Jag hänger inte med nu. Har Försäkringskassan sagt till dig att det inte är OK att du tar hand om barnen för att du då isåfall kan jobba också?
 • Fre 25 okt 2019 01:00 #13
  Anonym (Milla) skrev 2019-10-25 00:24:29 följande:
  Försäkringskassan anser att man man ta hand om barn som sjukskriven så kan man jobba. Lite stelbenta regler.

  Själv är jag också sjukskriven och lämnar/hämtar och är hemma om barnen är sjuka. Men här verkar set vara helt ok så länge jag själv klarar av det. Men Norge är.lite mera friare runt det att ta hand om barn ibland när man är sjukskriven. Är sjukskriven för bla uttmattningssymtom.
  Ok jag förstår dig nu.

  De flesta länderna har mer rimliga regler och villkor i den allmänna sjukförsäkringen än Sverige. Försäkringskassan är i särklass Sveriges absolut sämsta myndighet. Hela handläggningen genomsyras av otydlighet, godtycke och byråkrati.
 • Fre 25 okt 2019 01:11 #15
  Anonym (Milla) skrev 2019-10-25 01:02:39 följande:
  Generellt så anser fk det. Jag har inte med fk att göra numera då jag inte bor i Sverige men hade med dem när jag körde i Sverige och var sjukskriven för en bruten arm. Då fick jag egentligen inte lämna/hämta min då 8 åring i skolan/fritids eller vara hemma när han var sjuk under de 3 månaderna jag var sjukskriven. Gjorde dock det ändå då han klarar sig själv.
  Gjorde du rätt i.

  Det är så det brukar bli när sinnessjuka regler implementeras. Man bryter helt enkelt mot dem och myndigheten och regelverket tappar sin legitimitet och förtroende.

  Man ska kunna vara förälder och samtidigt sjuk. Det står inte i motsättning till varandra. Har man en funktionsnedsättning så skulle jag till och med räkna det som diskriminering. Om man får aktivitetsersättning, sjukpenning eller sjukersättning för att man har ADHD och/eller autism eller annan NPF-diagnos och sen nekas att ta hand om sitt barn på grund av detta så skulle jag tolka Försäkringskassans agerande som diskriminerande.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll