• Anonym (Psyk)
    Fri 5 Apr 2019 22:58
    11928 visningar
    309 svar
    +2
    309
    11928

    Väntar fel kön, krossat förhållande

    Mycket skrivet om depressioner här. Låter dock mer som en psykos (som jag ser att fler skriver om). Jag skulle rekommendera att du försöker hålla allt flytande (gärna med hjälp av släkt och vänner för det kan va ett tufft jobb) tills det är dags för förlossning. Du har redan varit i kontakt med mvc, men var grundligare. Prata med dem, ta kontakt med förlossningen/BB och prykiatrin. Se till att det finns en vårdplan för när det är dags för sonen att födas (om du inte lyckas övertala henne till psykiatrisk vård innan dess). Har ni tur kan vården samordnas så att en psyk konsult kan göras på BB. Just förlossningen och tiden på BB kan ju eventuellt vara då hennes psykiska mående är som sämst och hon är som störst fara för sig själv och/eller andra. Har ni ännu mera tur så kan ju detta leda till psykiatrisk vård, kanske då tvångsvård, som kan göra att hon kommer på fötterna igen. Psykisk sjukdom är inte bara någon som "har ont i själen" utan olika tillstånd som behöver behandling och som man kan återhämta sig ifrån. Det är inte konstigare än somatiska sjukdomar även om allmänheten ofta har sämre kunskap om det och det finns en hel del fördomar omkring det som bland annat kan göra att sen sjuke undviker den stämpeln och vården som behövs. Lycka till!

  • Anonym (Psyk)
    Sat 6 Apr 2019 08:37

    Javisst kan det vara något annat än en psykos, det är det ju bara en psykiater som kan göra en faktiskt bedömning om. En depression brukar ju oftare resultera i att den drabbade blir hämmad, i det här fallet verkar ju kvinnan vara väldigt handlingskraftig i att planera för att gå isär skaffa lägenhet etc. Under en psykos kan du vara väldigt fokuserad på ett mål. Det finns ju sannolikt fler symtom med i bilden. En närstående kanske bara tänker att den anhörige beter sig konstigt medan en psykiatriker kanske ser det bakomliggande.

    Men oavsett vad det är hon har drabbats av så skulle jag ge samma råd. Kvinnan är uppenbarligen psykiskt skör just nu och en förlossning kan ju vara ytterligare en stor belastning (både fysiskt och psykiskt) även under de bästa förhållanden. Det enda man kan säga med absolut säkerhet är att hon behöver hjälp, och att ta tillfället i akt när hon ändå uppsöker sjukvård kan ju vara vägen att gå när hon själv inte har en insikt i sin sjukdom och inte är aktivt hjälpsökande.

Svar på tråden Väntar fel kön, krossat förhållande