• tankfull

    Går man på alla kalas?

    Kusinen skrev 2019-02-23 06:59:31 följande:
    Jag tycker att det här är ett sunt föehållningssätt, att lära sig att sociala relationer handlar om et givande och ett tagande. Känns som en viktig del i "fostran".
    Jag håller verkligen med!
    Jag säger till mitt barn att det även är viktigt att hon inte gör som vissa ungar och vägrar vara med på "tråkiga" lekar som de på kalaset anordnar. Man ställer upp och leker, för smaken är som baken vad man tycker är kul och en massa ungar som gnäller för att lekar inte är kul är ett otyg. Ingen har dött av att leka något man inte tycker är superkul och nästa gång är det kanske du själv som vill att folk är med och leker en lek som just du gillar. Helst skulle vissa barn bara sitta med mobil eller TV-spel hela dagen, det är en skrämmande utveckling!
  • tankfull
    GGN skrev 2019-02-23 12:10:56 följande:

    Det är väl klart barnet bestämmer!


    Så om anledningen till att barnet inte vill gå på kalas skulle vara att hen hellre spelar TV-spel eller kollar på Youtube dagen lång så skulle du inte försökt få iväg barnet på kalas för att umgås med andra barn?
  • tankfull
    Anonym (Mam) skrev 2019-02-23 23:01:02 följande:

    Jag förstår er som menar att det är hemskt för barnet som har kalaset om ingen kommer, MEN samtidigt kan jag även tycka att det är er föräldrar som har startat igång en väldig hysteri kring dessa kalas!

    Förr, när jag var liten, bjöd man in sina kusiner och grannbarnen på sin höjd och åt en hemmagjord tårta med geléhallon på. Typ. I dag verkar det mesta handla om status. Man hyr in sig på lekland, bjuder hela klassen, har mat, tårta, presenter för hundralappar per styck, hyr gympasalen osv osv... Snacka om upptrissat! Detta har ju föräldrarna skapat och så pågår det en slags tävlan i vem som har bäst, störst och vackrast kalas. Kan man inte tona ner det lite?


    Jag vet inte hur gammal du är ,men när jag var i kalasåldern i slutet av 70-talet och början på 80-talet så bjöd alla barn jag kände på riktiga kalas, inte kusiner eller grannar utan ofta hela klassen eller halva åtminstone. Man hade hemmakalas som var mycket mer organiserade med lekar och hembakat och fiskdamm, och det var roligare än dessa hemska leklands-kalas med äcklig mat och där alla barnen springer runt var för sig utan att ens leka tillsammans.
    Jag tycker hemma-kalasen är mycket mer värda, de andra kalasen känns bara som en enkel lösning för föräldrarna som slipper göra någonting alls. Fattar inte hur det kan anses som status, känns mer som om det är arbetarklassen som nappar på leklandskalas medan medelklassen har mer traditionella kalas hemma i villan....
  • tankfull
    Anonym (Lelle) skrev 2019-02-24 09:49:46 följande:
    Horribelt att inte låta ett barn få tacka nej till ett kalas som hen inte vill gå på.
    Psykisk misshandel av barn.
    Ja, stackars barn som blir bjudna på kalas. Verkligen horribelt. Hoppas att du var ironisk.
  • tankfull
    Anonym (Lelle) skrev 2019-02-24 10:15:20 följande:
    Jag var inte ironisk. 
    Jag reagerar mot att barnets vilja, att inte vilja gå på kalas, inte respekteras. Det är horribelt. 
    Om det är ett barn som är mobbat eller det finns verkliga skäl till varför barnet inte ska gå är det en sak. Annars tycker inte jag att man ska låta barn slippa allting som de inte vill göra. Man utvecklas som människa av att befinna sig i olika sammanhang, inte av att undvika allting jämt. Man kanske inte har lust att gå till jobbet, till skolan, till sin fritidsaktivitet, träffa kusinerna, träffa morfar - ska man då låta barnet slippa alla jobbigheter? Då har man nog ett grymt bortskämt barn till slut som inte kan hantera problem. Det är ett kalas med barn, godis och tårta vi pratar om, inte ett arbetsläger för barn. 
    Man kan gå dit och vill man hem efter en stund får väl föräldrarna hämta, men då har man i alla fall gett det en chans. Det kan ju faktiskt bli KUL!!
  • tankfull
    Anonym (Jag) skrev 2019-02-24 10:11:18 följande:

    Hen vill inte gå för att hen inte tycker om kalasbarnet säger hen nu.


    Men det finns väl andra barn på kalaset som ditt barn kan leka med istället?
  • tankfull
    Anonym (Lelle) skrev 2019-02-24 11:17:30 följande:
    Men om hen inte vill gå dit så ska väl hen inte bli tvingas att gå dit. Det kallas att respektera någons vilja. Det brukar få positiva följdkonsekvenser. Vad är problemet med att lyssna på vad personen vill och känner för?
    Varför citerar du mig två gånger och svär och har dig när det inte ens är dig jag vände mig till? Det är inte ditt barn det gäller. Jag ställde en fråga till TS, inte till dig. Jag har redan fattat att du inte vill att dina barn ska gå på kalas för allt i världen. 
  • tankfull
    Anonym (ezy) skrev 2019-02-24 12:47:55 följande:
    Finns faktiskt en hel del människor som inte trivs i sociala tillställningar. Alla har vi varit barn..
    Absolut. Men det finns också barn nuförtiden som inte är sociala med andra barn för att de sitter med mobil, platta eller TV-spel hela tiden. De barnen kanske inte orkar/vill vara sociala för att det är bekvämt att bli underhållen av en skärm och då kan det vara bra att man låter dem träna på att vara sociala och umgås med folk. Man kan ju även skapa ett utanförskap hos barnet om det inte är med på kalas när de andra i klassen är det. Jag förstår inte vad det är som är så hemskt med att prova att gå på kalaset åtminstone, man kan ju gå hem om man inte trivs.
  • tankfull
    Anonym (ezy) skrev 2019-02-24 18:43:01 följande:
    Visst kan sociallt umgänge vara nyttigt utanför skolan, skulle jag själv uppmuntra till en viss nivå. Men har full förståelse för att man inte vill/orkar alla gånger. Särskilt inte om man hamnar i en föräldrar/barn grupp som har nån tävling i kalas, gärna med grannklassen inräknad så det snittar med ett i veckan. Ovanligt ja, men det händer.
    Jag har aldrig varit med om att det blivit för många kalas. Det brukar bli några fler just i mars och april, men det har aldrig varit något problem. Har man så många kalas att gå på så har man ju åtminstone varit social om man går på några av dem så då är det väl okej att barnet inte vill gå på alla (förutom att det är synd om födelsedagsbarnet då kanske). Min dotter har massor av energi och älskar att  vara social så hon har aldrig sagt att hon inte vill gå på något kalas, men hade det varit så mycket som ett i veckan året om så hade hon kanske också tröttnat. Åtminstone på leklandskalas som är likadana allihop :)
Svar på tråden Går man på alla kalas?